sukl.cz (SÚKL)
Zdravotnictví  |  04.05.2022 10:57:50

První pacienti dostali ePoukaz - SÚKL pokračuje v rozvoji eReceptu elektronickým poukazem na zdravotnické prostředky

První pacienti dostali ePoukaz. SÚKL pokračuje v rozvoji eReceptu elektronickým poukazem na zdravotnické prostředky

Státní ústav pro kontrolu léčiv 1. května 2022 spustil novou funkcionalitu eReceptu – elektronický poukaz na zdravotnické prostředky. Zdravotničtí pracovníci začali ePoukaz používat krátce po jeho uvedení do provozu i přesto, že tato služba je dobrovolná. To je dobrá zpráva například pro pacienty, kteří dostávají poukazy na zdravotnické prostředky opakovaně nebo mají omezenou pohyblivost.  



Aby bylo předepisování a vydávání zdravotnických prostředků co nejjednodušší, snažili se experti SÚKL při navrhování ePoukazu o maximální využití stávajících funkcionalit systému eRecept, který lékaři i lékárníci už dobře znají, novinkou tak bude především pro výdejny zdravotnických prostředků. Ani pacienti, kterým byly zdravotnické prostředky předepsány, však nečeká cesta do neznáma – vystavené ePoukazy najdou ve svém lékovém záznamu (stejně jako vystavené eRecepty a záznamy o provedeném očkování). Do lékového záznamu je možné se přihlásit například prostřednictvím bankovní identity.

Elektronické poukazy na zdravotnické prostředky jsou zatím dobrovolné, zdá se však, že ePoukaz si rychle vybuduje své místo v elektronickém zdravotnictví. Krátce po spuštění systému totiž začali zdravotničtí pracovníci tuto novou funkci eReceptu používat. Těší nás, že eRecept našel další cestu, jak pacientům i pracovníkům ve zdravotnictví usnadnit život,“ říká Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Elektronický poukaz na zdravotnické prostředky zachovává všechny typy poukazů, které se dosud vystavovaly pouze v listinné podobě. Každý ePoukaz dostává jedinečný, devítimístný identifikátor a po vystavení se uloží do tzv. Centrálního úložiště elektronických poukazů, které je součástí informačního systému eRecept.

Seznam lékáren a výdejen, kde bude možné ePoukaz uplatnit, zveřejňuje SÚKL na webu epreskripce.cz. Na základě platné legislativy a potvrzení ze strany všech zdravotních pojišťoven bude na ePoukaz možné předepsat vždy jeden zdravotnický prostředek – tedy jednu položku (kód) z číselníku zdravotnických prostředků. Počítáme však i se situací, kdy je potřeba na jeden poukaz předepsat více souvisejících položek (např. sluchadlo + příslušenství nebo vozík + příslušenství).

Další krok v rozvoji eReceptu

ePoukaz je v letošním roce už druhou novinkou v systému eRecept. Na začátku roku 2022 SÚKL spustil eOčkování. Pacientům v České republice se tak postupně začínají v lékovém záznamu objevovat také záznamy o aplikovaných vakcínách. V systému je od začátku roku už téměř 300 tisíc zaznamenaných dávek očkování, a to i přes to, že platí tzv. bezsankční období, v průběhu kterého se lékaři a výrobci softwarů s touto funkcionalitou seznamují. Toto přechodné období končí 30. června 2022.

Modul eOčkování dokáže také zasílat upozornění na blížící se dávky očkování, snižuje se tak riziko, že pacienti budou muset znovu absolvovat celé očkovací schéma kvůli tomu, že zapomněli na další dávku vakcíny,“ říká Irena Storová, ředitelka SÚKL. Rodiče si do lékového záznamu mohou přidat také své děti, systém je pak může upozornit i na další dávky jejich očkování.

Státní ústav pro kontrolu léčiv bude v rozvoji systému eRecept pokračovat, další metou bude zavedení přeshraničního eReceptu, který umožní pacientům vyzvednout si předepsané léky také v zahraničí. „Rozvoj systému eRecept a přidávání nových funkcí je výhodné jak pro zdravotníky, tak pro pacienty. Informace totiž vždy všichni najdou na jednom místě – v systému, kde si každý může nastavit soukromí dle svých potřeb a který běžně používají tisíce lékařů i lékárníků po celé republice,“ uzavírá Irena Storová.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688