Export (export.cz)
Ze světa  |  04.05.2022 07:04:37

Semena, sazenice, hnojiva i stroje - české firmy mají v Kazachstánu řadu šancí

Semena, sazenice, hnojiva i stroje. České firmy mají v Kazachstánu řadu šancí

Semena a sazenice krmných, ovocných a zeleninových kultur, hnojiva a přípravky na ochranu rostlin, jakož i stroje na zpracování plodin a zemědělská technika pro obdělávání půdy jsou všechno české produkty, které mají reálnou šanci uspět v Kazachstánu. Ukázala to podnikatelská mise kazašských zemědělců a podnikatelů do Česka, kterou v rámci projektu PROPED zorganizovalo Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR.

Ilustrační foto: Shutterstock

Incomingová mise, která proběhla letos v dubnu, byla zaměřena na rostlinnou výrobu a zemědělskou techniku. V rámci ní navštívilo devět účastníků z Kazachstánu osm českých firem přímo v jejich výrobních podnicích. Součástí byla i jednání s vedením firem. Z oboru rostlinářství se jednalo o Selgen, Okoplant International, Oseva a Semo, z oblasti zemědělské a zpracovatelské techniky účastníci mise navštívili JK Machinery, Zetor Tractors, Sukov a Farmet.

Nové kontrakty

Návštěva kazachstánských distributorů v ČR přinesla předběžné dohody o rozšíření nabídky exportované techniky do Kazachstánu. Reálný zájem o nákup techniky navštívených českých výrobců projevili též dva kazachstánští zemědělci, kteří se mise zúčastnili a jsou v daném případě konečnými odběrateli. Další členové mise, zástupci kazašského importéra a distributora semen a sazenic, dospěli k dohodě s několika českými rostlinářskými firmami ohledně nových distribučních smluv na území Kazachstánu. Z české strany firmy ocenily jednání s kazašskými partnery jako efektivní, cílené a komerčně perspektivní. Formát incomingové mise je též pro české firmy vyhovující s ohledem na minimální náklady a potenciálně vysoké přínosy.

Zemědělství v Kazachstánu patří s ohledem na rozlohu země a vysoký podíl obhospodařované půdy mezi nejdůležitější obory, na jejichž rozvoj je kladen čím dál větší důraz. Týká se to nejen živočišné výroby, kde je již možné registrovat významné úspěchy českých firem, ale též výroby rostlinné, která zajišťuje více než 70 % kazachstánského zemědělského exportu. Země má zájem o import semen a sazenic krmných, ovocných a zeleninových kultur, hnojiv a přípravků na ochranu rostlin, potenciálně též o šlechtění. V tomto ohledu mají české rostlinné firmy dlouhou tradici a široký sortiment výrobků, které místní trh vyžaduje. Poptávka se tvoří i po strojích na zpracování semen anebo plodin, jako jsou čistící linky, loupací a výrobní linky, lisovny, extrudéry, filtry a podobně.

Technika i servisní centra

Rostoucí objemy rostlinné výroby musí být řádně zpracovány, což nevyhnutelně vytváří potřebu dovozu vhodného zařízení. Stav zemědělského zařízení v Kazachstánu, u kterého podle hodnocení expertů činí podíl opotřebování techniky 70-80 %, nedostatek vlastního strojírenství a tlak státu na nárůst obdělávané půdy v nadcházejících letech vytváří zajímavou exportní příležitost pro českou zemědělskou techniku. Jedná se o pluhy, secí stroje, kypřiče, podmítače, kombinátory, traktory a další. Řada českých firem z oboru zemědělské mechanizace již několik let na trhu Kazachstánu působí prostřednictvím svých místních distributorů, chybí zde ovšem všeobecné povědomí a cílená propagace české zemědělské techniky. Ta by mohla v budoucnu vytvořit vhodné předpoklady pro servisní centra, případně lokalizaci výroby, podporovanou Kazachstánem ve formě státních dotací a subvencí pro místní zemědělce.

Olga Kalinová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688