Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.04.2022 11:32:09

Výsledky Fordu byly nad očekáváním trhu, automobilku však sužuje nedostatek čipů

Automobilka Ford Motor včera zveřejnila své výsledky za první tři měsíce roku, tedy hned den poté, co uvedla elektrickou verzi pickupu F-150. Ford mírně překonal očekávání zisku, když mu vyšší ceny vykompenzovaly problémy s dodavatelskými řetězci, které omezily výrobu. Akcie v pre-marketu rostou o 2,3 %.

Upravený zisk na akcii ve výši 38 centů překonal průměrný odhad analytiků 36 centů. Stejně tak i upravený zisk před úroky a zdaněním ve výši 2,3 miliardy USD překonal očekávání analytiků ve výši 1,8 miliardy USD.

"Bylo to smíšené," řekl finanční ředitel John Lawler o výsledcích Fordu za první čtvrtletí v rozhovoru s novináři. "Nadále máme problémy s dodávkami čipů, které nás omezují, a zejména zde v Severní Americe nás to neúměrně zasáhlo u našich velkých vozidel řady F-Series, Expedition, Navigator."

Automobilka potvrdila svůj odhad zisku na rok 2022 ve výši 11,5 až 12,5 miliardy dolarů bez úroků a daní. To by představovalo vyšší zisk o 15 až 25 % oproti roku 2021.

Tržby Fordu v prvním čtvrtletí činily 34,5 miliardy dolarů, což předčilo 32,2 miliard dolarů, které analytici očekávali. Velkoobchodní dodávky téměř 970 000 vozidel však klesly o 9 % oproti předchozímu roku, což je další důkaz, že na výstup firmy dopadá nedostatek čipů. Tržby Fordu za první čtvrtletí meziročně klesly o pouhých 5 % díky vyšším cenám.

Akcie Fordu se loni více než zdvojnásobily, ale poté se investoři k automobilce postavili zády kvůli obavám z recese a rostoucích nákladů na komodity, které dále zhoršuje válka na Ukrajině. Od té doby, co Ford 13. ledna poprvé překonal tržní hodnotu 100 miliard dolarů, klesly akcie společnosti o 40 %.

02

Uvedení bateriového vozu F-150 Lightning na trh je vyvrcholením sázky generálního ředitele Jima Farleyho za 50 miliard dolarů, že tato 118letá automobilka může být rivalem Tesly a stát se hráčem na poli elektromobilů. Ford však sužuje neřešitelný nedostatek čipů, který v prvním čtvrtletí snížil prodeje dodávek F-Series v USA o 31 %.

Aby se mohl Ford soustředit na elektrická vozidla, rozdělil Farley 2. března automobilku na dvě divize – „Model e“ pro rozšíření nabídky elektromobilů a „Ford Blue“ se zaměřením na tradiční vozidla se spalovacím motorem. Farley se zaměřuje na snížení nákladů ve výši 3 miliard dolarů u tradičních motorových vozidel, což by mohlo zahrnovat i snižování počtu pracovních míst. Podle Farleyho budou tyto operace „motorem zisku a hotovosti“ a budou financovat elektrické ambice Fordu.

Farley také minulý měsíc navýšil výdaje na elektromobily o 20 miliard dolarů na celkových 50 miliard dolarů a do roku 2026 chce vyrábět 2 miliony elektromobilů ročně, což je obrovský skok oproti více než 27 000 bateriově poháněným SUV Mustang Mach-E, které se prodaly loni.

V prvních třech měsících roku klesl prodej vozů Ford v USA o 17 %, zatímco průměrné ceny, které kupující zaplatili za jeho modely, vzrostly o 3,1 % na 49 343 USD, a to kvůli pokračujícímu nedostatku zásob, uvádí server Edmunds.com. V Evropě vykázal Ford v prvním čtvrtletí zisk 207 milionů dolarů před úroky a zdaněním, což je pokles z loňského zisku 341 milionů dolarů bez úroků a daní.

V Číně měl Ford v prvních třech měsících roku ztrátu 53 milionů dolarů před úroky a zdaněním, což je ještě horší než ztráta 15 milionů dolarů v prvním čtvrtletí roku 2021. Prodeje vozů Ford v Číně klesly v prvním čtvrtletí o 18,8 % kvůli nedostatku čipů a omezeními souvisejícími s pandemií.

Zdroj: Bloomberg, Patria

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688