Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.05.2022 18:35:31

Teplé jarní počasí. Přes den místy přeháňky a bouřky

 

Střední Evropa je pod vlivem nevýrazného tlakového pole. Co si pod tím představit? Nepřevládá žádné výrazné proudění, vzduchová hmota tak nějak stojí nad naším regionem a tvoří se typický denní chod oblačnosti pro tuto situaci. Ráno je skoro jasno, polojasno. Během dne narůstá střední až vysoká kupovitá oblačnost a objevují se přeháňky nebo bouřky. Večer se oblačnost začíná zase rozpouštět a na noc jí ubývá. Na mnoha místech nespadne ani kapka, ale o pár kilometrů dál může spadnout 5, 10 až 20 mm vody podle síly přeháňky nebo bouřky. Bude se proto zvětšovat rozdíl v suchu mezi jednotlivými místy.

Tak tomu bude i v dalších dnech, kdy bude tato situace pokračovat. Přeháněk a bouřek nepatrně přibude. Většina jich bude v pásu od jižních Čech přes Vysočinu směrem na východ. Objevit se ale mohou všude. U přeháněk a bouřek platí, že mají radši vrchoviny a hory. Objevit se však mohou i v nížinách. Přeháňky a bouřky se rodí díky vyšší vlhkosti vzduchu nad naším územím. Není vysoká nějak zásadně, ale je rozhodně nejvyšší za poslední měsíce, kdy převládalo suché až velmi suché proudění a relativní vlhkost vzduchu byla rekordně nízká.   

Předpověď počasí na další dny 

V úterý bude zpočátku skoro jasno až polojasno, během dne nárůst kupovité oblačnosti, místy přeháňky a bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 18 až 22 °C. 

Ve středu bude zpočátku skoro jasno až polojasno, během dne nárůst kupovité oblačnosti, místy přeháňky a bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 17 až 21 °C. 

Ve čtvrtek bude zpočátku skoro jasno až polojasno, během dne nárůst kupovité oblačnosti, místy přeháňky a bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 16 až 20 °C. 

Jednotvárné, ale tak to prostě na obloze bude. 

Od pátku bude polojasno až oblačno. Přechodně i zataženo, místy přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. V další fázi období ubývání oblačnosti i srážek. Teploty 15 až 20 °C, postupně 18 až 23 °C.

Počasí 4.5.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty