Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  03.05.2022 15:38:06

České sazby se možná blíží k vrcholu


 

Máme před sebou další zasedání České národní banky. „Očekáváme mírnější růst úrokových sazeb, a to o půl procenta. Hlavním důvodem je změna názorů v jestřábí pětici členů rady. Tomu napovídají především vyjádření Mory a Niedetzkého. Podle druhého jmenovaného už úrokové sazby proti inflaci působí a je třeba být jen trpělivý a půjde, v případě změny úrokové politiky, spíše už jen o mírné ladění. Vyjádřil přesvědčení, že inflace do konce roku začne klesat a do konce roku 2023 začne směřovat k 2% cíli. Na nejvíce jestřábí pozici tak v tuto chvíli zůstává Tomáš Holub,“ řekl Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select


Na jedné straně je pravda, že růst českého reálného HDP dosáhl v prvním kvartále na 4,6 % meziročně, což výrazně předčilo tržní očekávání. Nicméně aktuální ekonomický vývoj značně pociťuje negativní dopady války a proto se Česká národní banka bude muset zamyslet, jak moc chce být dále v úrokovém navyšování agresivní. Z tohoto důvodu začínají převládat názory, že v červnu budeme svědky růstu sazeb pouze již o 0,25 %.
Nicméně jsou zde i argumenty pro zachování přijatelného růstu sazeb, a to kvůli vývoji středoevropských měn. Ty naposled více oslabily v reakci na zprávu, že ruský Gazprom zastavuje dodávky plynu do Polska. Logicky tak citelný pokles zaznamenal především polský zlotý. Tomu odpovídá i zhoršující se nálada spotřebitelů, která je v některých ekonomikách níže než v předkrizové době. Nejistota ohledně vyšších cen pak právě stoupá s geografickou blízkostí konfliktu na Ukrajině a mírou závislosti zemí na produktech a surovinových dodávkách z Ukrajiny a Ruské federace, což se jasně týká východní Evropy. Navyšování sazeb tak může lokální měny podpořit v atraktivitě a podpořit jejich posilování. Na druhou stranu rychlé zvyšování sazeb na vysoké úrovně může nežádoucím způsobem tlumit domácí ekonomiky.

Ve vyspělých ekonomikách sazby porostou
První kvartál letošního roku ale přináší překvapení v podobě neočekávatelného poklesu amerického HDP. Ekonomika klesla o 1,4 %. Dané číslo nám ale reprezentuje mezikvartální vývoj založený na roční bázi. Za poklesem stál především zahraniční obchod kvůli silnému nárůstu dovozu či slabší vládní výdaje. Spotřeba domácností navzdory horším číslům vystupuje spíše jako tahoun domácí ekonomiky. Daný vývoj nic nemění na sílící jestřábí rétorice americké centrální banky Fedu.
K němu se postupně přidává i evropská centrální banka ECB. Možná již v červenci uvidíme ukončení čistých nákupů aktiv (program APP). ECB rovněž upouští od rétoriky přechodnosti inflačních tlaků a zvažuje zvýšení úrokových sazeb, které jsou již více než sedm let beze změny. To se bude dít v prostředí, kdy válečný konflikt
přispěl k již tak napjaté situaci s nedostatkem materiálů a komponent. Aktuální výhled pro růst v eurozóně se pro rok 2022 oproti únoru snížil o 1,1 %, zatímco očekávaná inflace se zvýšila o 2,6 %.

Asie si jde vlastní cestou
Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí 2022 překonala tržní očekávání, když meziročně vyrostla o 4,8 %. Na vývoji se velice kladně podílela spotřeba. Její růst však zrcadlí především pozitivní vývoj z ledna a února. Naopak v březnu již došlo k výraznému poklesu, což bylo způsobeno zavedením opětovných přísných karanténních opatření v reakci na rychlé šíření koronavirové infekce. Ekonomické riziko představuje i velké množství soukromého dluhu nakumulované během pandemie, a to zejména u podniků a nízkopříjmových domácností. Na to bude nejspíše reagovat mírnější měnová politika.
Zatímco většina světových centrálních bank se vydává cestou ukončení expanzivní měnové politiky, v Japonsku k výrazným změnám nedochází. Naopak Bank of Japan oznámila, že bude ještě více aktivní na dluhopisovém trhu. Japonské úrokové sazby zůstávají beze změny poblíž nuly. Na této úrovní se pohybuje i cíl desetiletého státního dluhopisu. Rozevírající se úrokové diferenciály oslabily japonský jen na nejnižší hodnotu za dvě dekády. Propad vůči dolaru o více než 11 % řadí japonský jen s odstupem na čelo měn s nejhorší výkonností od začátku roku. Spotřebitelská inflace se v březnu vyšplhala na nejvyšší hodnotu od října 2018, nadále si však při 1,2 % zachovává citelně mírnější dynamiku, než známe z našeho prostředí a jiných ekonomik.

Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě







Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688