plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  28.04.2022 00:00:00

Plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky se vracejí do provozu

Plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky se vracejí do provozu

Plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky se vracejí do provozu

Kašna Anděl na náměstí Republiky (fotografie: E. Kriegerová)

V neděli 1. května 2022 se po zimní odstávce vrátí do plného provozu kašny, fontány, pumpy a pítka ve městě Plzni. V těchto dnech se jednotlivé vodní prvky postupně zprovozňují, procházejí údržbou, čištěním a zkušebním provozem. Odpovědní pracovníci kontrolují používané technologie a systémy. Nejsložitější je opětovné spuštění tří kašen na náměstí Republiky, které letos vstupují do své 13. sezony. Vodní prvky v centru Plzně, na Mikulášském náměstí, Borském parku, Červeném Hrádku a v Jetelové ulici spravuje Odbor životního prostředí Magistrátu města Plzně.

Plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky se vracejí do provozu

„Se zahájením provozu fontán, kašen a pítek jsme začali 1. dubna, postupně došlo k demontáži a odvozu ochranných krytů a bandáží, k vyčištění nádob, kontrole technologií a jejich opětovnému napuštění. Tento poslední dubnový týden jsou ve zkušebním provozu, abychom mohli případné závady nechat opravit. Celkem bylo v širším centru města zprovozněno 32 vodních prvků, které budou Plzeňanům a návštěvníkům města zpříjemňovat veřejný prostor nejen v horkých letních dnech,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky se vracejí do provozu

Podle Ilony Pelíškové z odboru životního prostředí jsou jednotlivé kašny a fontány kontrolovány už na podzim při zazimování. „Na jaře musíme znovu zkontrolovat rozvody elektroinstalace a vody, jestli přes zimu nedošlo k jejich poničení, dále také čerpadla, trysky nebo reflektory. Pokud je potřeba, necháme poškozené části opravit nebo vyměnit. Nádoby zachycující vodu musíme vyčistit, popřípadě vyspravit trhliny, dostanou i nový nátěr. Zahájení provozu zabere přibližně tři týdny, posledních sedm dubnových dnů testujeme, zda je vše v pořádku,“ vysvětlila Ilona Pelíšková.

Plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky se vracejí do provozu

Nejnáročnější na opětovné spuštění jsou pozlacené kašny na náměstí Republiky – Anděl, Velbloud a Chrtice. Trojice moderních kašen vyrobených podle návrhu pražského architekta Ondřeje Císlera, ozdobené sedmi druhy plátkového zlata, má své technologické zázemí ukryté v prostorách plzeňského podzemí. Tam se také nachází největší, skoro dvacetikubíková rekuperační nádrž kašny Velbloud. „Moderní kašny vracející vodu na plzeňské náměstí spustilo město na konci července 2010. Od té doby došlo k jejich drobným opravám, například v letech 2014 a 2015 k opravě zlacení poškozených míst chrliče. Dosud největším zásahem byla loňská instalace olověné vany kašny Velbloud kvůli objevené trhlině,“ doplnila Ilona Pelíšková.

Plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky se vracejí do provozu

Voda v jednotlivých kašnách většinou cirkuluje v uzavřeném okruhu, což je nejen hospodárné, ale i ekologické. Výměna vody se provádí jednou měsíčně, nebo častěji podle případného vandalismu, ve fontánách totiž často končí květiny, mobiliář, odpadky nebo mycí prostředky. Kvůli udržení její čistoty a ochrany složitých technologií fontán ji musíme chemicky upravovat dodáváním chloru tak, aby se v kašnách netvořily řasy. V žádném případě se ale nejedná o vodu určenou k pití. Jedinou pitnou vodu najdou lidé v takzvaných pítkách – pumpičkách, kde voda neprotéká kontinuálně, ale každý si ji spouští individuálně,“ vysvětlila Lucie Davídková, vedoucí oddělení městské zeleně odboru životního prostředí.

Jarní spuštění vodních prvků stojí městský rozpočet přibližně 92 tisíc korun, nejnákladnější je zprovoznění tří kašen na náměstí a kašny Rusalka ve Smetanových sadech pod Velkým divadlem. Ročně jde z městského rozpočtu na údržbu a provoz kašen více než 700 tisíc korun.

Text: Eva Kriegerová


 

Zveřejněno: 28. 4. 2022, Eva Kriegerová

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688