plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  28.04.2022 00:00:00

Plzeň: Festival Zelené město nabídne zábavu pro celou rodinu

Festival Zelené město nabídne zábavu pro celou rodinu. Zároveň přiblíží, jak udělat Plzeň zelenější i jak chránit životní prostředí

V pátek 29. dubna zaplní Proluku a sadový okruh Plzně festival Zelené město. Od 11 do 19 hodin nabídne zábavný program pro celou rodinu. Plzeňská zoo připravila veselé historky ze zoo, vodárna například odbarví červené víno, dopravní podniky představí nový kloubový trolejbus, Čistá Plzeň překvapí mluvícím kontejnerem na odpadky nebo popelářským vozem. Teplárna přiveze do sadů elektro auto. Festival je prvním větším společným projektem subjektů zapojených do sdružení Zelené město Plzeň. Každý z nich chce usilovat o vytváření zdravějšího a přátelštějšího prostředí pro život v krajské metropoli. Festival je pro veřejnost zdarma.

Tisková konference k festivalu (fotografie: M. Pecuch)

Tisková konference k festivalu (fotografie: M. Pecuch)

„Zelené město je projektem, kterým chceme zlepšit kvalitu života Plzeňanů. Jde o neformální, nepolitické a otevřené sdružení spojující město Plzeň, Plzeňský kraj, Plzeňské městské dopravní podniky, Plzeňskou teplárenskou, Vodárnu Plzeň, Čistou Plzeň, Plzeňský Prazdroj a Škodu Transportation. Společně usilují o zdravější a přátelštější prostředí pro život v Plzni. Snaží se minimalizovat dopady své činnosti na životní prostředí a aktivně podporují jeho ochranu. Řadu již konkrétních aktivit zábavným způsobem představí letos poprvé festival Zelené město Plzeň,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Tisková konference k festivalu (fotografie: M. Pecuch)

Zábavný program festivalu zahájí na hlavním pódiu dětský operní soubor Divadla J. K. Tyla Kajetán, poté se představí Zoologická a botanická zahrada města Plzně. Ta diváky pobaví zábavnými historkami ze zoo a přidají také informace o novinkách včetně povídání o novém lvím výběhu. Vodárna Plzeň připravila mimo jiné zábavné pokusy. V procesu s aktivním uhlím zcela odbarví tekutiny, jako jsou červené víno, ocet nebo pivo. Na speciálním modelu si lidé budou moci prohlédnout proces koloběhu vody v přírodě nebo to, jak se čistí odpadní vody. Velkou atrakcí bude nový kloubový trolejbus, který přistaví na točnu U Zvonu Plzeňské městské dopravní podniky. Na festivalu také představí vizualizaci budované tramvajové vozovny na Slovanech a nabídnou přednášky o veřejné dopravě nebo výhodnosti uzavření části Americké třídy individuální dopravě. Čistá Plzeň děti překvapí mluvícím kontejnerem na odpadky, popelářským vozem i myčkou popelnic. Plzeňská teplárenská přiveze do sadů elektro auto. Zábavné akce doplní různé kvízy, minikino, soutěžní zelená stezka, v níž budou děti sbírat razítka za správné odpovědi i prezentace činností jednotlivých pořádajících společností.

Tisková konference k festivalu (fotografie: M. Pecuch)

Celodenním programem provede návštěvníky moderátor Stanislav Jurík. Ten dětem mimo jiné představí klaunku Pepinu a na pódiu uvede písničkáře Michala Horáka, objev roku v anketě Zlatý slavík 2021. Chybět nebude malování na obličej, vodárenský maskot Bonifác, vodní bar či odpočinková zóna s lehátky a gastro zóna. Veškerý program je pro veřejnost zdarma.

Festival je prvním větším společným projektem subjektů zapojených do Zeleného města Plzeň. Každý z nich deklaruje, že bude usilovat o vytváření zdravějšího a přátelštějšího prostředí pro život v Plzni. Společně i každý zvlášť se snaží minimalizovat dopady své činnosti na životní prostředí, aktivně podporují jeho ochranu a systematicky usilují o lepší životní podmínky nás všech. Mezi konkrétní projekty patří například zelená střecha na vozovně Slovany Plzeňských městských dopravních podniků, zařízení pro energetické využití odpadů ZEVO Plzeň, městská péče o zeleň a další.

