Export (export.cz)
Ze světa  |  04.05.2022 08:24:19

Technika i praxe - hasiči z Kolumbie našli inspiraci v Česku

Technika i praxe. Kolumbijští hasiči hledali inspiraci v Česku

Kolumbijský hasičský záchranný sbor prochází rozsáhlou transformací, jejímž cílem je zlepšení systému organizace a výcvikových a zásahových metod. Hledá proto inspirace v zahraničí, a to včetně Česka, kam letos v dubnu zavítala incomingová mise.

Kolumbijští hasiči mimo jiné navštívili Tatru Kopřivnice. Foto: HZS ČR

Do akce, která proběhla v rámci projektu PROPED, se zapojilo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, Velvyslanectví ČR v Bogotě, agentura CzechTrade a celkem 11 českých firem. Kolumbijští hasiči vedení vrchním velitelem Charlesem Benavidesem v Praze zhlédli prezentaci hasičských technologií českých společností Hiko, Dekonta a SunFibre. V metropoli navštívili také Technický ústav požární ochrany a Národní operační a informační středisko. To je momentálně zapojeno do koordinace příjmu ukrajinských uprchlíků a distribuce humanitární pomoci. Pro zahraniční hosty se jednalo o zajímavou okolnost už jenom kvůli tomu, že Kolumbie aktuálně hostí podle různých odhadů okolo 2-3 milionů uprchlíků z Venezuely.

Kolumbijskou delegaci zaujalo i fungování českého Integrovaného záchranného systému jako celku. Míra koordinace jeho jednotlivých složek (od hasičů přes policii až po záchranáře) totiž patří ke světovým unikátům.

Český Integrovaný záchranný systém patří mezi světovou špičku. Foto: HZS ČR

Obleky i hasičské speciály

Delegace zavítala také do Plzně. Byly zde představeny ochranné oděvy společnosti GoodPRO včetně inovativního chytrého hasičského obleku. Plzeňští krajští hasiči pak ve spolupráci s podnikovými hasiči Plzeňského Prazdroje připravili ukázku zásahu při úniku čpavku na chladicí technologii se zapojením dronů, a to přímo v areálu pivovaru. V brněnském areálu Školního a výcvikového zařízení HZS ČR proběhly ukázky výcviku hasičů při jednotlivých typech zásahů. Přímo v areálu se odehrály také praktické ukázky řešení a produktů firem GINA, Holík International, Gumotex, Sigma a Prabos. Ve čtvrtek kolumbijští hasiči navštívili nejprve provoz Tatra Trucks v Kopřivnici. Jízda na polygonu ukázala, že právě unikátní „tatrovácká“ koncepce by mohla nabídnout přidanou hodnotu u hasičských speciálů do nepřístupného a hornatého terénu v Kolumbii. Následně hasiči také zblízka poznali fungování Integrovaného výjezdového centra OstravaZábřeh a krajského Integrovaného bezpečnostního centra, které přijímá volání ze všech tísňových linek. Obě dvě pracoviště ztělesňují patrně nejmodernější podobu IZS v naší zemi.

Moravskoslezská část programu byla zakončena ve Frýdku-Místku, kde se vedení kolumbijských hasičů seznámilo se systémem vzdělávání a výcviku na Střední odborné škole a Vyšší odborné škole požární ochrany a navštívilo firmu DEVA F-M. Poslední zastávkou byly Lázně Bohdaneč a tamější Institut ochrany obyvatelstva HZS ČR.  Toto pracoviště zajišťuje našim hasičům vědecko-výzkumnou a výjezdovou podporu. Jedná se přitom o světovou špičku a každoročně se zde školí instruktoři ze všech koutů světa v oblasti chemické, biologické a radiační ochrany.

Kolumbie chystá investice

Díky misi mohli čeští hasiči sdílet se svými kolumbijskými kolegy jedinečné know-how a cenné zkušenosti, které mohou pomoci zachraňovat životy i v Jižní Americe. Cílem je ovšem nejen zvýšit povědomí o České republice v tomto specifickém sektoru, ale také podpořit české výrobce a technologie při vývozu do Kolumbie, kde se a plánují velké investice do nového hasičského vybavení.

Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bogotě 

Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bogotě

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688