Inzerce (Inzerce)
Energie  |  28.04.2022 14:28:33, aktualizováno 02.05.2022 10:34:20REKLAMA

Průměrná cena elektřiny roste: Jak na ní ušetřit?

Již v minulém roce pocítily české domácnosti i podnikatelé zdražování elektřiny. Stalo se tak v návaznosti na opatření, jež byla zavedena v souvislosti s pandemií COVID-19. Letošní rok tomu bohužel není jinak a s cenou zahýbal navíc také válečný konflikt na Ukrajině. Na elektřině ale stále můžete výrazně ušetřit. Stačí vám k tomu jen šikovná kalkulačka.

Proč roste cena elektřiny?

Evropská unie v současnosti čelí problémům s klimatickou změnou a dodávkami energií. Konflikt na Ukrajině ještě více prohloubil debaty o potřebě větší diverzifikace dodavatelů a zajištění nezávislosti pro EU. Důrazněji se řeší také ochrana životního prostředí.
Na cenu elektřiny tak nemá vliv jen válečný konflikt nebo období pandemie, ale také masivní zavádění emisních povolenek a zavírání jaderných elektráren.

V České republice se výrazné zdražení promítlo až po krachu Bohemia energy. Elektrárny již v době pandemie odebíraly energii za vyšší regulovanou cenu a následně došlo k aktualizaci ceníků. Při krachu energetických společností byli zákazníci nuceni najít nové dodavatele a často je zaskočila i mnohonásobně vyšší cena.

Cena elektřiny v minulosti a nyní

 

Rok
Cena elektřiny za kWh
2019
4,58 Kč
2020
4,78 Kč
2021
4,98 Kč
2022
5 Kč
Zdroj: Ušetřeno.cz


Výběr z mnoha dodavatelů

Cena elektřiny není dána jen dodavatelem. Výraznou část ceny, zvanou jako regulovaná složka, určuje Energetický regulační úřad. Hodnotu stanovuje podle mnoha faktorů, jako je například politická a ekonomická situace na světovém trhu. Neregulovanou složku ceny elektřiny ovšem ovlivňují samotní dodavatelé, a proto se výsledná cena pro zákazníka liší.

Nabídek a dodavatelů je nepřeberná spousta. Pokud byste chtěli všechny možnosti srovnat, strávili byste dlouhé hodiny hledáním a porovnáváním. Naštěstí existuje online nástroj, který pracuje rychle a bere v potaz aktuální data.

Stačí jen pár kliků

Srovnání cen elektřiny za vás provede online kalkulačka elektřiny do pár minut. Aby byl výsledek co nejvíce šitý na míru pro vás, je třeba vyplnit několik základních údajů. Především půjde o velikost nemovitosti, vaši průměrnou běžnou spotřebu a využití elektřiny. Díky těmto ukazatelům dokáže kalkulačka přehledně srovnat nabídky dodavatelů a nabídnout tu nejlepší právě pro vás. Výsledky pak můžete porovnat se svou aktuální smlouvou či vyúčtováním a spočítat si, kolik ročně ušetříte na elektřině. V některých případech to mohou být i tisíce.

Ideální podmínky pro vaši domácnost

A jaká je vaše cena elektřiny? Kwh má u každého dodavatele rozdílnou cenu. Průměrná cena elektřiny se v roce 2022 pohybuje kolem 5 Kč. S kalkulačkou můžete dosáhnout na tu nejlepší cenu. Díky online řešení budete výsledky snadno filtrovat, můžete využít odborného poradenství a vyhnout se zbytečnému a pracnému papírování. Ať už jste jednotlivci nebo rodina s mnoha členy, máte rodinný dům nebo byt, vždy je možnost najít výhodnější řešení.

Ověřte si, jestli nepřeplácíte

V minulém roce zkrachovali i větší dodavatelé elektřiny, kteří měli plnou důvěru zákazníků. Stejně tak smlouva, která pro vás byla výhodná před lety, vás nyní může zbytečně připravit o tisíce korun ročně. Jelikož je srovnání cen elektřiny zdarma, vyplatí se jej využít i v případě kontroly stávající smlouvy. Za pár minut si ověříte, jestli máte stále nejvýhodnějšího dodavatele. Pokud tomu bude jinak, stačí pár kliků a nová smlouva vám zajistí úsporu.

Proč porovnávat online

Odpověď je jednoduchá. Online kalkulačka má k dispozici zcela aktuální data a ceníky, a to od desítek ověřených dodavatelů. Vyhnete se tak podvodníkům a nebudete pracně hledat aktuální ceníky pro letošní rok.

Myslete na budoucnost

Jelikož je aktuální situace nestabilní, vyplatí se najít nejvýhodnější nabídku a využít alespoň krátkodobé fixace. Pokud vám nestabilní cena za elektřinu nedá spát, jedná se o vhodné řešení, které vám může pomoci ušetřit. Pokud vám výhodná fixace u vašeho dodavatele končí, neváhejte a srovnejte si nabídky dalších dodavatelů.

Šetřete elektřinou chytře

Průměrná cena elektřiny sice i nadále stoupá, ale jakmile najdete výhodného dodavatele, může být částka na vyúčtování o něco příjemnější. Pokud v domácnosti společně s tím zavedete také úsporná opatření, jako je efektivní větrání, výměna spotřebičů a další, můžete svému domácímu rozpočtu značně ulevit.

Koupě nových spotřebičů se sice může zdát jako příliš vysoká investice, ovšem při dnešním rychlém růstu cen za kWh je návratnost těchto spotřebičů brzká. Pozor si dávejte hlavně na elektroniku, která je v neustálém nebo častém provozu. Lednice, myčka, pračka nebo trouba jsou největšími žrouty energie v domácnosti. Nepodceňujte ovšem ani malou elektroniku, která v pasivním režimu dokáže být tichým, zato pořádným odběratelem.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688