Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Z domova  |  29.04.2022 00:00:00

Úřad práce ČR zavádí ve spolupráci s Českou poštou další nástroj k eliminaci front

Občané Ukrajiny prchající před válkou nemusí trávit dlouhé hodiny ve frontách, pokud chtějí žádat o humanitární dávku. Formuláře je možné podávat elektronicky. Úřad práce ČR ve spolupráci s Češkou poštou vyzkoušel v uplynulých dvou dnech na speciálním pracovišti v Pražské tržnici v Holešovicích podání přes Mobilní klíč eGovernmentu a praxe se osvědčila. Jen během prvního dne si elektronický klíč zřídilo 133 lidí. V nejbližších dnech by se aktivita měla rozšířit po celé ČR.

V Pražské tržnici v Holešovicích fungují od 27. 4. 2022 čtyři pracoviště České pošty, kde si mohou žadatelé o humanitární dávku (HUD) zřídit Mobilní klíč eGovernmentu. Na základě této Identity občana už nemusí, stejně jako v případě aktivní Bankovní identity, na pracoviště ÚP ČR osobně a žádosti mohou odeslat ze svého počítače nebo mobilního telefonu. Dosud si zde Mobilní klíč zřídilo 279 lidí.

„Už první dva dny pilotního provozu ukázaly, že toto je správná cesta. V nejbližších dnech proto rozšíříme tuto praxi na celou republiku. Jde o další možnost, jak příchozí občané Ukrajiny mohou o dávku žádat elektronicky a nemusí trávit dlouhé hodiny čekáním ve frontách. V tomto ohledu žádáme o vstřícnou spolupráci obce,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„Mobilní pracoviště CzechPOINT máme připravena právě pro mimořádné situace, jako je tato. Lidem prchajícím před válkou chceme nabídnout takovou formu našich služeb, která pro ně bude jednoduchá a rychlá. To mobilní CzechPOINT a jeho obsluha splňují,“ říká ředitel pobočkové sítě České pošty Pavel Ryvola.

„Snažíme se administraci dávek maximálně digitalizovat, aby se lidé ke svým penězům dostali co nejsnazší cestou. Aplikaci, v níž lze žádat o humanitární dávku a solidární příspěvek, jsme vyvinuli v rekordním čase. A v digitalizaci samozřejmě chceme nadále pokračovat,“ připomíná náměstek Sekce informačních technologií na Ministerstvu práce a sociálních věcí Karel Trpkoš.

Kontaktní body CzechPOINT jsou nejen na tisícovce poboček České pošty, ale také na každém městském a obecním úřadě. Občané Ukrajiny pod dočasnou ochranou si na všech těchto místech v rámci celé ČR mohou Mobilní klíč eGovernmentu zřídit.

„Tyto informace sdělujeme všem příchozím žadatelům a potřebné informace najdou I v prostorách obou hal v Pražské tržnici. Naši zaměstnanci a dobrovolníci, kteří zde vypomáhají, jsou připraveni zájemcům se zřízením “elektronického klíče” pomoci,” dodává ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Praze Jan Tvrdek.

Na kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR se v metropoli denně obracejí tisíce občanů Ukrajiny, kteří chtějí požádat o humanitární dávku. Tento region tak patří mezi nejvytíženější, pokud jde o počet klientů z řad cizinců pod dočasnou ochranou. Zároveň, s ohledem na počet obyvatel, má také jeden z nejvyšších počtů klientů z řad občanů ČR. Aby ÚP ČR zajistil důstojné podmínky nejen pro občany Ukrajiny, ale také občany ČR, kterým poskytuje veškeré služby v oblasti zaměstnanosti i nepojistných sociálních dávek, otevřel 4. 4. 2022 speciální pracoviště, na kterém vypomáhají i kolegové z jiných krajů a MPSV. K dalšímu posílení jeho kapacit došlo o čtyři dny později. Cílem je především odlehčit ostatním pracovištím v rámci hlavního města. Zaměstnanci ÚP ČR jsou klientům k dispozici hned ve dvou halách označených číslem 29 a 27. Denně je otevřeno 24 přepážek. Příchozím se věnují na tři desítky úředníků a jedenáct dobrovolníků.

Souhrnné informace, včetně videonávodu na vyplnění žádosti o humanitární dávku v češtině i ukrajinštině jsou k dispozici na webových stránkách Úřadu práce ČR - https://www.uradprace.cz/web/cz/pomoc-pro-obcany-ukrajiny-a-jejich-zamestnavatele.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688