mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.05.2022 12:36:00

Dovolená v Řecku, cestování do Řecka - od 1. 5. 2022 byla zrušena povinnost prokazovat bezinfekčnost jak při vstupu do Řecka, tak při pobytu na jeho území.

Covid-19 – aktuální podmínky cestování do Řecka a návratu do ČR

01.05.2022 / 12:15 | Aktualizováno: 01.05.2022 / 12:36

Podívejte se také: Dovolená v Řecku (3611 zájezdů). 

Informace o podmínkách pro vstup a pobyt v Řecku a návrat do České republiky v závislosti na epidemické situaci v obou zemích.

Řecko přikročilo k rozvolnění epidemických opatření. S platností od 1. 5. 2022, 6.00 hod., byla zrušena povinnost prokazovat bezinfekčnost jak při vstupu do Řecka, tak při pobytu na jeho území. Není tedy třeba vyplňovat Příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti.

Řecká vláda si však vyhrazuje právo podmínky vstupu do země a opatření upravit nebo změnit podle vývoje epidemické situace v Řecku nebo v zemích, odkud cestovatelé přijíždějí. Doporučujeme proto, aby cestovatelé nadále sledovali aktuální cestovní doporučení řecké vládyna oficiální platforměhttps://travel.gov.gr/, na portálu Athénského mezinárodního letiště https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19/ nebo tyto webové stránky velvyslanectví a řídili se jimi. Cestovatelé si musí být vědomi toho, že stav globální pandemie nadále trvá, a pro pobyt v Řecku musí počítat se změnami epidemické situace a příslušných opatření, sledovat vývoj situace a být pro takové případy zajištěni buď ve smlouvě s cestovní kanceláří, cestovním pojištěním kryjícím uvedená rizika nebo vlastními finančními prostředky.

MZV současně důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.


VSTUP NA ÚZEMÍ ŘECKA

Od 1. 5. 2022, 6.00 hod., není třeba vyplňovat Příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti.


PODMÍNKY V MÍSTĚ

Od 1. 5. 2022 byla zrušena většina karanténních opatření. Pro vstup do prodejen, provozoven služeb, hotelů, veřejného stravování, organizovaných pláží, muzeí, kulturních, sportovních a dalších zařízení již není nutné předkládat doklad bezinfekčnosti, platí však některé hygienické protokoly upravující pravidla provozu, které je třeba respektovat. Doporučujeme proto informovat se v místě pobytu.

Ve všech uzavřených prostorách na celém území Řecka nadále zůstává povinná rouška zakrývající ústa i nos. V uzavřených prostorách jako jsou prostředky hromadné dopravy a supermarkety je třeba použít respirátor třídy FFP2/KN95/N95, případně dvojitou chirurgickou roušku. Do hromadné dopravy je nástup bez respirátoru/dvojité roušky zakázán. Porušení je pokutováno částkou 300 EUR.

Mapa s informacemi o epidemické situaci v jednotlivých řeckých okresech (prefekturách) je k dispozici na oficiálním portálu řecké vlády https://covid19.gov.gr/covid-map-en/. Barevné rozlišení na zelené, žluté, oranžové, červené a tmavě červené oblasti odpovídá epidemickým ukazatelům Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Světové zdravotnické organizace (WHO).


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Pokud u občana či rezidenta ČR bude diagnostikována pozitivita na Covid-19, musí dbát instrukcí řeckých úřadů a podrobit se povinné karanténě.

Karanténa:

Od 29. 12. 2021 je délka karantény v případě laboratorně potvrzené nákazy koronavirem s/bez příznaků nebo kontaktu s pozitivním případem zkrácena na 5 dnů a je zakončena laboratorním testem. Osoba s příznaky onemocnění (očkovaná i neočkovaná) má nařízenou 5denní izolaci. Pokud příznaky přetrvávají nebo výsledek kontrolního testu není po 5 dnech negativní, karanténa se prodlužuje dle rozhodnutí lékaře, minimálně však o dalších 5 dnů do nového laboratorního přetestování. Po dobu izolace a následujících alespoň 5 dnů je přikázáno důsledné použití respirátoru (typu N95, KN95 nebo FFP2) nebo dvojité chirurgické roušky.

Po kontaktu s pozitivním případem nemusí karanténu podstoupit pouze osoby (1) s ukončenou posílenou vakcinací, (2) očkované dvěma dávkami v průběhu uplynulých 6 měsíců a (3) očkované jednou dávkou vakcíny Johnson & Johnson v průběhu uplynulých 2 měsíců. I na ně se však vztahuje povinné přetestování 5. den po kontaktu s onemocněním a použití respirátoru nebo dvojité chirurgické roušky po dobu alespoň 10 dnů.

