army.cz (MO ČR)
Armáda  |  29.04.2022 21:29:29

V sobotu 30. dubna se otevírají brány kbelského leteckého muzea

Návštěvnickou premiéru si v expozicích Vojenského historického ústavu Praha, respektive ve výstavních prostorách Leteckého muzea Kbely odehrají četná letadla i vrtulníky mapující především období od konce 40. let do 80. let 20. století. V některých případech jde o unikátní exponáty, které se navíc veřejnosti představí v renovované podobě.

Jedním z nejatraktivnějších by měl být bezesporu letoun Aero L-29 Delfín, půjde o první představení tohoto konkrétního stroje před návštěvníky. Pro sbírky Leteckého muzea Kbely byl letoun zrekonstruován ve státním podniku LOM Praha – podrobnosti naleznete ZDE. Jedná se o legendární cvičný proudový letoun vyráběný v poválečném Československu, který byl vyvinut koncem 50. let, stroj nyní představovaný pochází z počátku 60. let.

Další novinkou je střední víceúčelový vrtulník Mil Mi-8P „Hip“. Do sbírek Leteckého muzea ho předala 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely. Jedná se o speciální dopravní vrtulník uzpůsobený pro přepravu až osmnácti pasažérů a posádky. Byl vyroben v roce 1983 v burjatském závodě v Ulan-Ude v tehdejším Sovětském svazu. V rámci 24. základny létal až do října roku 2017, poté byl nabídnut do sbírky VHÚ a v listopadu 2021 byl do ní oficiálně převeden. Více si o vrtulníku můžete přečíst ZDE.

Novinkou v expozicích LM Kbely je i další zrekonstruovaný exemplář, a to fotogrammetrický dvoumotorový vrtulový letoun Avia Av-14FG (Iljušin Il-14FG), který byl vyroben v Československu v polovině 50. let 20. století. I tento letoun prošel renovací, a to v podniku VTÚ Letectva a PVO.

Veřejnost si bude moci při otevíracím dni v kbelském leteckém muzeu prohlédnout i jasně modrožlutý exponát vrtulníku WSK SM-2. Jedná se polský stroj z konce 50. let. O vrtulníku jsme před několika dny psali v souvislosti s jeho předáváním po renovaci ve společnosti LOM PRAHA, článek a podrobnosti o stroji naleznete ZDE.

Přepravu pasažérů zajišťoval rovněž letoun Aero Ae-45, což bylo aerotaxi vyráběné v poválečném Československu od konce 40. Let. Pro sbírky Leteckého muzea Kbely zrekonstruovala tento stroj Česká aviatická s. r. o. Letoun našel své definitivní umístění v expozici letadel Aero na Staré Aerovce.

Do sbírek Vojenského historického ústavu Praha bude již brzy nově předán také další unikátní exponát, a to letoun nikoli domácí či sovětské produkce, ale západní. Jedná se o dopravní letadlo Canadair CL-601, která bylo vyrobeno v Kanadě na počátku 80. let. Do sbírek Leteckého muzea Kbely předává tento letoun 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely. Návštěvníci se s ním budou moci seznámit v průběhu letošní sezóny.

Těšíme se na vaši návštěvu Leteckého muzea Kbely, které se otevírá v sobotu 30. dubna 2022 v 10 hodin dopoledne. Muzeum má dále otevřeno každý den kromě pondělí od 10.00 do 18.00. Hangáry se zavírají v 17.30. Vstup je ZDARMA.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688