cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  04.05.2022 22:19:26

Goldman Sachs přináší na trh půjčku zajištěnou bitcoinem

Goldman Sachs přináší na trh půjčku zajištěnou bitcoinem

04.05.2022 / Crypto Kingdom

Možná jste již přemýšleli o možnosti vytvořit produkt, který by vám umožnil získat půjčku nebo hypotéku, která by akceptovala vaše kryptoměny namísto klasické zástavy například v podobě nemovitosti. Nebo jste se možná ocitli v situaci, kdy jste zoufale potřebovali hotovost, ale nechtěli jste přijít o potenciální zisky z růstu hodnoty svých kryptoměn jejich prodejem. Společnost Goldman Sachs přišla s revolučním produktem, který toto vše umožňuje a propojuje tradiční finance se světem kryptoměn. Tento krok by navíc mohl mít významný pozitivní dopad na přijetí kryptoměn po celém světě a k vrcholu nám možná chybí už jen jeden dílek skládačky.

Co to znamená pro svět tradičních financí a jak to funguje?

Půjčování má v tradičním finančním ekosystému nesmírně důležité místo a totéž lze říci i o světě kryptoměn, kde se půjčování stalo lukrativním zdrojem pasivního příjmu pro mnoho firem i jednotlivců. Navíc jsme dlouhodobě svědky obrovského nárůstu přijetí kryptoměn, a to nejen běžnými lidmi, ale i velkými institucionálními investory. Bylo tedy pravděpodobně jen otázkou času, kdy se objeví podobný produkt, který by uspokojil rostoucí poptávku zahrnující digitální aktiva.

Dá se říci, že velké banky na tento krok čekaly, což pramenilo především z nedůvěry vůči kryptoměnám a bitcoinu. Dnes však již i tyto instituce pravděpodobně chápou, že potenciální výnosy výrazně převažují nad riziky, k nimž dnes patří především stále značná volatilita celého odvětví a problémy spojené s regulací. Nicméně vzhledem k rostoucí poptávce postupně přinášejí produkty a služby s přímou vazbou na kryptoměny - správu aktiv, obchodování a investice. Půjčky, které využívají kryptoměny jako kolaterál, tak představují další logický krok ve vývoji poskytovaných produktů.

Jak to vlastně funguje? Princip je v podstatě velmi jednoduchý. V minulosti bylo jedinou možností pro investora do kryptoměn, který je z nějakého důvodu potřeboval převést na hotovost, jejich prodej. Tím však samozřejmě přišli o případné zisky, které mohly vzniknout z růstu ceny daného aktiva. Díky novému produktu Goldman Sachs může tyto kryptoměny použít jako zástavu za půjčku a nadále profitovat z růstu cen. U tohoto typu úvěru, který je z pohledu banky rizikový, se pracuje s takzvanou strategií řízení rizika 24 hodin denně. V případě prudkého poklesu ceny kryptoměny může být kolaterál zlikvidován nebo může být klient požádán o navýšení kolaterálu o další aktiva.

Možná jsme jen krůček od vrcholu přijetí kryptoměn.

V tomto ohledu tradiční finančnictví v podstatě jen dohání odvětví decentralizovaného financování (DeFi), které umožňuje i těm nejmenším (z hlediska kapitálu) uživatelům vydělávat na půjčování kryptoměn, a to prakticky bez zbytečného papírování. Goldman Sachs tak může významně pomoci propojit tradiční finanční svět a decentralizované finance. Neméně důležitá je změna postoje této velké banky, která ještě před dvěma lety nevěřila, že kryptoměny jsou skutečnou třídou aktiv, a dnes je nejen uznává jako třídu aktiv, ale aktivně nabízí svým klientům poměrně širokou škálu služeb a produktů s vazbou na kryptoměny. Může se také pochlubit vlastním výzkumným týmem pro kryptoměny, který pravidelně zveřejňuje (většinou pozitivní) zprávy o trhu s kryptoměnami. To bude mít jistě vliv na rychlost přijetí kryptoměn celou Wall Street a je pravděpodobné, že se tímto směrem začnou ubírat i další frakce tradičních financí.

Goldman Sachs však není zdaleka jedinou vlaštovkou, která se o odvětví kryptoměn stále více zajímá. Společnost Microstrategy si teprve nedávno vzala půjčku 200 milionů dolarů od společnosti Silvergate, která je kryta bitcoiny, a použila tyto peníze na nákup dalších BTC. To potvrzuje skutečnost, že bitcoin již není považován pouze za vysoce spekulativní investici. Lze předpokládat, že ve šlépějích Goldman Sachs se postupně vydají i další větší i menší hráči.

Posledním pomyslným dílkem skládačky, který by představoval skutečný zlom a konečné uznání kryptoměn hlavním finančním proudem, je schválení spotového ETF v USA. Americký Fed dostává řadu podobných žádostí od různých společností, ale zatím je všechny zamítl. Analytici však předpovídají, že ke schválení prvního spotového ETF může dojít již brzy, a shodují se, že následně můžeme být svědky prodloužené býčí série bitcoinu, kde prakticky neexistuje žádný limit hodnoty.

Zdroje: https://bitcoinist.com/, https://dailyhodl.com/, https://techstory.in/, https://www.newsbtc.com/.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688