Export (export.cz)
Ze světa  |  05.05.2022 07:58:17

Uzbecké zdravotnictví je na vzestupu a české firmy jsou u toho


Zdravotnictví se celosvětově rychle vyvíjí, a Uzbekistán nechce zůstávat pozadu. Vláda věnuje velké úsilí a pozornost modernizaci nemocnic, klinik a zlepšování systému zdravotnictví v souladu s mezinárodními trendy. To nabízí řadu příležitostí, některé české firmy přitom v zemi již teď úspěšně fungují.

Ilustrační foto: Shutterstock

Potvrzením zájmu uzbeckého zdravotnického segmentu o české výrobky byla účast českých firem na zdravotnickém veletrhu Tashkent International Health Exhibition TIHE 2022, který proběhl letos v dubnu. Na akci přijelo 150 firem a značek z patnácti zemí světa, například z Německa, Běloruska, Indie, Španělska, Číny i domácího Uzbekistánu. Na výstavě se prezentovaly české firmy MZ Liberec, ZPT Vigantice, BTL Medical Technologies a IMCo Pharma.

Stánky navštívil velvyslanecký rada ČR v Taškentu Filip Pšenička a jednal s představiteli firem o aktuálních projektech a perspektivách spolupráce s uzbeckými subjekty. Firma MZ Liberec je již 20 let na uzbeckém trhu a má své dlouhodobé partnery. ZPT Vigantice realizuje v Uzbekistánu projekty od roku 2012 a dva největší z nich se pohybovaly v řádu stovek tisíc EUR. Firma dodává své produkty pro státní polikliniky a soukromé kliniky (např. AKFA Medline) nebo spolupracuje s uzbeckým ministerstvem obrany na výstavbě vojenské nemocnice. Firma BTL Medical Technologies od roku 2010 realizovala v Uzbekistánu víc než 400 projektů především ve spolupráci se soukromými klinikami (JackSoft Medical, Medion, AKFA Medline, klinika Vachidova), a také s tamním ministerstvem zdravotnictví v oblasti dodávek technologií fyzioterapie, diagnostiky a kosmetologické rehabilitace. Aktuálně probíhá projekt vybavení všech endokrinologických center technologiemi hydroterapie a kardiologické diagnostiky. 

Český stánek na veletrhu TIHE 2022. Foto: Velvyslanectví ČR v Taškentu

V zemi probíhá modernizace  

Uzbecká vláda implementuje reformy v zdravotnické oblasti, což nabízí nové možnosti pro české firmy, které hodlají vstoupit na uzbecký trh, nebo již mají zkušenosti s tímto teritoriem. Jsou to především projekty v oblasti modernizace zdravotnické infrastruktury, výstavba a vybavení nemocnic, dodávky diagnostických a chirurgických přístrojů, zařízení pro operační sály a léků. Zdravotnický sektor Uzbekistánu v době pandemie ukázal své slabiny v nedostatku lůžkových kapacit a potřebného vybavení nemocnic. Vláda proto začala rozsáhlou modernizaci zdravotnické infrastruktury. Realizují se projekty zvýšení kvalifikace medicínského personálu, modernizace zdravotnických zařízení a dodávek nejnovějších technologií v různých oblastech. V roce 2020 se do Uzbekistánu dovezly farmaceutické výrobky v hodnotě 1,2 mld. USD a ani v době přetrvávající ekonomické krize se nepozastavil dovoz zdravotnického zařízení do země. Bylo zaregistrováno přibližně 5800 kusů medicínské techniky, medicínských výrobků a diagnostických přístrojů.

České firmy dlouhodobě aktivně podporují uzbecký zdravotnický sektor (např. malý lokální projekt – vybavení sanitek; školení odborníků), díky čemuž mají v zemi velmi dobrý zvuk a česká kvalita je vysoce ceněna.

Nikola Hrušková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Taškentu

Kumushoj Abdurachmonova, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Taškentu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688