Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  29.04.2022 14:47:27

Malé a střední podniky čekají krušné roky. Kdo investoval do digitalizace procesů, přežije snáz

Malé a střední podniky čekají krušné roky. Kdo investoval do digitalizace procesů, přežije snáz

Praha, 28. dubna 2022

Ani dva měsíce od vypuknutí války na Ukrajině a uvalení ekonomických sankcí není nikdo schopen předpovědět hloubku dopadů na českou ekonomiku, která se stále ještě vzpamatovává z kovidových let. Jedno je však jasné: už jen kvůli inflaci a materiálové krizi přijdou změny, které si svým rizikem nezadají s třináct let starými hospodářskými otřesy. Tentokrát však mají firmy jednu zásadní výhodu, kterou naznačily poslední roky. Ty, které úspěšně prošly digitální transformací procesů se dokážou rychleji adaptovat na změny a odolávat výkyvům. V segmentu malých a středních podniků, které jsou změnami nejohroženější, je jich však podle RSM stále minimum.

Mezi nejohroženější podniky podle RSM v současnosti patří malé a střední výrobní firmy, které jsou nejvíce zasažené všemi výše zmiňovanými vlivy. V Česku přitom z necelých 400 000 aktivních firem spadá do kategorie malých a středních asi 215 tisíc. Těch výrobních je asi jedna pětina. Jejich problémy se však mohou řetězově šířit v podstatě celém segmentu, který se na HDP podílí asi 40 %.

Už nyní malými a středními firmami otřásly dva intenzivní kovidové roky, takže pouze 7 % z nich – tedy kolem 15 000 - v současnosti vykazuje růst obratů, zisku i počtu nových zaměstnanců. A nyní by se měla situace vlivem konfliktu na Ukrajině ještě více komplikovat. Podle RSM je již nyní jasné, že se válečný konflikt do života podnikatelů propíše jako nejsilnější událost za poslední roky.

Nevídané rozevírání digitálních nůžek

Řešením by se podle RSM v českých reáliích měla stát především větší podpora digitalizace procesů. Přestože většina malých a středních podniků v minulosti přijala dílčí opatření, stav jejich IT infrastruktury je stále nedostatečný. Nejčastěji chybí centrální podnikové systémy s jasně definovanými vstupy a výstupy, které by dokázaly řadu procesů automatizovat. Ty mimo jiné zvyšují efektivitu a snižují ztráty a v dlouhodobém hledisku uchovávají konkurenceschopnost i v turbulentních dobách. Naopak firmy, které digitální transformací neprošly, zůstavají vůči otřesům výrazně zranitelnější.

“Navenek se může zdát, že české podniky mají fází přípravy jejich IT instrastruktury z minulých let za sebou a že v jejím středu stojí silný podnikový systém, o který se mohou opřít. Není to však pravda. Podle našich poznatků se 70 % podniků na tuto změnu teprve chystá,” uvádí Zuzana Kubíková, Management Consulting Manager společnosti RSM Technology CZ. “Podniky vlivem klidné ekonomické dekády digitalizaci velice často provázaly a teď se budou snažit chytnout na poslední chvíli. O to více se teď rozevřou nůžky mezi těmi, které pomocí své IT infrastruktury reálně začnou šetřit i vydělávat.”

Podle Kubíkové není výjimkou, že si podnik se stamilionovým obratem vede svou skladovou evidenci stále v excelovských tabulkách nebo prostřednictvím papírových dodacích listů. V porovnání s konkurencí – ať už českou nebo zahraniční – která má své procesy centrálně řízené, pak logicky zaostává. Rozevírání takzvaných digitálních nůžek v segmentu malých a středních podniků tak bude nejrychlejší za poslední roky.

“Takové podniky se musí často cíleně zaměřit na identifikaci problémů na trhu a následném přehodnocení strategie namísto toho, aby to za ně průběžně dělal jejich systém. Trvá jim pak násobně delší dobu, než na tržní změny zareagují. Každý takový moment jim pak pochopitelně oslabuje pozici,” zmiňuje Zuzana Kubíková.

K digitalizaci budou dotlačení i konzervativní podnikatelé, není to však proměna na pár týdnů

Následující měsíce tak povedou ke zvýšené poptávce po implementaci podnikových systémů. Odhodlat by se pod tlakem skutečností mohly i ty nejkonzervativnější podnikatelé. Podle RSM se dá v segmentu malých a středních firem očekávat až třetinový nárůst. Jak však upozorňuje Kubíková, rozhodně se nejedná o změnu, kterou je možné projít v průběhu několika málo týdnů.


“Implementace podnikového systému není sprint, ale maraton. Procesní analýza, implementace a následné ladění může být projekt přesahující klidně jeden rok. Zvlášť v době, kdy bude celá řada firem teprve nastavovat svou novou strategii,” zmiňuje Zuzana Kubíková. “Na druhou stranu – pokud je někdy vhodné začít, tak je to právě dnes. Přichází hodně složitá doba a již teď je jasné, že datově řízené firmy to budou mít výrazně jednodušší.”

O RSM

Poradenská síť RSM se globálně zaměřuje především na středně velké společnosti. Po takzvané "velké čtyřce" (tzn. Deloitte, PwC, EY a KPMG) je druhým největším poradenským subjektem na světě, tedy šestým celkově. V Česku ji pak (opět s vyloučením velké čtyřky) patří čtvrtá příčka, osmá celkově. Celkově síť působí s 860 pobočkami ve 123 státech. V Česku a na Slovensku provozuje pobočky v Praze, Brně, Pardubicích, Třebíči a Bratislavě. V roce 2021 rostla nejrychleji z přední desítky poradenských společností.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688