EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  27.04.2022 12:46:59, aktualizováno 01.05.2022 09:04:53

Prodeje nových bytů v Praze propadly na polovinu, cena za metr čtvereční naopak vzrostla o pětinu


27. 4. 2022, Praha – Nedostatečná nabídka a zásadně zdražující hypotéky výrazně zasáhly pražský rezidenční trh. Prodeje nových bytů se letos ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku propadly na méně než polovinu. Developeři od ledna do konce března prodali jen 780 nových bytů, což je nejméně od prvního čtvrtletí 2012. Dostupných bytů v cenících developerů zůstává stále velmi málo. Naopak cenový růst stále pokračuje, metr čtvereční nového bytu se na pražském trhu průměrně prodává už za 135 210 koruny, což je meziročně o 19,5 procenta více. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data následně zveřejňuje už více než 15 let, což je nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Ceny nových bytů rostou z několika důvodů. Výrazně zdražily stavební práce a materiály, u některých řemeslných profesí pozorujeme meziroční nárůst cen v řádu desítek procent. Byty prodražuje také nedostatek stavebních pozemků kvůli vyčerpanému územnímu plánu. Deset procent k ceně navíc musí kupující připočítat také kvůli průtahům při povolování stavby, které se ani po loňském přijetí nového stavebního zákona neurychlilo. Vliv této legislativy se totiž nestačil projevit,“ prohlásil generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Situaci na pražské realitním trhu stále více ovlivňuje zdražování hypoték, které jsou letos dvakrát dražší než ještě před rokem. Nové byty přitom dlouhodobě pomocí hypotečního úvěru financuje až polovina kupujících, těch ale nyní ubývá. Kvůli tomu se zcela zásadně promění profil kupujícího. Lidí pořizujících si nový byt pro vlastní bydlení i kvůli dubnovému opětovnému zpřísnění podmínek pro získání hypotéky ubyde, naopak vzroste podíl investorů,“ poznamenal Korec z Ekospolu.

Velmi málo nových bytů se prodalo už v posledním čtvrtletí loňského roku a vzhledem k tomu, že od dubna opět platí přísnější podmínky pro získání hypotéky, nedá se očekávat nárůst počtu kupujících, kteří nový byt financují prostřednictvím hypotéky. „Klienty kupující nový byt pro vlastní bydlení nahradí investoři, kteří budou v nemovitostech hledat bezpečnou investici a zajištění před rostoucí inflací. Očekávám, že ta letos dosáhne až 15 procent, což prakticky znamená, že z každých sto tisíc korun přijde člověk o 15 tisíc. Nemovitosti představují jednu z mála bezpečných investic, které nejen chrání před inflací, ale ještě nesou určitý výnos, jak ukazuje loňské takřka dvacetiprocentní zhodnocení nových bytů. Stále více lidí s volnými prostředky proto bude volit koupi bytu. Ať už k dalšímu pronájmu, nebo jen jako ochranu peněz před inflací,“ předpokládá Korec.

Zájem o nové byty byl přitom v Praze ještě loni velmi vysoký. Za celý rok 2021 developeři prodali celkem 6450 bytů. To je o 1540 prodaných bytů více než v roce 2020. Jde o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvláště silné bylo loňské druhé čtvrtletí, kdy nového majitele nalezlo rekordních 2350 bytů. To je nejvíce za celých 15 let, kdy Ekospol tyto statistiky zveřejňuje.

Dostupných bytů je nejméně za 15 let, pětina se prodá exkluzivně před uvedením na trh

Zájemci o nový byt mají horší pozici i při jeho výběru. Ceníky developerů i přes nižší prodeje zůstávají velmi prořídlé na nejnižší úrovni za posledních 15 let. Na konci března si mohli klienti vybírat z pouhých 2550 nových bytů.

Developeři mají jen v Praze v přípravě stovky projektů s desítkami tisíc bytů. Jejich povolování se však neúměrně protahuje. Vliv nového stavebního zákona, který měl povolovací proces urychlit, se nestihl projevit. Doplňování prořídlých ceníků tak probíhá jen velmi pomalu a developeři nejsou schopni pohotově reagovat na aktuální poptávku na trhu,“ podotýká Korec z Ekospolu.

Zajímavostí je, že se stále více nových bytů na trh ani nedostane, mnohé se prodají ještě před zařazením do ceníků. Developeři totiž nové projekty exkluzivně s předstihem nabízí bývalým klientům nebo registrovaným zájemcům, kteří si z nové nabídky mohou vybírat většinou o pár dnů dříve než ostatní. Letos se takhle prodal už každý pátý nový byt.

 EKOSPOL  a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu  úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. Staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.  Sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si tu koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688