U turistů je karanténa možná v karanténních hotelech. O umístění do konkrétního hotelu rozhodne Ministerstvo pro klimatickou krizi a civilní ochranu (Ministry for Climate Crisis & Civil Protection) Řecka. Kontakt: e-mail: generalsecretary@civilprotection.gr , tel. +30 213 151 0100

Svévolné porušení karantény je pokutováno částkou až 5.000 EUR a může být trestně stíháno jako ohrožení veřejného zdraví.

Léčba:

V případě vážného průběhu onemocnění může být nutná hospitalizace v nemocnici. Budou evidovány kontaktní údaje příbuzných pacienta pro případ, že pacient nebude schopen komunikovat nebo zemře, a bude třeba jeho předběžný souhlas s případným chirurgickým zákrokem.

Evropský průkaz zdravotního pojištění by měl krýt náklady na akutní zdravotní péči, nikoliv však nutně všechny náklady s případnou léčbou spojené. Důrazně se proto českým cestovatelům doporučuje uzavření takového cestovního pojištění, které by krylo všechny případné náklady s onemocněním Covid-19 spojené (prodloužení pobytu v případě onemocnění nebo karantény, náhradní doprava do ČR, repatriace do ČR v případě vážného zdravotního stavu, převoz ostatků v případě úmrtí), a také aby byli zajištěni dostatečnými vlastními finančními prostředky. Upozorňujeme na komplikace, které mohou vyplynout z jazykové bariéry a izolace, kterou onemocnění Covid-19 vyžaduje. Běžným cizím komunikačním jazykem v Řecku je angličtina.

Návrat do ČR bude cestovateli umožněn až po skončení karantény nebo po vyléčení.

Postup po potvrzení pozitivity nebo onemocnění Covid-19 v průběhu pobytu v Řecku:

Pokud cestovatelé onemocní nebo jsou pozitivně testováni na Covid-19 v průběhu svého pobytu v Řecku, požádají před návratem na základě potvrzení o pozitivitě na Covid-19 a státem nařízené karanténě vydaného řeckým Ministerstvem pro klimatickou krizi a civilní ochranu (Ministry for Climate Crisis & Civil Protection) prostřednictvím Velvyslanectví ČR v Athénách Ministerstvo zahraničních věcí ČR o potvrzení podle č. III. 8. Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.

Potvrzení o pozitivitě na Covid-19 a státem nařízené karanténě je třeba zaslat e-mailem alespoň 3 dny před jejím předpokládaným ukončením konzulárnímu úseku Velvyslanectví ČR v Athénách spolu s následujícími údaji: jméno a příjmení, datum narození, číslo cestovního dokladu (pasu anebo občanského průkazu), datum odletu z Řecka, číslo letu a název letecké společnosti, místo odletu (město), místo přistání (město a stát), a také kontakt - číslo telefonu a e-mail. Potvrzení vyžadované při nástupu do letadla zašle velvyslanectví e-mailem.

Kontakt na Ministerstvo pro klimatickou krizi a civilní ochranu (Ministry for Climate Crisis & Civil Protection) Řecka:

Kontakty na řeckou Organizaci veřejného zdraví/EODY: tel. +30 210 52 12 821, +30 210 52 12 048. Zde lze telefonicky konzultovat otázky zdravotního stavu, délku karantény apod.


TRANZIT

Pro tranzit osobní dopravy platí stejná pravidla jako pro vstup do Řecka.

Před cestou do/z Řecka automobilem doporučujeme ověřit si podmínky v zemích, přes které budete tranzitovat, v Rozcestníku informací k cestování do zahraničí.


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Linka velvyslanectví pro pomoc v nouzi (úmrtí, hospitalizace, nehody, zadržení nebo uvalení vazby, oběti trestných činů, ztráta nebo odcizení cestovních dokladů nebo finančních prostředků): +30 6944 733769 (po pracovní době – na této lince se neposkytují cestovní informace)


PODROBNÉ INFORMACE

Testování:

V průběhu pobytu je možné se testovat na letištích v Athénách a v Soluni. Bližší informace:
-> Athens Medical Group IATRIKO
-> Informace Athénského mezinárodního letiště o cestování v podmínkách pandemie covid-19

V ostatních řeckých lokalitách doporučujeme požádat o informace o možnostech testování v akreditovaných laboratořích svoji CK, hotel nebo obecní úřad.

PCR i antigenní testy provádí v Řecku celá řada autorizovaných laboratoří a lékáren. Pro použití v zahraničí je však třeba se ujistit, že vydané písemné potvrzení v listinné nebo elektronické podobě bude v angličtině a bude obsahovat potřebné náležitosti. Upozorňujeme, že zejména u antigenních testů to nebývá vždy pravidlem.


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Aktuální informace o podmínkách návratu do ČR naleznete na webových stránkách Ministertsva zahraničních věcí ČR v článku Pravidla návratu do ČR


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688