Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  26.04.2022 00:00:00

Instalace inteligentního dopravního systému se v Hradci přesune na frekventované úseky

Od začátku července loňského roku probíhá v Hradci Králové instalace inteligentního dopravního systému (IDS), díky kterému bude ve městě zajištěna plynulejší doprava, zaveden systém podmíněné preference autobusů a trolejbusů městské hromadné dopravy a další zlepšení dopravní situace. Postupně na vybraných místech dochází k výměně světelné signalizace a úpravě přechodů pro chodce. Právě kvůli těmto pracím bude ve středu 4. května v podvečer na několik hodin omezen provoz v Pilnáčkově ulici na druhém silničním okruhu v místě u obchodního zóny, kde budou měněny signalizační portály. V průběhu první poloviny května pak bude na 14 dnů částečně uzavřena také křižovatka ulic Resslova a M. D. Rettigové. Kompletní dokončení IDS a jeho spuštění do zkušebního provozu připravuje město na podzim letošního roku.
Tisková zpráva

„Hlavním smyslem vybudování inteligentního dopravního systému je zajištění bezpečnější a plynulejší dopravy ve městě. To zajistí chytré zařízení, které bude reagovat na aktuální dopravní situaci a uzpůsobí podle toho světelné řízení křižovatek. V případě tvorby kolon může například prodloužit zelený signál na křižovatkách ve frekventovaných lokalitách, aby z ucpaného místa rychle odjelo co nejvíc aut. To bude využitelné třeba v dopravních špičkách. Součástí IDS bude samozřejmě celá řada dalších užitečných modulů, včetně modulů sankčních, které budou kontrolovat rychlost vozidel,“ vysvětluje primátor města Alexandr Hrabálek.

První větší uzavírka se v rámci výměny světelné signalizace připravuje v Pilnáčkově ulici na okruhu, kde bude ve středu 4. května od 17 hodin na několik hodin omezen provoz, večer pak bude zhruba na hodinu silnice zcela uzavřena. Další uzavírka je naplánována v první polovině května na křižovatce ulic Resslova a M. D. Rettigové. Průjezdná bude trasa po okruhu od křižovatky s třídou Karla IV. směrem na Labský most, v opačném směru bude část okruhu zcela uzavřena. Objízdná trasa povede přes křižovatku ulic Antonína Dvořáka a Na Okrouhlíku.

Práce na IDS zatím pokračují podle stanoveného harmonogramu. „V současnosti je z 34 světelně řízených křižovatek stavebně dokončeno 17. Pokud jde o přechody pro chodce, kterých se projekt týká, tak hotové jsou tři ze čtyř. Stávající stav na křižovatkách je jakýmsi mezistupněm, který dovoluje dodavatelské firmě odladit jednotlivé kroky směřující k plnému nasazení inteligentního řízení dopravy v Hradci Králové,“ uvádí náměstek primátora pro oblast investic města Jiří Bláha. V těchto dnech probíhají výměny semaforů a další potřebné úpravy na křižovatkách ulic Akademika Bedrny a Pilnáčkova, dále Víta Nejedlého a Jižní (Orlice park shopping), na křižovatce Kutnohorské a Pražské ulice a u Petrofu na křižovatce ulic Brněnská a Na Brně.

Ve všech modernizovaných křižovatkách bude postupně provedena kompletní obměna infrastruktury a technologie světelně signalizačního zařízení včetně řadiče, návěstidel, nosných konstrukcí, kabeláže, tlačítek, detekce a potřebných stavebních úprav. Pro sledování provozu v křižovatce jsou dodávány poslední generace radarových detektorů dopravy, následně přibydou i přehledové a detekční kamery pro větší přehled či pro řešení komplikovaných stavů v křižovatce, typicky nehod.

Za celý systém včetně nákladů šestiletého provozu, servisu a dalších služeb město zaplatí 229,3 milionu korun, přičemž část nákladů uhradí z dotace. S dokončením stavebních prací na inteligentním dopravním systému se počítá na podzim letošního, k uvedení zařízení do plného provozu by mělo dojít v roce 2023.

Realizace tohoto projektu je podpořena z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
Zodpovídá: administrator
Vytvořeno / změněno: 26.4.2022 / 26.4.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688