Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.04.2022 10:49:05

Jak se vyhnout hodnotovým pastem a opakování roku 2011 - Perly týdne

Sarat Sethi radí, jak se vyhnout hodnotovým pastem a dává příklad firem, která jí může být a která by jí naopak být neměla. Tom Lee přemítá o hodnotě v technologickém sektoru a domnívá se, že jeho současné valuace jsou už dobrým bodem pro nástup. A Morgan Stanley hovoří o hlubší korekci, ale roku končícím akciovými zisky.

Vyhnout se hodnotovým pastem: Jaký je rozdíl mezi skutečnou hodnotovou akcií a hodnotovou pastí, u které má nízká cena akcie a valuace své opodstatnění? Na tuto otázku odpovídal na CNBC Sarat Sethi z DCLA. Podle něj se hodnotová past pozná na výsledcích firmy, protože u ní dochází k postupnému slábnutí rozvahy danému nedostatečnou tvorbou hotovosti. V současné době by pak investoři měli hledět zejména na vývoj marží a dopad, který bude mít na jednotlivé společnosti růst sazeb. U firem s klesajícími maržemi může přitom dojít k růstu valuačních násobků, pokud cena akcie nereaguje na pokles ziskovosti. Jde ale o zmíněnou past.

Jaké akcie by konkrétně mohly být kandidáty na hodnotové pasti? Expert míní, že příkladem může být Peloton kvůli tomu, kam se pravděpodobně bude ubírat jeho tok hotovosti a marže a jaké valuační násobky za ně nyní investoři platí. Opakem může být podle experta třeba General Motors, protože jde o společnost, která bude podle očekávání generovat vysoký tok hotovosti a má silnou rozvahu. Svou hotovost navíc používá na další posílení rozvahy a mohutně investuje jak do vývoje a výroby vozů se spalovacími motory, tak do elektromobility.

GM je tedy firmou, která „investuje do budoucnosti“, má vysoké cash flow a zároveň se obchoduje s cenou na pouhém šestinásobku zisků. Sethi k tomu dodal, že u automobilek obecně bude záležet na udržení dosavadní disciplíny. Tedy zda se vrátí ke strategii, kdy se budou zaměřovat na maximalizaci výroby a prodeje vozů, nebo zda se budou disciplinovaně držet toho, že na prodaných vozech musí udržet ziskové marže. Toto cestou se podle experta vydaly letecké společnosti, a to se promítlo i do cen jejich akcií.

Vrchol marží: Na počátku roku 2020 dosahovaly ziskové marže obchodovaných společností maxim, ale pak přišla znatelná korekce. Odraz ode dna nastal na počátku roku následujícího a od té doby se marže zvedly vysoko nad předchozí maxima. Jak ale tvrdí následující graf, „zdá se, že vrcholu již bylo dosaženo“:

perly 1

Zdroj: Twitter

Hodnota v technologiích a pravidlo tří čtvrtletí: Hodnotovým investicím se na CNBC věnoval i Tom Lee ze společnosti Fundstrat Global Advisors. A to ve vztahu k technologickým společnostem typu Google. Ty podle něj mají velký potenciál na straně dalšího růstu digitální ekonomiky, investoři v nich ale ztrácí zalíbení a jejich valuace klesly natolik, že FGA uvažuje o jejich zařazení do indexu hodnotových akcií.

U technologických firem podle experta platí pravidlo třech čtvrtletí. To znamená, že pokud firma zklame svými čtvrtletními výsledky, „je v následujících třech čtvrtletích dost těžké jí kupovat“. Uvedl to v souvislosti se zklamáním, které v aktuální výsledkové sezóně některé z velkých technologických firem přinesly. Současné valuace jsou ale podle Leeho „dost dobrým bodem nástupu“. Atraktivitu těchto akcií by pak podle něj mohlo zvedat i to, že panují obavy z nižšího makroekonomického růstu, ale „tyto firmy budou stále růst dvojciferným tempem, i když možná ne tak rychle, jak se myslelo“.

Lee míní, že investování není o dosahování zisků každý měsíc, ale o sázkách na velké obraty a trendy. U technologií podle něj nyní dochází ke znatelnému poklesu zájmu ze strany investorů, došlo ale pravděpodobně k přestřelení a ceny v sektoru mohou představovat investiční příležitost. „Nevím, zda se to otočí už nyní“, dodal ale Lee.

Jen průměrná korekce a opakování roku 2011: Následující graf ukazuje, jakým maximálním oslabením si prošel americký trh v jednotlivých letech od roku 1980, modré sloupce ukazují celkovou návratnost trhu v daný rok. Průměrné maximální oslabení podle grafu dosahuje 14 %, to letošní dosahuje blízko tohoto průměru. Nejvíce akcie korigovaly v roce 2008, kdy ztratily téměř 50 % a výrazné byly i ztráty za celý rok. Výjimkou ale podle obrázku nejsou roky s výrazným přechodným oslabením, ale vysokou pozitivní celoroční návratností:

perly 2

Zdroj: Twitter

Andrew Slimmon z Morgan Stanley Investment Management hovořil na Bloombergu o tom, že index SPX podle něj zakončí rok na 5 000 bodech. Ovšem do té době ještě přijde oslabení trhu, který se tak v určitou chvíli dostane asi 20 % pod svůj předchozí vrchol. Toto oslabení může být vyvoláno obavami z recese a utahování monetární politiky americkou centrální bankou. Podle investora by tak i letošní rok měl přinést akciové zisky, a pokud budou měřeny od předpokládaného dna, měly by být dokonce atraktivní.

Celkově by měl být letošní rok z hlediska vývoje na akciovém trhu podprůměrný, ale ne ztrátový. Což je dáno na jednu stranou negativním tlakem vyvolaným obratem v monetární politice. Proti němu ale jde velmi silný fundament v korporátním sektoru. Vývoj by tak podle experta mohl připomínat rok 2011, kdy trhy také načas propadly růstovým obavám, což vedlo ke znatelné akciové korekci. Pak se ale dostavila prudká rally.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688