Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  28.04.2022 10:31:47

Vláda schválila Národní program reforem ČR 2022

Dne 27. dubna 2022 byl na jednání vlády schválen Národní program reforem ČR (NPR) 2022. NPR je každoročně připravován v rámci mechanismu koordinace hospodářských politik EU (tzv. evropský semestr). NPR popisuje reformy a investice, které vláda plánuje uskutečnit v nadcházejících přibližně 12 měsících. NPR 2022 rovněž nově informuje o pokroku v implementaci Národního plánu obnovy, díky kterému může ČR čerpat finanční podporu z tzv. Nástroje pro oživení a odolnost. Zároveň NPR 2022 obsahuje přehled opatření vlády v reakci na situaci na Ukrajině.

V rámci NPR jsou popsána opatření, která naplňují národní a evropské priority mj. v oblastech zelené a digitální transformace. Zelená transformace je pro ČR zásadní také pro omezení importu fosilních paliv z Ruska. Cílem opatření popsaných v NPR 2022 je moderní, efektivní a digitalizovaný stát, schopný reagovat na současné i budoucí ekonomické a společenské výzvy.

Válka na Ukrajině a s ní související uprchlická krize však současně kladou vysoké požadavky na posílení sociálních, vzdělávacích a zdravotnických veřejných služeb. NPR tedy například popisuje opatření na podporu služeb péče o děti v raném věku a zvýšení kvality a dostupnosti předškolního vzdělávání, snižování regionálních rozdílů v rámci vzdělávacího systému či podporu v oblasti bydlení mj. prostřednictvím zrychlení procesu stavebního řízení.

Stejně jako v minulých letech probíhala příprava NPR velmi inkluzivně se zapojením hospodářských a sociálních partnerů, zástupců samospráv a dalších relevantních aktérů, kteří měli možnost zúčastnit se kulatých stolů ve dnech 29. a 30. března 2022 a připravovaný dokument připomínkovat.

V další fázi letošního cyklu evropského semestru bude zveřejněn tzv. jarní balíček dokumentů, obsahujících analytické Zprávy o jednotlivých zemích (Country Reports), návrhy Doporučení Rady EU pro jednotlivé členské státy (Country Specific Recommendations) a další etablované dokumenty semestru. Evropská komise plánuje zveřejnit jarní balíček koncem května.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688