Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.05.2022 10:12:52

Evropské burzy se po ne-tolik-jestřábím Fedu chystají na pozitiní úvod dne. Zisk KB naplnil odhady

Velké evropské burzy s akciemi by soudě podle futures mohly dnes otevírat velmi silně v plusu. Americké akciové futures jsou ale jenom lehce nad nulou pot, co americká centrální banky krokem o 50 bazických bodů zvýšila úrokové sazby podle podle odhadů a rozptýlila obavy z postupu o 75 bazických bodů. Široký technologický index S&P 500 si na to konto včera zapsal 3% růst, což byl pro něj největší denní vzestup od roku 2020. Dolar setrvává níže. Česká koruna před dnešním oznámením ČNB o sazbách k euru stagnuje na 24,597 za euro.

Futures na Euro Stoxx 50 byly v 08:35 v plusu o 2,2 procenta. Futures na DAX přidávaly 2,1 procenta, podobně i indikace na CAC 40. Také asijské akcie mířily dnes nahoru.

Podle šéfa Fedu Powella není hike o tři čtvrtiny procentního bodu něco, „o čem by výbor aktivně uvažoval“. Fed ale naznačil, že o 50 bodů by mohl sazby zvednout také na několika dalších zasedáních. Fed také v červnu začne s vyfukováním bilance na počátečním tempu 47,5 miliardy dolarů. Během tří měsíců by redukce nabobtnalé rozvahy měla nabrat maximální rychlost 95 miliard dolarů měsíčně. Reakce trhů se bude pravděpodobně ještě vyvíjet. Rally již zažily australské dluhopisy po výrazném poklesu amerických výnosů na kratších splatnostech.

Po Fedu budou dnes o sazbách jednat britská a česká centrální banka. Bankovní rada České národní banky podle odhadů ekonomů nejpravděpodobněji zvýší úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Základní úroková sazba by tak stoupla na 5,5 procenta. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Někteří ekonomové ale nevylučují zvýšení jen o 0,25 procentního bodu nebo o 0,75 procentního bodu. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste. ČNB také představí novou makroekonomickou prognózu.

V plném proudu je především evropská výsledková sezóna. Ze zahraničních firem, které už dnes představily kvartální výsledky trhu, překvapily aerolinky Air France – KLM nečekaným zhoupnutím do černých čísel. Prognózu kapacit v letošním roce vylepšila konkurenční Deutsche Lufthansa.

Komerční banka oznámila čistý zisk za první čtvrtletí zvýšený meziročně o tři čtvrtiny na 3,5 miliardy korun. Naplnila tím analytické odhady. Firma také potvrdila svoji prognózu, ve které pro tento rok počítá s dvouciferným růstem výnosů. Analytici Patrie Finance nepředpokládají výraznější tržní reakci na dnes dodaná čísla.

Americká Citi mezitím zhoršila svoje doporučení pro akcie ČEZ na „neutrální“ z „kupovat“.

Z dodaných makrodat už stihly zklamat německé průmyslové objednávky, jejichž meziroční i meziměsíční pokles za březen, kdy už probíhala ruská invaze na Ukrajině, silně zaostal za odhady. Kromě centrálních bank dostaneme ještě pravidelnou týdenní statistiku z amerického pracovního trhu, další střípek do mozaiky před pátečními federálními daty za duben.

 

Denní souhrn závěrečných cen z pražské burzy
ze dne 04.05.2022
Název Závěrečná cena Změna (%)
ČEZ 998.00 -0.15
KOMERČNÍ BANKA 766.00 -1.79
ERSTE BANK 734.80 -1.63
PHILIP MORRIS ČR 17620.00 0.46
VIG 574.00 -0.35
MONETA MONEY BANK 86.20 0.70
KOFOLA ČS 302.00 0.33
Největší vzestupy
Název Změna (%)
MONETA MONEY BANK 0.70
PHILIP MORRIS ČR 0.46
KOFOLA ČS 0.33
Největší pády
Název Změna (%)
KOMERČNÍ BANKA -1.79
ERSTE BANK -1.63
VIG -0.35
ČEZ -0.15


 

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688