ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  06.05.2022 06:07:07

Vývoj obyvatelstva hl. m. Prahy v letech 2011 až 2020 - ke konci roku 2020 žilo v Praze 1 335 084 obyvatel, přibývají hlavně cizinci

Krajská správa ČSÚ v hl. m. Praze vydala publikaci mapující vývoj obyvatelstva v Praze v uplynulých deseti letech a vytvořila tak další pokračování dlouhodobé řady vydávané od roku 1958.

V publikaci nalezneme průvodní text, který popisuje základní tendence demografického vývoje v Praze v uplynulých deseti letech, a dále především velké množství tabulek a grafů mapujících desetiletý vývoj v základních demografických kategoriích. Sledovány jsou např. počty narozených a zemřelých obyvatel, imigrace a emigrace nebo sňatky a rozvody. Mnoho údajů je prezentováno v poměrně velkém detailu. Publikace se zaměřuje jak na hlavní město Prahu celkově, tak i na vývoj v menších územních a správních celcích. Součástí jsou i tabulky mapující pohyb obyvatel v každé z 57 městských částí Prahy.

Přibývají hlavně cizinci

Data uvedená v aktuální publikaci odhalují, že ke konci roku 2020 žilo v Praze 1 335 084 obyvatel, což bylo nejvíce v celé historii hlavního města. Od konce roku 2011 se počet obyvatel zvýšil o 93,4 tisíce osob. Hlavním důvodem nárůstu je migrace do Prahy, a to především ze zahraničí. Migrací se zbytkem České republiky naopak Praha ztrácí, přičemž nejvíce Pražanů se stěhuje do Středočeského kraje. Na zvyšování počtu obyvatel se menší měrou podílel i přirozený přírůstek, který Praha zaznamenala v každém roce desetiletého období. Pouze v roce 2020 byl tento přírůstek výrazně nižší než v předchozích letech.

Počet sňatků se mírně zvyšoval až do roku 2019, naopak počet rozvodů se po desetileté období držel na stabilní úrovni. V Praze se také rodilo výrazně méně mimomanželských dětí než ve zbytku České republiky, i jejich podíl ovšem postupně stoupal.

Přírůstek obyvatel v průběhu deseti let zaznamenala drtivá většina pražských městských částí. Nejvíce se počet obyvatel zvýšil v Dolních Měcholupech, v Březiněvsi a ve Zličíně, kde se populace zvedla o více než 50 %. Úbytek obyvatel byl zaznamenán jen v pěti městských částech, z toho největší v Běchovicích, kde počet obyvatel klesl o 10,5 %.

Tyto a mnoho dalších informací naleznete  přímo v publikaci.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688