CRIF (Czech Credit Bureau)
Osobní finance  |  05.05.2022 12:17:18

Počet bankrotů se v dubnu snížil: Vyhlášeno bylo 58 bankrotů obchodních společností, 470 bankrotů podnikatelů a 1 231 osobních bankrotů

V dubnu bylo vyhlášeno 58 bankrotů obchodních společností, 470 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 231 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 72 návrhů na bankrot obchodních společností, 476 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 1 163 návrhů na osobní bankrot. Oproti březnu se počet bankrotů i návrhů na bankrot ve všech kategoriích snížil. Za první čtyři měsíce letošního roku bylo oproti stejnému období loňského roku vyhlášeno méně osobních bankrotů a bankrotů fyzických osob podnikatelů a téměř stejně bankrotů obchodních společností. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Počet bankrotů společností za čtyři měsíce letošního roku byl sice nižší než ve stejném období roku loňského, avšak vyšší než v roce 2019. Počet návrhů na bankrot společností za první čtyři měsíce roku byl letos vyšší než v předchozích třech letech. Lze tudíž nadále očekávat, že počet bankrotů obchodních společností v dalších měsících mírně poroste, “ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Zároveň dodává, že počet bankrotů v průběhu roku kolísá a že se můžou vyskytnout měsíce s nízkým počtem insolvenčních návrhů nebo bankrotů obchodních společností.

Počet firemních bankrotů se oproti březnu snížil o 23, počet návrhů na jejich bankrot se snížil o 32. U podnikatelů se počet bankrotů meziměsíčně také snížil, a to o 15. Počet návrhů na jejich bankrot klesl o 48.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Praze (27) a v Jihomoravském kraji (10). Naopak žádný bankrot OS nebyl vyhlášen v Královéhradeckém a Zlínském kraji. Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno v Ústeckém kraji (63) a dále v Moravskoslezském kraji (53). Nejméně na Zlínsku (10) a Vysočině (17).

V rámci odvětví bylo nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v profesních, vědeckých a technických činnostech (12), v obchodu (9) a shodně ve stavebnictví a ubytování, stravování a pohostinství (po 6). Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno ve stavebnictví (135) a v obchodu (75).

V dubnu vyhlásil bankrot známý hotel i velká strojírenská firma

Mezi největší společnosti, u kterých byl v dubnu vyhlášen bankrot, patřila například společnost TRATEC-CS, která působila v oblasti strojírenství a dodávek interiérů kolejových vozidel. Společnost patřila do kategorie obratu 100-199 milionů korun a 100-199 zaměstnanců. V roce 2019, kdy odevzdala poslední účetní závěrku, měla tržby 291 milionů korun a zisk 7 milionů. Další velkou firmou byla společnost Františkovy lázně SAVOY ze skupiny Arca Investments, která v lázeňském městě provozovala známý hotel. Spadala do kategorie obratu 60-99 milionů korun a 100-199 zaměstnanců.

V posledních 12 měsících přibylo firemních bankrotů, těch podnikatelských ubylo

V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno 739 bankrotů firem, o 98 (15 %) více než o rok dříve. Zároveň bylo podáno 1 053 návrhů na jejich bankrot, o 79 (8 %) více než v předešlých 12 měsících. Mezi podnikateli bylo vyhlášeno 5 990 bankrotů, o 788 (12 %) méně než o rok dříve, a zároveň bylo podáno 6 115 návrhů na jejich bankrot, tedy o 697 (10 %) méně.

Nejvíce firemních bankrotů v přepočtu na 10 tisíc společností bylo v uplynulých 12 měsících vyhlášeno na Karlovarsku (28) a na Ústecku (25). Nejméně potom na Zlínsku. Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů na 10 tisíc podnikatelů vyhlášeno v Ústeckém kraji (109) a v Karlovarském kraji (104). Nejméně naopak v Praze (36).

Nejohroženějším odvětvím byly z pohledu firem administrativní činnosti, kde bylo vyhlášeno 29 bankrotů na 10 tisíc společností, a doprava a skladování s 27 bankroty. Mezi podnikateli šlo s velkým předstihem o dopravu a skladování, vyhlášeno zde bylo 66 bankrotů na 10 tisíc podnikatelů. Následovalo stavebnictví s 52 a ubytování a stravování s 46 bankroty.

Počet osobních bankrotů v dubnu klesl

V dubnu bylo v České republice vyhlášeno 1 231 osobních bankrotů a podáno 1 163 návrhů na osobní bankrot. Počet osobních bankrotů se tak oproti březnu snížil o 105 a počet návrhů na osobní bankrot se snížil dokonce o 251.

„Počet návrhů na osobní bankrot se snížil po třech měsících nepřetržitého růstu. Snížení však bylo tak výrazné, že duben patřil z tohoto pohledu k nejslabším měsícům za poslední roky. Další vývoj počtu návrhů na osobní bankrot a na ně navázaný počet osobních bankrotů lze nyní těžko odhadovat. Objem bankovních úvěrů obyvatel se navzdory růstu úrokových sazeb zvyšuje a dá se usuzovat, že souběžně s tím se zvyšují i nebankovní půjčky. Vysoká inflace zvýší náklady domácností a může ovlivnit i jejich schopnost splácet závazky. Na druhou stranu se v prvních třech měsících letošního roku i nadále snižoval podíl nevýkonných úvěrů. To znamená, že lidé jsou stále schopni splácet lépe než v předchozím roce,“ vysvětluje Věra Kameníčková.

Nejvíce osobních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (201), v Ústeckém kraji (154) a v Jihomoravském kraji (131). Nejméně naopak na Vysočině (30) a shodně v Pardubickém a Karlovarském kraji (po 52).

Během posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 14 970 osobních bankrotů, to je o 1 149 (7 %) méně než v předešlém období. Zároveň bylo podáno 15 040 návrhů na osobní bankrot, o 8 % méně než o rok dříve.

Počet osobních bankrotů se oproti předešlému období nejrychleji snížil na Vysočině, a to o 19 %. Následoval Jihomoravský kraj s poklesem o 16 %. Naopak v Karlovarském kraji jako v jediném z celé republiky počet osobních bankrotů vzrostl, a to o 14 %. V Ústeckém kraji zůstal jejich počet stejný.

V průměru bylo v Česku vyhlášeno v posledních 12 měsících 14 osobních bankrotů na 10 tisíc obyvatel. Nejvíce v Ústeckém kraji (24), nejméně naopak na Vysočině (9) a ve Zlínském kraji, kde šlo pouze o 10 osobních bankrotů na 10 tisíc obyvatel.

Graf 1: Bankroty a návrhy na bankrot obchodních společností 2020-2022


 Zdroj: CRIF

Graf 2: Bankroty a návrhy na bankrot fyzických osob podnikatelů 2020-2022


 Zdroj: CRIF

Graf 3: Osobní bankroty a návrhy na osobní bankrot 2020-2022


 Zdroj: CRIF


Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. je součástí celosvětové skupiny CRIF. Společnost CRIF je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál www.informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688