Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  29.04.2022 08:57:27

Ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,7 % (Analýza makroindikátorů)

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku rostla mezičtvrtletně o 0,7 %, po předchozím růstu o 0,8 %. Dnes zveřejněný první odhad vývoje HDP tak byl jen nepatrně vyšší než naše prognóza (+0,5 %) a tržní konsensus (+0,4 %). V meziročním srovnání růst ekonomiky zrychlil z 3,6 % na 4,6 %. To bylo však významně dáno skutečností, že během loňského prvního čtvrtletí platila velmi silná protiepidemická opatření, zahrnující mimo jiné zákaz pohybu mezi okresy.

Struktura ekonomického růstu bude známa až zhruba za měsíc, myslíme si však, že k mezičtvrtletnímu zvýšení HDP přispěla domácí poptávka, kladný příspěvek měl podle komentáře ČSÚ zřejmě i čistý vývoz. Spotřebu domácností v letošním prvním čtvrtletí podle našeho odhadu podpořilo úplné uvolnění protiepidemických restrikcí. Předstihové měsíční indikátory ukazují na rychlý růst především v oblasti služeb, které byly v průběhu koronavirové pandemie omezeny nejvíce. Pohledem nabídkové strany ekonomiky došlo pravděpodobně k oživení v oblasti zpracovatelského průmyslu, když začátek roku přinesl zmírnění problémů v dodavatelských řetězcích. To byl patrně i důvod vyššího čistého vývozu. Na obnovení růstu fixních investic ukazuje nárůst stavební produkce, kterého jsme na začátku roku byli svědky.

Vlivem války na Ukrajině, vysoké inflace a šíření covidu v Asii, bude od druhého čtvrtletí ekonomická aktivita pravděpodobně klesat. Během druhého a třetího čtvrtletí podle naší prognózy zaznamená ekonomika oproti prvnímu čtvrtletí kontrakci v souhrnu o jedno procento. Válka na Ukrajině vedla k dalšímu nárůstu inflace a k opětovnému zhoršení problémů v dodavatelských řetězcích. K tomu přispěly i silné protiepidemické restrikce v Číně, vyvolané politikou nulové tolerance ze strany tamní vlády. Vysoká inflace a zvýšená nejistota se pravděpodobně ve druhém čtvrtletí podepsaly také na nižších výdajích domácností. Spotřebitelská důvěra je podle ČSÚ nejnižší od listopadu 2012 a obavy domácností ohledně dopadů vysoké inflace dosahují historicky nejvyšších úrovní.

Ekonomika podle naší nové prognózy vzroste letos pouze o 1,8 %. Její růst však bude z velké části dán nízkou srovnávací základnou loňského roku, když od druhého čtvrtletí již pravděpodobně budeme svědky výše zmíněného snižování ekonomické aktivity. Více o našich aktualizovaných výhledech vývoje české ekonomiky píšeme zde https://cutt.ly/CEO_2Q22_CZ.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

31.05.2022Ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,9 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.04.2022Ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,7 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688