mmr.cz (MMR)
Ze světa  |  05.05.2022 21:08:02

Náměstek Radim Sršeň v OSN: Využijme příležitost obnovit turistický ruch na zdravějších základech

Náměstek Radim Sršeň v OSN: Využijme příležitost obnovit turistický ruch na zdravějších základech

5. 5. 2022

Náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň zastupoval 4. května 2022 Českou republiku v rámci jednoho z jednání Valného shromáždění OSN. Hlavním tématem byla obnova turistického ruchu po pandemii covid-19 v udržitelné a odolné podobě.

Cestovní ruch byl jedním z nejvíce zasažených sektorů pandemií covid-19. Vzhledem ke strategickému významu pro mnoho zemí, nevyjímaje regiony v České republice, může být obnova turistického ruchu motorem globálního ekonomického oživení. Zároveň dnes máme příležitost obnovit cestovní ruch tak, abychom zlepšili jeho dopady na životní prostředí i lidi, kteří v turisticky vyhledávaných oblastech žijí,“ uvedl náměstek ministra Radim Sršeň.

Účastníci tří tematických kulatých stolů, do kterých se zapojili ministři Itálie či Španělska, ale i exotických destinací jako Maledivy nebo Botswana, se zabývali tím, jak může obnova cestovního ruchu prospět nejen lidem, ale i planetě a obecné prosperitě. Vlády a další veřejní a soukromí aktéři se podělili o osvědčené postupy, případové studie a zkušenosti získané v posledních dvou letech.

Radim Sršeň v rámci svého vystoupení prezentoval ostatním účastníkům mimo jiné projekt české centrály cestovního ruchu CzechTourism Prázdniny na venkově, zaměřeného na propagaci a zvyšování úrovně turistiky ve venkovských regionech a posílení tzv. agroturistiky. Tento projekt mimo jiné přispívá k vytváření pracovních míst na venkově, zachování kulturního dědictví i tradic a rozšiřuje povědomí o ochraně přírody a krajiny.

Budu velmi rád, když do budoucna nebude exkluzivním produktem v cestovním ruchu izolovaný luxus, ale autentické zažití místní komunity a reálného života v dané lokalitě,“ dodává Radim Sršeň s tím, že obnova cestovního ruchu v těchto obrysech je důležitou součástí cílů udržitelného rozvoje, které si do roku 2030 OSN stanovila, a jejichž naplňováním se MMR v České republice zabývá.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR vypracovalo Strategii rozvoje cestovního ruchu České republiky v letech 2021–2030. Jedním z cílů strategie je zasazení udržitelného cestovního ruchu jako jednoho z pilířů hospodářské politiky a jako dlouhodobou prioritu státu.
Cestovní ruch je ve světě hlavní hnací silou hospodářského růstu a rozvoje, přičemž poskytuje přímé i nepřímé živobytí stovkám milionů lidí. Před pandemií v roce 2019 přispíval cestovní ruch přímo ke 4 % světového HDP, což představuje 3,5 bilionu amerických dolarů. Pro mnoho rozvojových zemí, včetně nejméně rozvinutých zemí, malých ostrovních států a zemí v Africe je cestovní ruch hlavním zdrojem zaměstnanosti a příjmů. V některých státech cestovní ruch dokonce dosahuje až 80 % jejich vývozu.
Cílem tematických kulatých stolů byla interaktivní diskuse se zapojením zúčastněných subjektů. Výsledkem tematické rozpravy bylo předsednické shrnutí a klíčová doporučení formulovaná na základě diskusí, případových studií a osvědčených postupů. Jednání mělo také přispět k posílení dialogu mezi vládami, soukromým sektorem, místními komunitami a dalšími zúčastněnými stranami o příležitostech k transformaci sektoru v rámci obnovy z dopadů pandemie.
Náměstek Radim Sršeň v OSN: Využijme příležitost obnovit turistický ruch na zdravějších základech
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688