Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  05.05.2022 15:01:52

ČNB zvedá úrok více, než se čekalo, nejvýše od října 1999. Kromě výraznější inflace může být důvodem také očekávaný příchod nového, méně jestřábího guvernéra

Česká národní banka překvapila a zvedá základní úrokovou sazbu z pěti na 5,75 procenta, na nejvyšší úroveň za celé období od konce října 1999. Čekal se přitom nárůst jen na 5,5 procenta. Bankovní rada ČNB tedy z nové prognózy analytického týmu banky převážně nazřela, že inflační tlaky v české ekonomice jsou ještě silnější, než dosud mínila, takže je třeba vyslat takto razantní signál.

sazby čnb 

Je nyní otázkou, zda se růst základní úrokové sazby zastaví na úrovni šesti procent, nebo ještě výše. Nelze vyloučit letošní růst základní sazby až na 6,25, nebo dokonce 6,5 procenta. Dalším inflačním činitelem je kromě důsledků pandemie a ukrajinské války čerstvě také mohutný lockdown v Číně, která bojuje prostřednictvím své politiky nulové tolerance s novou vlnou šíření covidové nákazy. Dochází tak k vážnému narušení logistiky v Číně a tamních přístavech, což vyvolá inflační vlny po celém světě. Tyto se přidají k již existujícím inflačním tlakům v podobě „pandemické“ a „válečné inflace“.

Citelně inflační by bylo také odstřižení České republiky a potažmo EU od ruských energií, zejména od plynu.

Proinflační rizika tedy nepolevují, což je další důvod, proč se dnes ČNB rozhodla zvýšit základní sazbu vydatněji, než se čekalo.

Je dále otázkou, kudy se bude ubírat měnová politika ČNB ve druhé polovině letoška, kdy již centrální banku povede jiný guvernér než Jiří Rusnok a obměny dozná také bankovní rada. Pokud by v čele ČNB stanul například Vladimír Dlouhý, o němž jako o favoritovi spekulují média, nelze vyloučit, že ve druhé polovině roku bude ČNB méně razantní ve zpřísňování své měnové politiky, než pokud by se stal guvernérem třeba některý ze stávajících viceguvernérů. Ti totiž podporují jestřábí postoj většiny současné bankovní rady, zatímco Dlouhý, šéf Hospodářské komory, jež prosazuje zájmy i malých a středních podniků ČR, bezprostředněji vnímá nepříznivý dopad razantního utahování měnověpolitických šroubů právě na podnikovou sféru ČR.

Právě vyhlídka více holubičí bankovní rady mohla přispět k tomu, že se dnes bankovní rada ještě ve starém složení rozhodla pro jestřábí, tedy razantnější než předpokládané zvýšení základní sazby. Analytický tým ČNB má v instituci svůj vliv a může si takto připravovat půdu pro působení pod novým vedením.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

06.05. 18:05  ČNB škodí. (Pavel Molík)
06.05. 13:31  p.Dlouhý (Jose)
06.05. 12:12  No jo (Jose)
05.05. 17:23  Měli to o 5% snížit (aaa)
05.05. 16:45  No jo (aaa)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688