Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.04.2022 17:35:00

Pokles akcií, cyklická rotace a ekonomický výhled

Investoři hledí na vývoj v ekonomice a podle něj se pak vyvíjí ceny akcií. Ekonomové se zase z cen akcií snaží odhadnout, jaký by mohl být další vývoj v ekonomice. Akciové trhy se totiž někdy chovají jako předstihový indikátor - investoři jako kolektiv dovedou dopředu odhadnout, co se v ekonomice děje. Možná by bylo ale lepší říci, že tu funguje další z mnoha sebenaplňujících se proroctví. Co indikují akciové trhy nyní?

Americký index SPX je za poslední rok cca na nule, za poslední měsíc ztrácí více než 8 %. Podle toho by se zdálo, že cyklický výhled se podle investorů znatelně zhoršil. Dejme ale tomu, že ceny akcií by měly odrážet zejména výhled dlouhodobý a z fundamentálního pohledu zvláště poměr růstu (ekonomiky a hlavně zisků) a požadované návratnosti (tedy bezrizikových sazeb a rizikových prémií).

Z této perspektivy tedy mohlo dojít k tomu, že investoři znatelně přehodnotili onen dlouhodobý výhled, zatímco cyklický vývoj nevidí nijak zle. Například by mohli jinak hodnotit potenciál americké, či dokonce světové ekonomiky – pokud by se snížil třeba kvůli produktivitě, mohly by jít strukturálně nahoru i sazby a celkově by se znatelně snížil onen poměr růst/požadovaná návratnost.

Mohli bychom namítnout, že trhy se podobnými dlouhodobými úvahami nezaobírají, zajímá je krátkodobý vývoj, čtvrtletní rituální tanečky kolem zveřejňovaných výsledků a podobně. Možná ano, možná ne. Vezměme si třeba energetiku, do které již nějaký čas promlouvá vyloženě strukturální – dlouhodobý výhled. Ale podobně bychom našli řadu argumentů svědčících o značné krátkodobosti trhů. Tak či onak, následující graf hovoří ohledně vývoje na akciovém trhu a jeho predikcích pro budoucnost celkem jasně. Jde o návratnost jednotlivých sektorů:
06
Zdroj: Twitter

Pokud by akcie klesaly nebo rostly kvůli změně strukturálního výhledu, neměli bychom na trhu pozorovat výraznou cyklickou rotaci mezi sektory. Jak ale ukazuje graf, v posledních týdnech výrazně získávají utility a sektor zboží běžné spotřeby. Tedy vedle zdravotnictví asi nejdefenzivnější sektory na trhu. Zajímavé je chování financí, protože ty s nimi na počátku roku držely směr, ale pak otočily směrem dolů. Možná tu hraje roli to, že k výhledu na růst sazeb se přidal ten na znatelnější ochlazení ekonomiky. Nahoru jdou už nějaký čas materiály, což by měl být cykličtější sektor, ale v době nabídkových a těžebních tenzí tento mustr neplatí.

Ve vztahu k rotacím, včetně těch cyklických, tu občas píšu, že poněkud postrádají smysl ve chvíli, kdy většina trhu již narotovala tam, kam by se chtěl investor vrtnout. Jinak řečeno, kupovat si předraženou defenzivu asi moc defenzivní krok nebude. Jde přitom jen o další formu časování trhu, které je cvičením ošemetným. V podstatě to ukazuje i jedna z posledních analýz Morningstar, která se zaměřuje na utility. Tvrdí totiž, že v USA jsou obecně předražené a rostoucí sazby snižují jejich atraktivitu jako polodluhopisů. K tomu na jejich výsledky bude doléhat inflace na nákladové straně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2023Cyklická rotace k defenzivě? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688