mzv.cz (MZv ČR)
Armáda  |  03.05.2022 13:54:00

Německé mimořádné výdaje na zbrojení jsou šance pro náš obranný průmysl

Německé mimořádné výdaje na zbrojení jsou šance pro náš obranný průmysl

03.05.2022 / 11:59 | Aktualizováno: 03.05.2022 / 13:54

Projev spolkového kancléře Olafa Scholze pronesený dne 27. 2. na mimořádném zasedání Spolkového sněmu v reakci na ruský útok na Ukrajinu znamenal, kromě vyjádření solidarity s napadeným národem, zásadní změnu v přístupu k obraným technologiím a zbrojnímu průmyslu v novodobých německých dějinách. Slovy o tom, že žijeme v bodě zvratu, po kterém již nic nebude takové jako dříve a odkazem na své předešlé vystoupení na Mnichovské bezpečností konferenci, v němž kancléř eufemicky zmínil, že „potřebujeme lodě, které se plaví a letadla, která létají“, uvedl zásadní oznámení o zvýšení výdajů na vojenské vybavení Bundeswehru. Ohlášené mimořádné výdaje v hodnotě 100 miliard euro (cca 2,5 bil CZK) a následné zvýšení výdajů na obranu na Severoatlantickou aliancí požadovaná 2 % HDP a nepřinesou jen rozsáhlou modernizaci zbraňových systémů německé armády, ale i výrazný podnět pro rozvoj průmyslu, technický vývoj a masivní investiční vlnu do rozšíření a modernizace výrobních zařízení.

Dle mnoha komentářů přispějí mimořádné výdaje hlavně k rozšíření objednávky bojových vozidel pěchoty PUMA – společného projektu firem Rheinmetall, KNDS a PSM Kassel. Do Bundeswehru by mělo zamířit 229 nových vozidel v hodnotě 3,7 mld. EUR. Zároveň mimořádné výdaje pomohou provést včasnou výměnu zastarávající flotily leteckých bitevníků Tornádo, o jejichž nutné modernizaci se nepochybuje již od začátku roku 2021. Rovněž se mluví o nevyhnutelném pořízení systému raketové obrany Arrow 3 z Izraele.

Německé zbrojovky

Německé zbrojovky jsou ve srovnání s britskými a americkými konkurenty výrazně menší, jsou ovšem menší i ve srovnání s evropskou konkurencí. Celková přímá zaměstnanost v německém obraném průmyslu se odhaduje kolem 100.000 pracovních míst. Kromě specializované zbrojní produkce velkou část dodávek – zejména přesných mechanických komponentů zajišťují rodinné „mittelstand“ firmy, pro něž jsou zbrojovky vítanými zákazníky. Největší německou zbrojovkou, po německo-francouzském konsorciu Airbus Defense, představuje společnost Rheinmetall AG, s centrálou v Düsseldorfu, ve spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko.

Evropské zbrojovky (tržby v mld EUR; 2020)

Německé zbrojovky (tržby v mld EUR; 2020)


Zdroj: Převzato z FAZ

Významný Rheinmetall

Na frankfurtské burze kotovaná firma Rheinmettal AG vyrábí kromě dalšího tanky Leopard, obrněné transportéry Boxer a těžkou dělostřeleckou munici. Transportér Boxer používá vedle Bundeswehru australská armáda, britská armáda a další armády v rámci NATO. V Německu firma působí v 36 lokalitách. Rheinmetall provozuje výrobní závod i v Maďarsku ve městě Zalaengerség, odkud dodává maďarské armádě obrněný transportér Lynx. Zakázku na dodání 218 transportérů získala firma v roce 2020. Česká pobočka firmy Rheinmetall Czech Republic, která by měla být zodpovědná za spolupráci s českými podniky, byla založena v roce 2018 v ústeckých Trmicích.

Po oznámení mimořádných výdajů zahájily akcie Rheinmetallu mimořádný růst. Vyjádření generálního ředitele společnosti Armina Pappergera postupně uveřejnily všechny seriózní deníky a magazíny od Frankfurter Allgemeine Zeitung, přes Stern a Focus až po čistě ekonomický titul Handelsblatt. Z vyjádření generálního ředitele je zřejmé, že Rheinmetall nebude mít problém svou produkci až ztrojnásobit, a to v celé své síti. Co však může německý akviziční proces komplikovat, a co přináší zbrojařům obavy, je zdlouhavá administrativa a byrokracie nákupního úřadu Bundeswehru (BAAINBw) se sídlem v Koblenci. To, co by zbrojařské firmy potřebovaly nad rámec přislíbených výdajů, je zjednodušení zadávání veřejných zakázek a proces nákupu. Ze zvýšených výdajů budou profitovat především ti, kteří již mají s armádou uzavřeny rámcové smlouvy.

Výběrová řízení

Vybavení moderní armády členského státu NATO pouze domácími systémy je v moderní době téměř neproveditelné. Zvýšení německých objednávek bude mít v konečném důsledku pozitivní dopad i na průmysl dalších evropských zemí, už proto, že významní zbrojaři vyrábí v lokalitách napříč EU a rovněž napříč Evropou nakupují subdodávky.

Zájemcům o přímé dodávky Bundeswehru lze doporučit sledování výběrových řízení, soutěží a jejich plánování, která zveřejňuje nákupní úřad dle povahy řízení a zákonných požadavků buď prostřednictvím spolkového portálu www.bund.de nebo celoevropského portálu www.ted.europa.eu. Aktuálně je na celoevropském portálu vypsáno 127 zakázek různého rozsahu od oprav motorových vozidel, nákupu textilu, přes munici a bojovou techniku až po letecké tréninkové simulátory.

Pavel Chovanec, CzechInvest

Petra Appelbaum, GK Düsseldorf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688