plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  27.04.2022 00:00:00

Plzní zazní Thank you, boys! Přijede pět veteránů, kteří roku 1945 osvobozovali město

Plzní zazní Thank you, boys! Přijede pět veteránů, kteří roku 1945 osvobozovali město

Slavnostní večer nazvaný Thank you, boys! v režii Michala Cabana bude jednou z hlavních událostí blížících se Slavností svobody Plzeň 2022. Uskuteční se v sobotu 7. května od 20 do 22 hodin na náměstí Republiky a Plzeň jej věnuje mužům, kteří v roce 1945 přinesli městu svobodu. Kromě toho oslavy nabídnou i další program, vzpomínkové akty, ukázky historické i současné vojenské techniky, dobové military kempy i oblíbený Convoy of Liberty. Osobně do Plzně přijede pětice veteránů, kteří před 77 lety západ Čech osvobozovali.

„Osobně se právě na večer v režii Michala Cabana velmi těším. Přítomni na něm budou i naši nejvzácnější hosté, někdejší příslušníci jednotek Pattonovy 3. americké armády. V Plzni jsou vždy vítáni a Plzeňané se na ně po celý rok těší, stejně jako veteráni se těší na Plzeň a na přízeň, kterou jim město i místní lidé projevovali a projevují. Z USA nás navštíví George Thompson, Herman Geist a Richard Pieper. Všichni tři přijedou v doprovodu rodin nebo blízkých přátel. Za belgickou stranu přijedou pánové Louis Gihoul a Valere Gustin. Také oni do Plzně zavítají v doprovodu svých blízkých a přátel. Co jméno to pojem, co jméno, to tvář plzeňských Slavností svobody. Věřím, že to pro ně, ale i pro všechny návštěvníky akce bude skutečný zážitek,“ uvedl primátor Pavel Šindelář. Chybět nebude ani pan Luc Rensonnet, syn zesnulého velitele 17. střeleckého praporu belgických střelců, který naše město pravidelně navštěvoval. Bohužel letos asi poprvé nepřijede vnuk generála Pattona pan George Patton Waters, který však zdraví všechny Plzeňany a těší se na viděnou v příštím roce.

„Je nám opravdu ctí, že můžeme i letos v Plzni přivítat ty hochy, kteří před 77 lety přijeli jako osvoboditelé! Je obdivuhodné, jaký vztah si k našemu městu vytvořili, je obdivuhodné, že se do něj tak rádi vracejí! Samozřejmě nelze opomenout ani ty, kteří už přijet nemohou, ani ty, kteří nás již navždy opustili,“ doplnila radní města Plzně Veronika Jilichová Nová, jež má ve své gesci organizaci plzeňských oslav osvobození. Památku všech veteránů, i těch in memoriam, Plzeň uctí vzpomínkovými akty. Hlavní z nich se uskuteční v pátek v 16.00 hodin u památníku Díky, Ameriko!

Tisková konference k představení programu Slavností svobody

Tisková konference k představení programu Slavností svobody (foto: A. Jarošová)

Thank you, boys!

Během večera Thank you, boys! bude znít hudba v podání uskupení Pilsner Jazz Band. Do programu se zapojí plzeňští tanečníci swingu i členové folklórních souborů, kteří přiblíží svými vystoupeními atmosféru, již připravili armádě generála Pattona Plzeňané po osvobození v květnu 1945. „Samotný příjezd americké armády do Plzně připomenou rovněž zástupci klubů vojenské historie, kteří se zapojí do představení i se svou vojenskou historickou technikou. Diváci budou mít příležitost zavzpomínat nejen na události spojené s osvobozením, ale i na dobu totality po roce 1948, která Plzeňanům násilně odepřela možnost si svobodně připomínat květnové události a návrat svobodných oslav po sametové revoluci. Večer je věnován všem, kteří bojovali a bojují za svobodu nás všech. Bude to večer plný hudby, osobností a efektů, večer, který vyzdvihne hodnotu svobody,“ uvedla Veronika Jilichová Nová.

Doprovodný program Slavností svobody 2022:

Slavnostní večer doprovodí také výstava ve Smetanových sadech nazvaná Jak šel čas… Thank you, boys! Je poděkováním mužům generála Pattona, kteří se probojovali z normandského pobřeží až do Čech. Cestou dlouhou 1200 kilometrů krváceli a umírali za lepší svět i za svobodu malého národa v srdci Evropy. Mladí muži, většinou ve věku 18 až 20 let, odešli od svých rodin, lásek, přátel, aby se zapojili do války proti hitlerovskému Německu. Mnoho z nich se již domů nevrátilo. Výstava průřezově připomíná historické události v Plzni i osudy konkrétních osvoboditelů. Vrací se i k uplynulým ročníkům oslav osvobození, od devadesátých let 20. století do současnosti. K vidění bude od 4. do 26. května.

