europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Zákony a právo  |  04.05.2022 07:23:38

Jednotná nabíječka: Poslanci usilují o snížení množství elektronického odpadu

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů přijal 20. dubna zprávu k pozměněné směrnici o rádiových zařízeních. Ve středu ráno plenární zasedání tento vyjednávací postoj Parlamentu potvrdilo. Parlament je nyní připraven zahájit jednání s členskými státy o konečné podobě právních předpisů.

Navrhovaná pravidla by zajistila, že spotřebitelé již nebudou potřebovat novou nabíječku a kabel při každém nákupu nového zařízení a budou moci používat jednu nabíječku pro všechny své malé a středně velké elektronické přístroje. Mobilní telefony, tablety, digitální fotoaparáty, sluchátka nebo náhlavní soupravy, ruční videoherní konzole a přenosné reproduktory, které lze dobíjet pomocí kabelu, by musely být vybaveny portem USB typu C, a to bez ohledu na výrobce. Výjimky by se vztahovaly pouze na zařízení, která jsou příliš malá na to, aby byla tímto portem vybavena, jako jsou chytré hodinky, zařízení pro osobní péči nebo sportovní zařízení.

Tato revize je součástí širšího úsilí EU o udržitelnější výrobky, zejména elektroniku na trhu EU, a o snížení množství elektronického odpadu.

Jasné informace o nabíjení

Poslanci požadují, aby na nových zařízeních byly prostřednictvím štítku jasně uvedeny informace o možnostech nabíjení a o tom, zda je výrobek vybaven nabíječkou. Cílem je předcházet matení uživatelů a usnadnit rozhodování spotřebitelů, kteří často vlastní několik různých zařízení a ne vždy potřebují další nabíječky.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Alex Agius Saliba (S&D, MT) uvedl: „Vzhledem k tomu, že se do Evropy ročně dodá půl miliardy nabíječek pro přenosná zařízení, což vytváří 11 000 až 13 000 tun elektronického odpadu, byla by jednotná nabíječka pro mobilní telefony a další malá a střední elektronická zařízení přínosem pro všechny. Tato skutečně komplexní změna politiky navazuje na návrh Komise tím, že požaduje interoperabilitu technologií bezdrátového nabíjení do roku 2026 a zlepšení informací poskytovaných spotřebitelům pomocí jasných štítků. Rozšiřujeme také oblast působnosti návrhu o další výrobky, jako jsou například notebooky, které budou muset splňovat nová pravidla.“

Souvislosti

Parlament a jeho Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů požadují společné řešení pro nabíječku již deset let a dlouhodobě vyzývají Komisi, aby v této oblasti konala. Legislativní návrh byl předložen 23. září 2021.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688