europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Ze světa  |  02.05.2022 09:54:50

Ukrajina, umělá inteligence a toxické chemikálie v odpadu

Na programu jsou také témata jako umělá inteligence, nová pravidla pro evropské volby a škodlivé chemické látky.

Válka na Ukrajině


Parlament uskuteční sérii rozprav o válce na Ukrajině a jejích dopadech. Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky 90 % lidí, kteří utíkají před válkou z Ukrajiny, tvoří ženy a děti. Parlament ve čtvrtek přijme usnesení o tom, jak je chránit před násilím a zneužíváním.

Europoslanci se ve středu budou zabývat sociálním a hospodářským dopadem války na EU. S vysokou pravděpodobností vyzvou k dalším sankcím vůči Rusku. V úterý se budou zabývat připraveností EU na kybernetické útoky a vlivem války na dopravu. Budou také žádat, aby Rusko vrátilo letadla pronajatá od zahraničních společností, která byla přeregistrována do ruského registru letadel, což je zjevným porušením mezinárodních pravidel civilního letectví.

Nová pravidla pro volby do Evropského parlamentu


V úterý budou poslanci Parlamentu hlasovat o návrhu společných pravidel týkajících se evropských voleb včetně nadnárodních kandidátních listin a pevného dne voleb ve všech zemích, který by měl být stanoven na 9. května v roce konání voleb.

Umělá inteligence


V úterý má Parlament přijmout závěrečnou zprávu Zvláštního výboru pro umělou inteligenci v digitálním věku (AIDA). Ve zprávě jsou uvedena opatření, která by mohla uvolnit potenciál umělé inteligence v oblastech, jako je zdravotnictví, zemědělství, veřejná správa a změna klimatu, a zároveň napomoci při vytváření pracovních míst a tvorbě udržitelného růstu. Ve zprávě se uvádí, že EU zaostává v oblasti vývoje, výzkumu a investic do umělé inteligence a měla by převzít vedoucí úlohu při stanovování globálních standardů dříve, než tak učiní nedemokratické subjekty.

Jednotná nabíječka


EU je o krok blíže k jednotné nabíječce. Očekává se, že Parlament oznámí, že je připraven zahájit jednání s Radou o nových pravidlech, která by znamenala, že spotřebitelé již nebudou potřebovat novou nabíječku a kabel při každé koupi nového mobilního telefonu, tabletu, herní konzole nebo jiného elektronického zařízení.

Škodlivé chemikálie v odpadu


Perzistentní organické látky (POL) jsou chemikálie s toxickými vlastnostmi, které se stále více koncentrují v recyklovaných výrobcích a přetrvávají v životním prostředí velmi dlouho, čímž představují riziko pro lidské zdraví a životní prostředí. S cílem vytvořit v EU oběhové hospodářství bez toxických látek mají poslanci EP v úterním hlasování podpořit návrh Komise na snížení povoleného množství těchto látek ve výrobcích a na odstranění materiálů s vysokým obsahem těchto látek z recyklačního řetězce.

Budoucnost Evropy: revize smluv EU


Na základě doporučení z Konference o budoucnosti Evropy a demokratizace EU má Parlament ve středu vyzvat EU, aby zahájila postup potřebný ke změně smluv EU.

Reforma Europolu


Europoslanci jsou připraveni ve středu potvrdit dohodu o rozšíření pravomocí Europolu, policejní agentury EU, která podporuje policejní vyšetřování prováděná členskými státy. Agentura bude moci provádět výzkumné a inovační projekty, pomáhat vnitrostátním orgánům při prověřování přímých zahraničních investic v případech souvisejících s bezpečností a získávat údaje od soukromých společností v případech týkajících se teroristického obsahu nebo sexuálního zneužívání dětí.

Dotace


Parlament ve čtvrtek v hlasování přijme svůj postoj k novým nástrojům pro boj proti zahraničním dotacím, které narušují trh a jsou poskytovány společnostem působícím v EU.

Další body na programu:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688