Další výstavou je expozice, která připomene 80. výročí vojenské operace Anthropoid. Ta minimálně pro Československo zásadně změnila chod druhé světové války. Venkovní výstava připravená a zapůjčená Československou obcí legionářskou a Iniciativou A bude umístěna na Anglickém nábřeží, na piazzettě poblíž budovy Komerční banky. Je věnována nejen průběhu samotné operace Anthropoid, ale všem statečným mužům a ženám, kteří se zapojili do odboje během 2. světové války. Na přípravě expozice v mázhauzu radnice s názvem Operace Anthropoid v plzeňském kontextu se podíleli historici Vlastislav Janík, ředitel Památníku národního útlaku a odboje Panenské Břežany, a Jaroslav Čvančara. Tato výstava je zaměřena na osudy rodin z Plzně a okolí. Obě výstavy budou k vidění do 25. května 2022. Součástí vernisáže výstavy v mázhauzu, která se uskuteční 28. dubna v 17 hodin, bude přednáška historiků Vlastislava Janíka a Jaroslava Čvančary na téma Anthropoid a Plzeň a vystoupení kapely Epydemye, která ve své tvorbě zpracovává historická témata.

Eastory

Plzeň je členem mezinárodní nadace Liberation Route Europe. Spolu s městy Bastogne, Berlín a Krakov spolupracuje na realizaci projektu Eastory zaměřeného na studenty středních škol. V mezinárodním kontextu seznamuje mladé lidi s historií konce války, poválečným uspořádáním Evropy, dobou po komunistickém převratu v ČSR v roce 1948 až po rok 1989. Cílem je zprostředkovat nejen vzpomínky pamětníků, ale i sdílet zkušenosti s dobou poválečnou v tzv. východním bloku, která se velmi liší od vzpomínek lidí v západní Evropě.  Odbor prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně připravil ve spolupráci s neziskovou organizací Paměť národa, pobočka Plzeň a spolkem Johan vzdělávací program pro plzeňské studenty. V Plzni na výzvu k zapojení se do projektu reagovaly níže uvedené školy, jejichž žáci se budou účastnit programu připraveného v Moving Station:

  • 2. 5. 2022 Gymnázium Luďka Pika (Jana Závorková), ZŠ Tlučná (Vít Oliberius)
  • 3. 5. 2022 10. ZŠ (Jiří Jirsa)
  • 4. 5. 2022 Církevní gymnázium (Martin Švácha)

„Příběhy plzeňských pamětníků a místa v Plzni spojená s deportacemi Židů, protinacistickým odbojem a koncem války, které každý z nás pravidelně míjí, když dochází do práce, do školy nebo se jen tak prochází po Plzni, jsou skvělým příkladem toho, jak můžeme žákům a studentům zprostředkovat často pohnuté příběhy 20. století. Projekt Eastory tak navazuje na dlouhodobě funkční propojení naší sbírky Paměť národa a oblasti vzdělávání, kdy prostřednictvím těchto jednotlivých příběhů, jednotlivých lidských osudů a s nimi spojených míst a dějinných událostí dokážeme z lokální plzeňské perspektivy nahlédnout na celé dějinné 20. století. Víme, že pro mladé lidi je to často velmi vítané doplnění například školní výuky, kdy se právě takzvané velké dějiny propojí s naším městem a jednotlivými osudy lidí, kteří mohli být třeba našimi sousedy,“ uvedl Jiří Kunc, ředitel pobočky Paměť národa v Plzni.

Pivo Pilsen Liberation

Speciální várka piva byla uvařena pro Slavnosti svobody v pivovaru Proud. Jedná se o výčepní desítku nefiltrovanou, spodně kvašenou, speciál. Autorkou receptu je sládková pivovaru Proud Lenka Straková. Americký pivovar Three Taverns v Atlantě vaří stejné pivo podle Lenčina receptu a organizují v místě další eventy v souvislosti s koncem války. Sládek Neal Engleman z amerického pivovaru Three Toverns, který inspiroval plzeňskou sládkovou, přijede společně s majitelem amerického pivovaru na Slavnosti svobody do Plzně a společně s Lenkou Strakovou pivo narazí. Pivo Pilsen Liberation přiveze na náměstí Republiky historická vojenská technika v sobotu 7. 5. v 18 hodin, sládci sud narazí a vyčepují zdarma pro veřejnost jako ochutnávku. Pivovar Proud je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj a. s.

Kompletní program Slavností svobody Plzeň 2022 je na webu www.slavnostisvobody.cz.

Text: Eva Barborková


 

Zveřejněno: 27. 4. 2022, Adriana Jarošová

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688