Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Makroekonomika  |  02.05.2022 11:53:16

Česká ochrana klimatu je v rámci Evropské unie pozadu. Železnici ale využíváme nadprůměrně

Při snižování zátěže klimatu se České republice ve většině sledovaných oblastí nedaří držet krok s průměrem Evropské unie. Vyplývá to z dat Eurostatu[1] sbíraných mezi lety 2009 a 2020. Podle odborníků poradenské skupiny Moore Czech Republic je z nejaktuálnějších údajů zřejmé, že české domácnosti měly v letech 20152019 alespoň o 20 % vyšší spotřebu energie než průměrná evropská domácnost. Rovněž využívání energie z obnovitelných zdrojů bylo v Česku vždy podprůměrné. Současně se v tuzemsku registruje velmi malé množství bezemisních automobilů. Dobře si Česká republika vede alespoň ve statistikách týkajících se využití železniční dopravy.

Snižování dopadů na klima je cílem unijních států v návaznosti na Zelenou dohodu pro Evropu známou jako Green Deal. Podle údajů z uplynulé dekády, které zveřejnil unijní statistický úřad, se daří České republice v mnoha ohledech hůře, než je evropský průměr. Horší výsledky v rámci jednoho ze tří pilířů se týkají například spotřeby energie domácností, která činila v Česku v roce 2019 19,2 GJ na obyvatele. Ve srovnání s ostatními evropskými státy tak byla sedmá nejvyšší. Průměrná spotřeba v rámci EU dosahovala 14,7 GJ na obyvatele.

Nízké využití obnovitelných zdrojů

Česká republika si nevede příliš dobře ani v měření podílu energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie ve srovnání s unijními státy. V roce 2020 se dokonce umístila až na devatenácté příčce z 27 sledovaných zemí EU. „Ačkoliv Česká republika za ostatními evropskými státy ve využívání energie z obnovitelných zdrojů zaostává, je zde patrná výrazná vzestupná tendence, kdy se podíl využití obnovitelné energie v Česku zvýšil z 10,5 % v roce 2010 na 17,3 % v roce 2020. Pokud budou správně nastaveny programy pro podporu těchto zdrojů, je pravděpodobné, že se nám během několika let podaří dohnat evropský průměr,“ říká Marcela Hrdá, partnerka skupiny Moore Czech Republic.

Elektrická auta tvoří zanedbatelný podíl

Česko dosahuje podprůměrných výsledků také ve srovnání podílu bezemisních vozidel na nově registrovaných osobních automobilech. Během let 20162020 jsme se ani jednou neumístili výše než na devatenácté příčce. „Hlavním důvodem, proč není používání elektroaut v České republice zatím tolik populární, je jejich vysoká pořizovací cena. Mimoto zde ještě není vybudována dostatečně rozsáhlá infrastruktura pro nabíjení. Navíc je nutné podotknout, že drtivá většina evropských států nabízí uživatelům elektroaut nějakou formu fiskální podpory. Česká republika mezi nimi není,“ vysvětluje Tomáš Křapáček, manažer společnosti Moore Advisory CZ.

Nad průměrem evropských států se Česká republika drží ve srovnáních, která se týkají využívání železniční dopravy. Železnice přepravila za rok 2019 celkem 9,9 % všech cestujících v Česku, evropský průměr byl 8 %. V celkovém pořadí byla ČR šestá. V Rakousku, které se umístilo jako první, využilo železnici o 3 p. b. více cestujících než u nás. U železniční nákladní dopravy činil podíl v Česku 26,2 %, o 8,6 p. b. více, než byl průměr sedmadvacítky. První tři místa obsadily baltské státy.


[1] https://ec.europa.eu/eurostat/cache/egd-statistics/

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688