Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  06.05.2022 09:35:21

Ranní okénko - ČNB zvýšila sazby na 5,75 %, data z německé ekonomiky ukazují první dopady války


ČNB včera zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 75bb na 5,75 %, trh jednotně čekal 50bb. Centrální polská banka také doručila hike o 75bb, čekalo se ale 100bb. Překvapení rozcházející se do opačných směrů reflektoval i vývoj na devizovém trhu. Zatímco koruna po oznámení vůči euru posílila, zlotý oslabil. Obě centrální banky se již blíží vrcholu cyklu utahování měnových podmínek. Zatímco finanční trh vzal čtvrteční zasedání amerického Fedu pozitivně, během včerejška se nálada opět zhoršila na pozadí mixu rizik, ať už vysoké inflace, obav z recese nebo geopolitického vývoje. Akciové trhy padaly a výprodej na dluhopisovém trhu navýšil výnosy amerických bondů. Další informace ke zpracování dostanou investoři dnes odpoledne, kdy dorazí zpráva z amerického trhu práce. V Evropě je ekonomický kalendář pro dnešek prázdný vyjma dnes ráno zveřejněných údajů o německé průmyslové výrobě za březen. Po datech z německého zahraničního obchodu a maloobchodu se jedná o první „tvrdá“ data již ovlivněná válkou na Ukrajině. U všech se dostavil meziměsíční pokles. Maloobchodní tržby ztratily zanedbatelných 0,1 %, export poklesl již více, o 3,3 %, a průmyslová výroba o 3,9 %, přičemž se počítalo s -1,3 %. Pro srovnání: na začátku covidu, v březnu 2020 se tamní průmysl meziměsíčně propadl o 18,1 %. Podle zprávy německého statistického úřadu si téměř 80 % firem stěžovalo na nedostatek materiálu. Nejvíce se snížila produkce v oblasti energií o 11,4 % a nejméně ve výrobě spotřebitelského zboží (o 1,5 %), zatímco stavebnictví přidalo 1,1 %.

Dnešní měsíční report by měl potvrdit, že americký trh práce je nadále napjatý. Míra nezaměstnanosti měla v dubnu klesnout z 3,6 % na 3,5 %. Nových pracovních míst bylo dle odhadů vytvořeno 380 tisíc z minulých 431 tisíc.

ČNB současně s rozhodnutím o úrokových sazbách představila novou makroekonomickou prognózu nabízející dva scénáře vývoje. Základní očekává sestup inflace k 2% cíli již koncem příštího roku, to je ovšem konsistentní se sazbami až na 8 % v Q2´22 a jejich snižováním v Q3´22. Podle alternativního scénáře ČNB výjimkuje externí inflační dopady a sazby dosahují vrcholu pod 6 %, tedy na stávající úrovni (kde setrvají do konce roku). To ale za cenu inflace vrcholící výše, u 15 % (v červnu), a dosahující 2% inflace zhruba v polovině roku 2024. Alternativní scénář tedy nestandardně prodlužuje horizont měnové politiky o dva kvartály. Z tiskové konference vyplynulo, že Bankovní rada ČNB rozhodla na základě obou scénářů, přičemž více inklinovala k alternativnímu vývoji. To pro další zasedání implikuje další zvyšování sazeb.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688