Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie v ČR  |  29.04.2022 14:42:02

Výhled Erste Group pro r. 2022: Ekonomiky střední a východní Evropy se zatím ukazují jako odolné. Utlumený růst HDP a zvýšená inflace v roce 2022


·         Slabší růst HDProce 2022

·         Zvýšená inflace v důsledku vyšších cen energií a potravin

·         Erste Group zůstává na solidní růstové cestě

 

Zatímco hospodářský růst ve střední a východní Evropě a v Rakousku zůstával v prvním čtvrtletí roku 2022 robustní, celoroční výhled pro region byl snížen – podobně jako pro celou Evropu. Očekává se, že míra inflaceregionu střední a východní Evropy zůstane i nadále zvýšená.

Erste Group do současné krize vstupuje jako velmi zisková banka se silným kapitálovým zázemím a likviditou. To nám umožňuje být spolehlivým a stabilním partnerem pro naše zákazníky,“ řekl Bernd Spalt, generální ředitel Erste Group.

Ekonomiky v našem regionu ustály kovidovou krizi dobře a zatím se ukazují jako odolné i v současné krizi, a to především díky silnému roku 2021. V případě pozitivního scénáře by bývalo mohlo pokračovat hospodářské oživení. Válka však všechno změnila. Zpochybňuje nejen mír v Evropě, ale také základní věci, jako jsou energetická a potravinová bezpečnost. Nadále očekáváme, že ekonomiky v regionu porostou, i když výrazně slabším tempem.“

Utlumený růst HDP a zvýšená inflace v roce 2022

Před začátkem války na Ukrajině zažívaly ekonomiky zemí střední a východní Evropy dynamické oživení z propadu souvisejícího s pandemií. Kromě toho, že přinesla humanitární katastrofu, však válka představuje již druhou krizovou událost během pouhých dvou let, která má zničující důsledky pro ekonomiku.

Je jisté, že hospodářská role Ruska jako exportního trhu pro ekonomiky střední a východní Evropy v posledních letech stále klesá. Rusko ve většině zemí v regionu nepatří mezi deset největších obchodních partnerů. Většina zemí – především Rakousko, Česká republika a Slovensko – je však stále závislá na dovozu ruských energetických zdrojů, zejména zemního plynu.

Míra inflace roste, a to především v důsledku vyšších cen energií a potravin. Zatímco v Rakousku Erste Group odhaduje pro rok 2022 inflaci na 5,5 %, v řadě zemí střední a východní Evropy bude pravděpodobně v řádu jednociferných čísel nebo dokonce dvoucifernou – v České republice až 11,7 %. To ovlivní kupní sílu a následně i růst HDP. Celkově Erste Group očekává v roce 2022 na trzích bankovní skupiny průměrný růst HDP kolem 3 % – což je pod současným očekáváním pro eurozónu. Kromě toho již existující problémy v dodavatelském řetězci dále zhoršují dopady války na obchod. Sankce uplatňované proti Rusku se projeví i v evropských ekonomikách.

Navzdory všem těmto výzvám se domníváme, že vzhledem ke stále silné situaci v oblasti zakázek bude rok 2022 stále ve znamení růstu, i když oslabeného.

V %Růst HDP 2022eInflace 2022eÚrokové sazby duben 2022
Česká reublika

0,6

11,7

5,0

Slovensko

2,0

9,5

0,0

Maďarsko

4,8

9,2

5,4

Rumunsko

2,8

10,2

3,0

Chorvatsko

2,7

7,5

0,05

Srbsko

2,5

8,6

1,5

CEE8

2,9

9,8

-

Rakousko

3,5

5,5

0,0

Eurozéna

3,5

6,1

0,0

 

Výhled: Erste Group zůstává na solidní růstové cestě

Na pozadí současných očekávání makroekononmického vývoje na klíčových trzích očekává Erste Group v roce 2022 čistý nárůst úvěrů v řádu středních jednotek. Tato výkonnost, stejně jako silnější zadní vítr v podobě úrokových sazeb, než se očekával, by měly vést k nárůstu čistých úrokových výnosů přinejmenším v řádku vyšších jednotek – a to navzdory přetrvávající politice záporných sazeb v eurozóně. Očekává se, že čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostou v řádu středních jednotek. Stejně jako v roce 2021 chce Erste Group dosáhnout dvouciferné návratnosti hmotného kapitálu (ROTE). Ukazatel CET1 skupiny Erste Group by měl podle očekávání zůstat silný.

 

Erste Group je přesvědčena, že v roce 2022 budou náklady na rizika pod 20 bazickými body průměrných klientských úvěrů. Ukazatel rizikových úvěrů se očekává pod 3,0 %.

 

Vývoj vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou nemá na Erste Group přímý vliv vzhledem k tomu, že skupina v těchto zemích nepodniká. Expozice vůči oběma zemím jsou zanedbatelné a v této souvislosti se v současné době nepředpokládá žádná další tvorba rezerv na rizika. Není však možné vyloučit nepřímé vlivy, například v podobě volatility finančních trhů nebo řetězových dopadů sankcí na některé z našich zákazníků.

Zdroj: TZ Erste Bank



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688