Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.05.2022 23:18:34

2. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street

Akcie ve Spojených státech ukončily pondělní rozkolísanou seanci růstem. Investoři před dvoudenním zasedáním měnového výboru centrální banky USA, na kterém se očekává zvýšení úrokových sazeb, nakupovali technologické tituly, které v posledních dnech ztrácely.

Index Dow vzrostl o 0,26 % na 33 061,50 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,57 % na 4 155,38 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 1,63 % na 12 536,02 bodu. Index volatility VIX po růstu nad 36 bodů nakonec klesl o 3,17 % na 32,34 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA po prvním růstu nad 3 % od roku 2018 nakonec přidal devět bazických bodů na 2,975 %. Ceny ropy se zvedly o zhruba půl procenta, bezmála dvě procenta naopak odepsalo zlato a bitcoin zdražil o zhruba procento a půl.

S&P 500 2. 5. 2022

Obchodníci se připravují na zvýšení úrokových sazeb o půl procentního bodu a takzvané kvantitativní utahování, kdy centrální banka po nákupech dluhopisů, kterými podporovala ekonomiku během pandemie, svoji bilanci naopak snižuje. Vyšší úrokové sazby obvykle doléhají na akcie společností, protože prodražují realizaci růstových plánů.

Nervozita před zasedáním FOMC se projevila v bouřlivém vývoji cen akcií. Hlavní indexy střídavě rostly a klesaly. Index S&P 500 se během dne propadl až na nejnižší úroveň od května 2021 a Nasdaq Composite nejníže od listopadu 2020.

David Katz ze společnosti Matrix Asset Advisors považuje současné ceny na trhu již za atraktivní nákupní příležitost. "K mání je řada skvělých firem za super ceny," uvedl. Mnozí stratégové s ním ale nesouhlasí. "Během pondělí index S&P 500 klesl na nové letošní minimum. Dno se stále hledá," řekl Keith Lerner z Truist Advisory Services.

Akcie Amazonu (+0,18 %) po pátečním poklesu o 14 % v reakci na hospodářské výsledky pokračovaly v oslabování, v závěru se ale vyhouply na zelenou nulu. Obdobně si vedly akcie Applu (+0,20 %), protože výrobce iPhonů čelí vysoké pokutě v Evropské unii. Akcie firem Meta Platforms (+5,32 %)Microsoft (+2,50 %) a NVIDIA (+5,32 %) ale po poklesech v minulém měsíci posílily výrazněji.

Z 11 sektorů indexu S&P 500 si nejhůře vedly realitní společnosti. Klesly také akcie farmaceutické firmy Pfizer (-1,49 %), když rozsáhlá studie zjistila, že její lék Paxlovid není účinný pro prevenci nemoci covid-19 u osob žijících s někým nakaženým. Se ztrátou skončily i akcie Spirit Airlines (-9,36 %) kvůli odmítnutí nabídky na převzetí od firmy JetBlue Airways (+2,63 %). Naopak akcie Activison Blizzard (+3,29 %) posílily po zprávě, že firma Warrena Buffetta má ve výrobci hry Call of Duty podíl 9,5 %.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-2-kvetna-2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688