pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Ze světa  |  27.04.2022 10:09:03

Na Islandu se snaží předcházet umisťování dětí do dětských domovů

Na Islandu se snaží předcházet umisťování dětí do dětských domovů

Na Islandu se snaží předcházet umisťování dětí do dětských domovů
(27.4.2022)

Fungování právní ochrany dětí a rodiny bylo hlavním předmětem jednání zástupců Pardubického kraje s vedením islandské Národní agentury pro ochranu dětí a rodiny v Reykjavíku. Na Islandu platí od ledna letošního roku nový zákon pro ochranu dětí a rodiny. Jeho základem je snaha pomoci dětem a rodinám jako takovým v jejich přirozeném prostředí a předcházení vzniku jakéhokoliv problému díky propracovanému několikastupňovému systému ohlašování a prevence. Pokud však nelze situaci řešit jinak, teprve poté dochází k odebrání dítěte z nevhodného rodinného prostředí s využitím primárně pěstounských rodin.

„Na právní ochranu dětí je v severských zemích obecně kladen velký důraz. Zároveň je vyvíjena maximální snaha, aby byl potenciální problém řešen ihned při jeho vzniku a přímo v rodině, a to prostřednictvím komplexního systému, do kterého jsou zapojeni koordinátoři již od mateřských škol, ale také například pediatři, kteří mohou potenciální problémy odhalit. Zároveň je nastavena ohlašovací povinnost, která je nadřazena i principům mlčenlivosti například u představitelů církve. Nejvíce oznámení na závadové rodinné prostředí podává policie, a poté koordinátoři v rámci základních škol,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Součástí snahy o zachovávání dětí v přirozeném prostředí je takzvaná multisystémová terapie. „Tento program je na Islandu aplikován od roku 2008 na základě manuálů z Norska. Jedná se o expertní práci přímo s dětmi a rodinami pro eliminaci problémového chování dětí, předcházení umisťování dětí do dětských domovů či jejich odebírání do pěstounské péče. Princip spočívá v intenzivní pětiměsíční práci expertů přímo v rodině, ve které bylo identifikováno problémové zázemí nebo chování dítěte včetně užívání návykových látek, problémů se zákonem či absencí školní docházky. Jen v roce 2020 bylo do tohoto programu zařazeno 137 rodin. Celkově pak 600, což je 83 procent všech zahájených terapií,“ řekl hejtman Netolický s tím, že od ledna letošního roku byl přijat nový zákon na ochranu dětí a rodiny, jehož základem je maximální snaha pomoci dětem a rodinám jako takovým se zaměřením na prevenci. Odebrání dítěte z pro něj nevhodného prostředí je poslední možnou variantou, a to při splnění jasně stanovených podmínek pro odebrání.

V návaznosti na aktivity Pardubického kraje směřující k podpoře pěstounské péče bylo i toto téma předmětem jednání se zástupci islandské instituce. „Pro pěstounské rodiny jsou na Islandu nastaveny velmi přísné podmínky, za kterých se mohou stát pěstouny a následně získávat jak metodickou, tak finanční pomoc od státu. Například v roce 2020 bylo na Islandu do pěstounské péče umístěno 127 dětí při naprosto minimální existenci ústavních zařízení. Je tak patrná snaha pracovat s rodinami a dětmi v rámci jejich přirozeného prostředí. V rámci islandského práva existuje možnost ve výjimečných případech zbavit rodiče všech práv směrem k dítěti, a to i včetně možnosti pravidelného kontaktu. Takových případů je přibližně deset za rok a je velmi pečlivě posuzováno, zda je tento krok opravdu v zájmu dítěte jako takového,“ sdělil krajský radní Pavel Šotola, který vedení instituce představil krajský plán transformace sociálních služeb a péče o ohrožené děti.

obrázky

Z islandské prezentace ochrany dětí
Z islandské prezentace ochrany dětí
Z islandské prezentace ochrany dětí
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 21:48  Active Weather will return to the southern and central U.S US National Weather Service (weather.gov)
St 20:01  Sázení stromů v lankaranském regionu mzv.cz (MZv ČR)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688