mmr.cz (MMR)
Ze světa  |  03.05.2022 13:02:20

Odeslali jsme do Bruselu společný dopis ministrů 10 zemí nejvíce zasažených uprchlickou kriz - Bartoš

V reakci na iniciativu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše zaslali ministři desíti členských států nejvíce zasažených uprchlickou krizí Evropské komisi otevřený dopis, ve kterém navrhují opatření, jak s pomocí prostředků fondů EU co nejlépe zvládnout současnou situaci. Signatáři dopisu jsou ministři zemí V4, Rumunska, Bulharska, tří pobaltských států a Chorvatska. Nešlo přitom jen o ministry odpovědné za EU fondy, ale i ministry financí.

Společně s kolegy z dalších devíti zemí vítáme dosavadní kroky Evropské komise, ale zároveň se shodujeme na nutnosti úpravy pravidel směrem k flexibilnějšímu využití evropských dotací a poskytnutí dodatečných finančních prostředků pro naše členské státy. Aktuální krize dopadá i na příjemce, kteří své projekty realizují v prostředí přerušených dodavatelských řetězců, nedostatku stavebních materiálů i pracovních sil, takže je pro řadu z nich těžké projekty dokončit ve stanoveném termínu,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Připravili jsme proto společný dopis, ve kterém Komisi navrhujeme konkrétní řešení, jak vedle pomoci uprchlíkům i nadále podporovat rozvoj a zvyšování kvality života našich občanů v regionech,“ dodal Ivan Bartoš.

Cílem společných návrhů je řešit současné potřeby členských států zasažených uprchlickou vlnou a jejími dopady na vlastní občany, ale také podpořit příjemce z fondů EU, kteří rovněž čelí výjimečné situaci. Ve společném dopise proto ministři deseti států vyzývají Evropskou komisi, aby prodloužila čas na dokončení projektů, tedy umožnila příjemcům dotací proplatit způsobilé výdaje až o rok později, a více rozvolnila dílčí pravidla v končícím programovém období. Všichni signatáři se také jednohlasně shodují na nutnosti co nejdříve schválit programy nového období 2021–2027, aby bylo možné začít s proplácením projektů, které pomohou jak uprchlíkům v zemích východní a střední Evropy, tak ostatním příjemcům.

Vzhledem k blížícímu se předsednictví České republiky v Radě EU koordinaci iniciativy převzalo a dopis odeslalo Estonsko.



Bartoš: Odeslali jsme do Bruselu společný dopis ministrů 10 zemí nejvíce zasažených uprchlickou kriz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688