plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  03.05.2022 00:00:00

Skupovu Plzeň zahájí výjimečný prolog na Jiráskově náměstí v sobotu 4. června

Skupovu Plzeň zahájí výjimečný prolog na Jiráskově náměstí v sobotu 4. června

Již 34. ročník Skupovy Plzně speciálním programem připomene 130. výročí narození zakladatele moderního loutkového divadla Josefa Skupy a 110. let od narození velmistra českého loutkářství Jiřího Trnky. Mezinárodní festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň je pak především soutěžní přehlídkou toho nejlepšího, co se na českých a slovenských profesionálních scénách urodilo. Divákům ale nabízí i zahraniční lahůdky, letos mimo jiné unikátní fokus na japonské loutkářství nebo špičkové soubory ze Španělska, Polska a Belgie. Festival bude hostit i zasedání Exekutivy UNIMA, na které se sjede přes 20 loutkářských hvězd a odborníků z celého světa. 34. Skupova Plzeň se uskuteční od 4. do 12. června 2022 a jejím centrem bude pořádající Divadlo ALFA. Vstupenky na představení jsou v prodeji od 2. května.

Letošní ročník zahájí novinka – v sobotu 4. června se odehraje celodenní open air festivalový prolog pro širokou veřejnost s názvem Loutkové Slovany – Trnkovo předměstí Skupovy Plzně. Centrem bude Jiráskovo náměstí. „Loutkové Slovany zahájíme průvodem s velkou loutkou a chůdaři uskupení V.O.S.A Theatre. Vyjdeme v 10 hodin od Bazénu Slovany, po Koterovské a Táborské ulici až na Jiráskovo náměstí, kde budou připraveny dvě scény. Od 11 hodin se mohou diváci těšit na divadelníky Malého divadla z Českých Budějovic a jejich hru Best of pohádkový Džubox, plzeňské Loutkové divadlo V Boudě s Kašpárkovým varieté či japonské Theatro Minomushi s představením Jak silák Iwami Jutaro porazil sněžného obra Hi -Hi? Večer program vyvrcholí představením slavných Tří mušketýrů Divadla Alfa. Program uzavře projekce Trnkových Starých pověstí českých od 21:30 hodin v klášterní zahradě,“ přiblížila program Marcela Mašínová, produkční celé akce. Pro děti jsou připraveny po celý den dílny, zájemci se mohou vydat na komentované prohlídky kostela. Vstup na akci bude zdarma. Akce vznikla z iniciativy Nadace Proměny Karla Komárka a jejím cílem je upozornit na chystanou revitalizaci Jiráskova náměstí, společně s nadací ji připravuje město Plzeň a Městský obvod Plzeň 2-Slovany. Město Plzeň dále připravuje, společně s festivalem, vzpomínkovou výstavu k loutkářským výročím, která bude k vidění v ulicích Plzně.

Vizuál akce

Vizuál akce Loutkové Slovany

Skupova Plzeň vypukne naplno 8. června. Soutěžní program přinese například výjimečné představení Bratři naděje Divadla Minor o osudech loutkářské rodiny Kopeckých, nejnovější verzi Mauglího Bratislavského bábkového divadla, kouzelně zpracovanou loutkovou Prodanou nevěstu Divadla loutek Ostrava, plzeňská představení Pozor, Zorro! a Putování dobrého Hanse Böhma Evropou nebo působivé představení Divadla Continuo Hic sunt dracones. Ceny Skupovy Plzně budou uděleny na slavnostním zakončení festivalu v neděli 12. června od 17 hodin v Divadle ALFA.

Prodaná nevěsta (zdroj foto: Divadlo Alfa)

Prodaná nevěsta (zdroj foto: Divadlo Alfa)

Skupova Plzeň se koná jednou za dva roky, 34. ročník si ale kvůli pandemii musel počkat dvakrát tak dlouho. „Už více než čtyři roky připravujeme také unikátní japonský fokus, který nyní přivede do Plzně hvězdu japonského stylu kuruma bunraku Koryu Nishikawu V., současnou experimentální loutkářku Miyako Kurotani, jednoho z nejlepších japonských herců s marionetou Koichi Imuro nebo výjimečného herce a režiséra Kusunoki Tsubame s tradiční pohádkou Myší sumo,“ uvedl ředitel festivalu Skupova Plzeň a ředitel pořádajícího Divadla ALFA Jakub Hora. Japonští loutkáři se v Plzni setkají také s diváky a odbornou veřejností. Z dalších zahraničních hostů lze zmínit přední belgické divadlo Gare Centrale v čele s výbornou herečkou Agnes Limbos, která v minulosti spolupracovala například s českými mimy Bolkem Polívkou či Ctiborem Turbou.

Pozor, Zorro! (zdroj foto: Divadlo Alfa)

Pozor, Zorro! (zdroj foto: Divadlo Alfa)

Výročí českých loutkářů připomene zejména Divadlo Spejbla a Hurvínka, jehož archiv obsahuje stále loutky, které v minulosti Jiří Trnka a Josef Skupa vytvořili. Právě tyto původní marionety jsou základem nové inscenace Ó loutky, jaká vášeň, kterou uvede Divadlo Spejbla a Hurvínka exkluzivně pro Skupovu Plzeň.

Nekonečná láska (zdroj foto: Divadlo Alfa)

Nekonečná láska (zdroj foto: Divadlo Alfa)

Velkou poctou pro festival je zasedání výkonného výboru Světové loutkářské asociace UNIMA. Pro zasedání je vždy vybírán jeden ze světových festivalů a tento výběr je velmi prestižní. „Na zasedání přijedou významní loutkáři, akademici nebo ředitelé festivalů ze všech kontinentů. I díky tomu pak půjde zpráva o festivalu a o situaci na poli českého loutkového divadla do celého světa,“ doplnil Jakub Hora. Skupova Plzeň bude hostit i konferenci Tradice českého loutkářství, na kterou zve do Západočeského muzea odborníky a vědce z českého prostředí.

Festival nabídne několik koncertů a půvabnou výstavu v Muzeu loutek v Plzni, součástí programu je také loutkářský program na Slow marketu v plzeňském pivovaru.

Skupova Plzeň proběhne v domovském Divadle ALFA, v kulturních centrech Moving Station a DEPO2015, v Muzeu loutek, na Malé scéně Nového divadla Divadla J. K. Tyla, v plzeňském pivovaru a prolog festivalu se uskuteční na Jiráskově náměstí.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688