Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  06.05.2022 09:02:00

ČNB zvýšila sazby o 75bps, má v ruce překvapivě jestřábí prognózu - Rozbřesk

Aktualizováno

Česká národní banka na svém květnovém zasedání zvýšila sazby o 75bps na 5,75 % - o něco více, než jsme očekávali my i trh (50bps). Relativně holubičí komentáře posledních dní tedy nakonec na dnešním zasedání přebilo velmi jestřábí vyznění květnové prognózy.

Ta počítá s inflačním vrcholem v polovině roku okolo 15 % (náš odhad činí 14,3 %) a celkovou letošní inflací nad 13 % (náš odhad je 12,3 %). Současně s tím podle ČNB zřetelně zpomalí hospodářský růst. Nový odhad růstu reálného HDP pro rok 2022 z dílny ČNB (+0,8 %) leží výrazně pod naším výhledem (+1,8 %) a implikuje silný propad spotřeby domácností ve zbytku tohoto roku. Prognóza se opírá mimo jiné o předpoklad, že ČNB bude na růst inflace reagovat dalším prudkým zvyšováním sazeb, tlumícím investiční poptávku. Centrální banka by se podle prognózy měla dostat do poloviny tohoto roku se sazbami nad 8 %(!)

K tak agresivním krokům se stávající bankovní rada podle komentářů guvernéra Rusnoka ovšem nechystá. I proto si nechala zpracovat alternativní scénář “se vzdálenějším horizontem měnové politiky”. V tomto scénáři centrální banka odhlíží od nových vnějších cenových šoků, předpokládá, že měnová politika zůstane kredibilní, ale smiřuje se s vyšší trajektorií celkové inflace a jejím pomalejším návratem k cíli (až v roce 2024). Tento scénář pak ukazuje na vrchol 2T repo sazby ČNB lehce pod 6 % (také do poloviny roku) a její delší setrvání na této úrovni.

Jestřábí křídlo v bankovní radě v tuto chvíli dává přednost právě alternativnímu scénáři, vůči kterému ovšem vnímá rizika jako pro-inflační. I proto je pravděpodobné, že centrální bankéři ještě jednou zvýší sazby v červnu, a to alespoň o 25bps na 6,00 %.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna po překvapivě jestřábím vyznění nové prognózy ČNB posílila do blízkosti 24,50 EUR/CZK. Série jestřábích výroků z ECB a Fedu ale globální trhy pořádně ochladila a dalším ziskům koruny vystavila stopku. Dnes bude pro korunu klíčové sledovat setkání ČNB s analytiky a v nejbližších týdnech bude kromě dubnové inflace zásadní vyčkávání na osobu nového guvernéra.

Eurodolar

Série jestřábích výroků na obou stranách Atlantiku ze strany centrálních bankéřů Fedu a ECB vyhnala výnosy dluhopisů viditelně výše, což přineslo dramatický výprodej na akciových trzích. Z rostoucí averze k riziku obvykle těží americký dolar, takže příliš nepřekvapí, že pár EUR/USD se opět obchoduje blíže hranice 1,05.
Dne jsou na pořadu oficiální statistiky z amerického trhu práce za duben. Trh dluhopisů může být nervózní zejména z toho, pokud míra nezaměstnanosti dále poklesne či mzdy zrychlí. Každopádně eurodolar těžko před 9. květnem a oslavou vítězství na Rudém náměstí zpevní (neboť existuje riziko, že by prezident Putin mohl oznámit další operace na Ukrajině).

Regionální Forex

Polská centrální banka včera zvýšila oficiální úrokové sazby jen o 75 bazických bodů, což zlotý neocenil a okamžitě začal oslabovat. Dnes odpoledne v 15 hodin bude mít guvernér Glapinski možnost vysvětlit trhu (který čekal jednoznačně více), proč se NBP rozhodla zůstat hluboko “za křivkou”. Každopádně krátkodobé vyhlídky pro zlotý jsou mizerné.

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688