Vizuál festivalu

Vizuál festivalu

Cíle sdružení Zelené město:

Hlavní cíl
  • vytvoření zdravějšího a přátelštějšího prostředí pro život v Plzni.
Čisté ovzduší
Čistá voda
  • pravidla pro šetrnější zacházení s vodou
  • pravidla pro ekologické hospodaření v okolí vodních toků
Ekologická doprava
  • podpora elektromobility
  • vázané trakce
  • nastavení emisních limitů
  • omezení negativních vlivů individuální automobilové dopravy
Odpovědné a šetrné nakládání s odpady

Příklady zelených projektů zapojených subjektů:

  • Plzeň patří z pohledu provozu městské hromadné dopravy dlouhodobě mezi nejekologičtější města v České republice, více než 2/3 výkonů městské hromadné dopravy jsou uskutečňovány vozidly využívajícími elektřinu jako zdroj svého pohonu.
  • Plzeňské městské dopravní podniky budují jednu z největších zelených střech v České republice, a to na rekonstruované Vozovně Slovany. Bude mít plochu 13,5 tisíce metrů čtverečních.
  • Společnost Plzeňský Prazdroj zvýšila podíl recyklátu obsaženého v plechovkách Pilsner Urquell na 75 %, což je aktuálně nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na trhu. Díky většímu poměru recyklovaného hliníku mají nové plechovky až o 30 % nižší uhlíkovou stopu a ušetří přes 1500 tun nového hliníku ročně.
  • VODÁRNA PLZEŇ a. s. dokončila v říjnu 2021 v areálu Čistírny odpadních vod v Jateční ulici obnovu kalových polí za téměř 100 milionů korun. Rozkládá se na více než 18 tisících metrech čtverečních. Kalová pole slouží k ukládání čistírenských kalů, které se v nich přirozeně vysušují a následně se odvážejí k likvidaci. Voda, která z kalů sesedne, se odvádí do kanalizace k dalšímu přečištění. K tomu slouží nově vybudovaná stoka napojená do hlavního sběrače v hloubce osmi metrů pod povrchem. O další ekologickou likvidaci zbylého materiálu se pak stará specializovaná odpadová firma.
  • Čistírna odpadních vod II v Jateční ulici slaví čtvrtstoletí své existence. Přínos vybudovaných čistíren odpadních vod v Plzni je patrný při sledování kvality vody v Berounce. V polovině 20. století totiž dosáhlo zhoršení jakosti vody v Berounce takového stavu, že využití vody k úpravě na vodu užitkovou i pitnou bylo obtížné nejen z hlediska technického, ale i hygienického a ekonomického. Ekologický stav řeky Berounky byl katastrofální a kvalita říční vody za Plzní odpovídala cca pětkrát zředěné odpadní vodě. Dnes je v porovnání s minulostí Berounka více než dvacetkrát čistější.
  • Plzeňská teplárenská, a.s. společně se společností Čistá Plzeň a dalšími svozovými firmami Plzeňského kraje mění komunální odpad na energii využitím moderního zařízení na energetické zpracování odpadu ZEVO Plzeň. Díky unikátní technologii není odpad již skládkován, ale šetrně zpracováván a využíván. To řadí Plzeň mezi města se zodpovědným odpadovým hospodářstvím fungujícím ve vyspělých evropských zemích, jakými jsou Německo, Rakousko, Švýcarsko, Francie nebo Švédsko, kde má spalování komunálního odpadu mnohaletou tradici. Zařízení v Chotíkově dokáže zpracovat až 110 tisíc tun odpadu ročně. I díky energetickému využívání komunálního odpadu nejmodernější evropskou technologií se podařilo snížit množství spalovaného hnědého uhlí na hlavním zdroji Plzeňské teplárenské, a to téměř o 100 tisíc tun ročně, což do značné míry přispělo k čistějšímu a ovzduší v Plzni.
Více informací o sdružení Zelené město a konkrétních projektech: https://www.zelene-mesto.eu.
Motto festivalu Zelené město Plzeň:

„Záleží na nás, jakou stopu zanecháme našim dětem.“

Text: Adriana Jarošová

Přílohy

Vizuál festivalu(pdf, 768,26 kB)

Zveřejněno: 28. 4. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688