cnb.cz (ČNB)
Komodity  |  23.05.2022 00:00:00

Ropa - Globální ekonomický výhled - květen 2022. Tržní křivka z poloviny května signalizuje poměrně silný pokles ceny ropy Brent na 95 USD/barel

Průměrná cena ropy Brent v dubnu po třech měsících růstu klesla. Snižuje se i rozsah kolísání cen, které se od dubna pohybovaly převážně v rozmezí 100 až 110 USD/barel. Negativní sklon křivky termínovaných kontraktů (backwardation) se na krátkém konci značně zploštil, což naznačuje, že fyzický trh je relativně dobře zásoben, mimo jiné i díky uvolňování ropy ze strategických rezerv (v USA 1 mil. barelů denně od května do října, IEA dalších 60 mil. barelů). K poklesu cen ropy přispělo i snížení výhledu globálního ekonomického růstu pro letošní rok ze strany MMF. Slabší poptávka se očekává v Číně kvůli uzavírkám velkých měst. Rovněž posilování dolaru (díky očekávanému zvyšování úrokových sazeb v USA) tlačilo ceny ropy dolů. A v neposlední řadě na pokles cen ropy působila i sezonně slabší poptávka rafinérií, přičemž vývoz ropy z Ruska se zatím snížil oproti předpokladům méně (mj. díky tomu, že ruská ropa se prodává s diskontem přes 30 USD/barel). Nicméně cena ropy si zachovává vysokou rizikovou prémii kvůli nejistotě, kterou přináší válka na Ukrajině a zvažované sankce na dovoz ruské ropy ze strany EU. Ceny pohonných hmot (zejména motorové nafty) jsou pak dále zvyšovány globálně rostoucími maržemi rafinérií, neboť trh produktů je napjatý kvůli slabé nabídce a nízkým zásobám. 

Tržní křivka z poloviny května signalizuje poměrně silný pokles ceny ropy Brent na 95 USD/barel na konci letošního roku a 85 USD/barel na konci příštího roku. Předpověď EIA naopak očekává jen postupný pokles ze současných hodnot na 97 USD/barel na konci prvního čtvrtletí 2023 a poté více méně stabilitu. I květnový CF se pohybuje se svou předpovědí nad tržní křivkou s hodnotami 106,1 a 93,3 USD/barel v horizontu tří a dvanácti měsíců. Budoucí ceny ropy ale budou odrážet zejména vývoj situace na Ukrajině, průběh pandemie covid-19 a další rizika, jako je vysoká inflace, přetrvávající problémy dodavatelských řetězců, vysoké zadlužení vlád nebo očekávané zpřísňování měnové politiky velkých centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688