David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  28.04.2022 14:25:33

Je odkoupení Twitteru Elonem Muskem hotovou věcí?

Všichni vědí, že Twitter (TWTR -2,09 %) přijal nabídku na odkup od generálního ředitele společnosti Tesla (TSLA 0,58 %) Elona Muska. Kolem dohody však panují určité nejasnosti.

Mnohé titulky a příspěvky na sociálních sítích považují odkup za zcela hotovou věc a očekávají, že Musk ihned zavede dramatické změny v mikroblogovací platformě. O to však vůbec nejde.

Muskův odkup Twitteru za 44 miliard dolarů nebude dokončen, dokud neuschne inkoust na posledním Johnu Hancockovi, a dohoda se může v mnoha ohledech rozpadnout. Rozumní investoři toto riziko započítali i do cen akcií Twitteru.

Podívejme se blíže na to, co se musí stát, aby Elon Musk mohl Twitter označit za svůj.

Podmínky

Na této nabídce není nic zvláštního ani kouzelného, co by umožnilo transakci obejít zákony, předpisy a obecně uznávané postupy fúzí a akvizic. Tato transakce vyžaduje několik druhů schválení od různých stran, stejně jako jakýkoli jiný odkup velké veřejné firmy.

Technicky vzato Elon Musk výměnou za každou akcii Twitteru netahá 44 miliard dolarů v hotovosti z vlastní kapsy. Místo toho Musk vytvořil zvláštní společnost X Holdings I, která zase vlastní X Holdings II. Právě X Holdings II - dceřiná společnost Muskem ovládané společnosti - se plánuje spojit s Twitterem.

Vzniklý subjekt zůstane dceřinou společností X Holdings I a bude používat název a firemní identitu Twitteru. V tu chvíli Twitter opustí veřejný akciový trh a bude kontrolován Muskem prostřednictvím několika vrstev právních a účetních schránek.

Do té doby bude každá akcie Twitteru zrušena výměnou za 54,20 USD v hotovosti. Přeživší společnost také zdědí rozvahu Twitteru, která na konci roku 2021 disponovala 6,4 miliardy dolarů v hotovosti (oproti 4,2 miliardy dolarů v dlouhodobém dluhu) a dlouhodobými závazky z pronájmu ve výši 1,1 miliardy dolarů.

Transakce je financována Muskovým osobním majetkem ve výši 21 miliard dolarů, dalšími 13 miliardami dolarů v rámci dluhového financování a maržovým úvěrem ve výši 12,5 miliardy dolarů. Další dluh bude proudit přes strukturu X Holdings, včetně další dceřiné společnosti známé jako X Holdings III.

Dohoda dále stanoví poplatky za ukončení ve výši 1 miliardy USD pro případ, že by fúze byla z různých důvodů zrušena. Tato platba přejde od Twitteru k Muskovým akvizičním společnostem, pokud společnost najde a přijme lepší nabídku od jiného kupce - nebo opačným směrem, pokud společnosti X Holdings nesplní svou část dohody. Návrh nespecifikuje, jakým směrem by poplatek plynul v případě, že by transakci na cestě zkřížily regulační kontroly, ale určitě bychom se dočkali žalob, které by se snažily přesunout vinu a poplatek za ukončení.

Zbývá překonat několik překážek.

  • Fúze Twitteru podléhá zákonu o zlepšení antimonopolních pravidel Hart-Scott-Rodino z roku 1976, včetně povinné čekací doby.
  • Akcionáři musí transakci schválit, což není automatický proces. Zasvěcené osoby vlastní pouze 12,4 % akcií Twitteru, takže Musk a představenstvo musí přesvědčit množství finančních institucí, že tento návrh je pro akcionáře Twitteru tou nejlepší koncovkou.
  • Transakce musí projít regulačními přezkumy federální vlády, státu Delaware, Evropské komise, Spojeného království a Japonska. Kterýkoli z těchto procesů nebo všechny tyto procesy mohou přinést ústupky, vynutit si změnu podmínek nebo odkup zcela zablokovat.

Není jasné, zda by Elon Musk byl schopen financovat větší transakci, takže hrozí dvojí nebezpečí - negativní hlasování akcionářů a rozpad finanční struktury.

Jinými slovy, sleva založená na riziku dává dokonalý smysl a důrazně doporučuji, abyste dnes na Twitter dávali pozor. Zadržování dechu do doby, než bude dohoda schválena, by také mohlo být nebezpečné pro vaše zdraví.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688