Export (export.cz)
Ze světa  |  06.05.2022 12:26:34

OSN poptává zboží i služby ročně za 20 miliard dolarů, českým firmám se rýsují další šance

OSN POPTÁVÁ ZBOŽÍ I SLUŽBY. ČESKÝM FIRMÁM SE RÝSUJÍ DALŠÍ ŠANCE

OSN není jen organizací, která řeší globální otázky. Poptává i zboží a služby ze všech možných sektorů, ročně za téměř 20 miliard dolarů. České firmy měly možnost se na semináři ve Vídni seznámit s nákupními procesy OSN a způsoby zapojení do vypisovaných tendrů.

Vídeňské sídlo OSN. Foto: Shutterstock

Seminář, který na konci dubna uspořádalo částečně v hybridní formě Velvyslanectví ČR ve Vídni ve spolupráci s agenturou CzechTrade a velvyslanectvími Slovenska a Maďarska, byl zároveň příležitostí jak navázat kontakty s nákupčími z jednotlivých agentur OSN. Seminář se uskutečnil po roce a půl příprav a vůbec poprvé ve Vídni – v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie PROPED.

OBRNĚNÁ TECHNIKA I ZDRAVOTNICKÁ LŮŽKA

Některé ze zúčastněných firem již zkušenosti s dodávkami do OSN mají a pravidelně své produkty do OSN dodávají. V tendrech se pravidelně daří přeloučské firmě SVOS, přednímu českému výrobci obrněné techniky, který do různých agentur OSN dodává již více než 20 let. I tentokrát byl SVOS významným účastníkem semináře. „Přestože do agentur OSN dodáváme, s nákupčími některých z nich, jako je ILO (Mezinárodní organizace práce) či UNIDO (Organizace pro průmyslový rozvoj) se firma zatím neměla možnost potkat. Osobní jednání jsou naprosto nezbytná i pro firmu, která je v rámci OSN zkušeným matadorem,“ zdůraznil obchodní ředitel firmy Štěpán Černý. Ten zároveň vysoce ohodnotil prezentace jednotlivých agentur.

„Setkání s nákupčími jednotlivých agentur nás opět posunula dále v tom, jak lépe porozumět podmínkám a zadávání technických specifikací v tendrech OSN,“ říká Global Key Account Manager předního světového výrobce zdravotnických lůžek Linet Jiří Plecitý. Firma již přes OSN zdravotnická lůžka dodala například do Sýrie, na Srí Lanku nebo do Bosny a Hercegoviny.

„V minulosti jsme byli osloveni agenturou MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) a obchod se nám podařilo realizovat. Nicméně o nákupních procesech v OSN jsme mnoho nevěděli. Účast na semináři tak pro nás byla užitečná zejména z toho důvodu, že jsme se dozvěděli, jak fungují interní procesy nákupů v rámci OSN,“ pochvaluje si Vítězslav Ambrož, Global Sales Deployment Manager firmy TESCAN ORSAY HOLDING.

„SUCCESS STORIES“ ANEB JAK NA TENDRY OSN

Akci provázely čtyři panelové diskuze, první byla věnovaná úspěšným dodavatelům. Za Česko se představila brněnská firma HUTIRA, která poskytuje komplexní služby v oboru plynárenství, vodárenství, průmyslu a energetiky a nabízí kontejnerová řešení vhodná všude tam, kde je potřeba mobilita a šetření místem. Firma rovněž podporuje environmentální projekty a nabízí výrobu biometanu. Nově dodává čističky vody na Ukrajinu, kde má své významné zastoupení.

V dalších dvou panelech „migrace a uprchlíci“ a „potraviny a zemědělství“ se zástupci jednotlivých agentur věnovali dopadům probíhajícího konfliktu na Ukrajině na dodávky OSN, jejich strukturu a nákupní procesy OSN v zájmu flexibilního zajišťování pomoci. Významným tématem byla i hrozba přerušení dodavatelských řetězců, nebezpečí výpadku dodávek obilí z válkou sužované Ukrajiny a jeho dopady na světový potravinářský a zemědělský trh. Poslední panelová diskuse se zaměřila na oblast „IT a technologie“, kde se probírala témata nákupu IT technologií v rámci OSN a také výzev, se kterými se tyto oblasti po covidové pandemii potýkají.

CO MŮŽE UDĚLAT ČESKÁ DIPLOMACIE

Podíl nejen České republiky, ale i dalších dvou zúčastněných zemí na nákupech OSN zatím stále nedosahuje potenciálu, které zdejší firmy mají. Česko je čistým plátcem do rozpočtu OSN a významným poskytovatelem rozvojové pomoci, tomu ale neodpovídá její podíl v zakázkách OSN, kde aktuálně zaujímá v objemu dodávek až 120. místo. Vidíme tedy značný prostor pro zlepšení dlouhodobé obchodní spolupráce s agenturami OSN. Je potřeba využít hustého zastoupení zastupitelských úřadů zejména v Africe a Asii, kde má OSN celou řadu zastoupení v jednotlivých zemích. Přítomnost českých ambasád je tak klíčová právě v místech, kde mají sídla jednotlivé agentury OSN. Přínosné je také úzké propojení s kancelářemi CzechTrade.

PRVNÍ HYBRIDNÍ SEMINÁŘ

Ve Vídni, kde sídlí několik významných agentur OSN, se seminář IPS – International Procurement Seminar – konal vůbec poprvé. Zároveň byl po pandemii covid-19 prvním seminářem, který se uskutečnil v hybridní formě. „Úspěšný první pilotní hybridní seminář tohoto typu,“ ohodnotila akci na českém velvyslanectví Kerry Kassow, která řídí nákupní služby v rámci Rozvojového programu OSN (UNDP). Podle reakcí se stal úspěšným příkladem pro organizaci dalších podobných seminářů.

Semináře se zúčastnili zástupci 120 firem z Česka, Slovenska a Maďarska a 76 nákupčích ze 14 agentur OSN z Vídně, Budapešti, Říma, Ženevy, Kodaně a New Yorku. Zástupci firem měli možnost absolvovat téměř 300 schůzek osobně i online. Přítomní byli mimo jiné nákupčí z FAO (Organizace pro výživu a zemědělství), WHO (Světová zdravotnická organizace), WFP (Světový potravinový program), WBG (Světové banky), OSCE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě), MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) a UNIDO (Organizace pro průmyslový rozvoj).

Zastoupeny byly firmy z oblasti elektroniky a elektrotechniky, potravinářského průmyslu, IT, zdravotnické techniky, stavebnictví aj., mezi nimi řada renomovaných českých firem, například LINET, HUTIRA-BRNO, SVOS, TATRA TRUCKS, HARTMANN-RICO, TESCAN ORSAY HOLDING nebo SCHINDLER FOOD.

Celá řada českých firem se v dnešní době – a covid tuto neutěšenou situaci ještě prohloubil – potýká s nespolehlivými obchodními partnery a čelí problémům s realizací projektů a platební morálkou. To při obchodování s OSN a jeho agenturami rozhodně nehrozí. OSN je náročným, ale spolehlivým partnerem s dlouhodobou tradicí a globálním rozsahem.

Dle reakcí firem byla nejdůležitější osobní setkání s nákupčími jednotlivých agentur OSN, neboť umožnila vyjasnit, pro které agentury je sortiment dané firmy přínosný. Užitečné dle mnohých účastníků bylo i to, že mohli diskutovat o zkušenostech s procesem výběrových řízení a dodávek pro agentury OSN s dalšími firmami.

Pavlína Šrámková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Rakousku

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688