Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.05.2022 10:36:16

Korekce je (stále) málo: Globální akciové trhy jsou předražené, čas nejlevnějších nákupů teprve přijde

Pro výkonnost akcií ve střednědobém horizontu je klíčová změna valuací neboli ocenění. Zbylé dvě složky tvořící celkové výnosy z držení akcií (dynamika korporátních fundamentů, například tržeb či zisků, a dividendy) totiž oproti valuacím v krátkodobém až střednědobém horizontu vykazují mnohem nižší volatilitu. Proto je pro fundamentálně orientované investory nezbytné sledovat úroveň valuací, aby bylo možné odhadnout, na jaké úrovni by se mohla ve střednědobém horizontu výkonnost akcií pohybovat.

Valuace (ocenění) akcií mají ve střednědobém horizontu historicky silnou tendenci se takzvaně navracet k průměrným rovnovážným úrovním. Jde přitom o jeden z klíčových zákonů investování do akcií. Pokud jsou totiž valuace vysoko nad svými průměrnými rovnovážnými historickými úrovněmi, jsou v tržních cenách akcií zahrnuty příliš silný ekonomický růst a zlepšování korporátních fundamentů, případně příliš nízké a dlouhodobě neudržitelné bezrizikové úrokové sazby, nebo také příliš nízké a dlouhodobě neudržitelné rizikové prémie. Pokud jsou naopak valuace hluboko pod průměrnými rovnovážnými historickými úrovněmi, je v tržních cenách akcií zohledněn příliš slabý ekonomický růst a korporátních fundamentů, příliš vysoké a dlouhodobě neudržitelné bezrizikové úrokové sazby, nebo příliš vysoké a dlouhodobě neudržitelné rizikové prémie.

Můj valuační indikátor Z-Score nejširšího globálního akciového indexu MSCI All Country World je definován jako prostý aritmetický průměr dílčích Z-Score základních valuačních indikátorů P/E, P/B, P/S a EV/EBITDA. Přitom Z-Score je definováno jako rozdíl aktuální hodnoty valuačního ukazatele a jeho průměru, to vše vyděleno směrodatnou odchylkou.

Globální akciové trhy jsou podle tohoto indikátoru oceněny férově či rovnovážně, pokud se hodnota indikátoru pohybuje kolem nuly. Na základě časových dat od roku 1995 dosáhlo globální valuační Z-Score svého maxima na úrovni +2,4 směrodatné odchylky na začátku loňského roku. Poté za poslední rok výrazně pokleslo až na současnou úroveň +0,9 směrodatné odchylky, a to primárně vlivem dramatického oživení dynamiky korporátních fundamentů po prvním pandemickém roce 2020.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/korekce-je-stale-malo-globalni-akciove-trhy-jsou-predrazene-cas-nejlevnejsich

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688