Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  28.04.2022 11:01:16

Moneta: Výsledky bez výraznějších překvapení, potvrzení výhledu, akcie dnes naposledy s nárokem na dividendu

Moneta dosáhla za první kvartál tohoto roku čistý zisk ve výši 1 290 mil. (+116 % r/r), mírně nad odhady trhu. Za výrazným meziročním růstem je rozpouštění opravných položek a růst úrokových výnosů. Čisté úrokové výnosy vzrostly o 17 % r/r, k čemuž kromě růstu úrokových sazeb výrazně přispěl také 11,5% růst hrubých výkonných úvěrů. Výnosy z poplatků a provizí byly vyšší o 3 %, ostatní provozní výnosy pak poklesly o 22 % kvůli nižším výnosům z finančních operací.

Provozní náklady drží banka pod kontrolou, když mírný nárůst plateb do regulatorních fondů a vyšších ostatních administrativních nákladů je kompenzován poklesem personálních nákladů. Podíl nesplácených úvěrů dále výrazně klesl (1,8 % oproti 2,2 % ke konci roku 2021). Jak již management dříve avizoval, banka zlepšila hodnocení části úvěrového portfolia, které bylo předtím sníženo kvůli dopadům Covid-19, nicméně bylo pravidelně spláceno, a rozpustila tak s tím související dříve vytvořené opravné položky. Rozpouštění opravných položek pak bylo větší než tvorba nových. V bilanci banky nadále zůstává přibližně 1,1 mld. úvěrů, které jsou evidovány jako rizikové a zároveň jsou pravidelně spláceny.

Kapitálová přiměřenost byla ke konci roku na úrovni 17,7 %, výrazně nad cílem managementu (14,6 %). 

Management potvrdil výhled hospodaření pro roky 20222025, kde očekává čistý zisk minimálně 4,4 mld. tomto roce a postupný růst na minimálně 4,9 mld. v roce 2025. Tento výhled nezahrnuje akvizici Air Bank schválenou mimořádnou valnou hromadou na konci minulého roku.

Proces úpisu nových akcií v souvislosti s akvizicí Air Bank by měl začít v polovině května po obdržení souhlasu ze strany regulátora a měl by probíhat do konce června. Následné druhé kolo úpisu by pak mělo být ukončeno na konci července a uzavření celé transakce je očekáváno ve třetím kvartálu.

Celkově vnímáme zveřejněné informace neutrálně, nevidíme v nich žádné výraznější překvapení a ani neočekáváme výraznější reakci investorů. Akvizice Air Bank, očekávaná emise nových akcií a nejistota ohledně případné povinné nabídky ze strany PPF po dokončení transakce jsou nyní pro investory významnějšími faktory než samotné hospodaření. Konferenční hovor k výsledkům Moneta pořádá dnes od 14:00. 

Akcie se dnes obchodují naposledy s nárokem na dividendu 7 na akcii (7,4% hrubý dividendový výnos). Výplatní termín je stanoven na 25. května. 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688