muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  05.05.2022 09:18:59

MU v Brně díky MASH přilákala tři vědce ze zahraničí - Informatik Jan Křetínský je celkově již čtvrtým vědcem, který je držitelem grantu MUNI Award in Science and Humanities

MU díky MASH přilákala tři vědce ze zahraničí

Masarykova univerzita po roce vyhlásila nového držitele grantu MUNI Award in Science and Humanities. Informatik Jan Křetínský je celkově již čtvrtým vědcem, který jej získal.

Jan Křetínský

MUNI Award in Science and Humanities neboli MASH je univerzitním grantem, jehož smyslem je přivést do Brna úspěšné externí vědce a nabídnout jim atraktivní podmínky, které je budou motivovat k tomu, aby ve svém výzkumu dlouhodobě pokračovali právě na Masarykově univerzitě. Čerstvým držitelem MASH je doc. Dr. rer. nat. RNDr. Mgr. Bc. Jan Křetínský, Ph.D., který se do historie fakulty informatiky před lety zapsal množstvím svých získaných titulů. Teď se na svou alma mater vrátí, obohacen o zkušenosti z rakouského Institute of Science and Technology a Technické univerzity v německém Mnichově, kde se věnoval výuce předmětů z teoretické informatiky.

Jeden z klíčových rozdílů je schopnost provázat se s průmyslem. Pro základní výzkum to nemusí hrát přímo takovou roli, ale spolupráce přinese víc peněz a možnost najmout víc kvalitních kapacit a být vidět v celosvětovém měřítku. Univerzita díky tomu dramaticky roste. Všechno to jsou špičky ve svém oboru a jdou sem právě díky dobrému jménu a podmínkám. To se vytvořilo také díky penězům. Žádná veřejná instituce nemůže vše ufinancovat jen z veřejných financí. Díky tomuto je mnichovská Technická univerzita hodnocena jako jedna z nejlepších institucí na světě, srovnával rozdíly v německém a českém přístupu v nedávném rozhovoru pro fakultní web Křetínský. Na Masarykově univerzitě ho díky MASH čeká plný pracovní úvazek a pětiletá finanční podpora spojená s příležitostí věnovat se nezávislému výzkumu.

Spolu s hlavním MASH byla letos podruhé vyhlášena také výzva MASH Junior určená mladým vědcům, čerstvým držitelům titulu PhD. Jejím smyslem je umožnit vytvoření podmínek pro včasné dosažení výzkumnické autonomie a nasměrování ke zisku ERC grantu. Ostatně, předložení žádosti o prestižní grant Evropské komise je jednou z podmínek udělení juniorského MASH. Z osmi kandidátů na něj letos dosáhli Peter Fabian, dosud působící na Univerzitě Jižní Kalifornie, a Patrik Flammer z akademické vydavatelské společnosti SpringerNature. První své zkušenosti uplatní na přírodovědecké fakultě, druhý nastoupí na fakultu filozofickou.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688