Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Daně a účetnictví  |  26.04.2022 13:51:04

Blíží se termín pro podání online daňového přiznání. Jak na něj?

Pokud patříte mezi ty, kteří se rozhodli daňové přiznání za rok 2021 podat elektronicky, musíte tak učinit do 2. května 2022. Jaké jsou možnosti?

Datová schránka

Tou nejběžnější možností je využití datové schránky. Pro vytvoření daňového přiznání v odpovídajícím formátu lze využít elektronické formuláře aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO). Po vytvoření XML souboru se poplatník přihlásí do své datové schránky, zadá adresáta pomocí ID datové schránky, připojí vygenerovaný XML soubor a odešle na příslušného správce daně.

V současnosti mají povinně ze zákona zřízenou datovou schránku všechny orgány veřejné moci, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, advokáti, daňoví poradci a insolvenční správci. Právě ti mají také povinnost podat daňové přiznání pouze elektronicky.

Tato povinnost se zatím netýká těch osob, které si v minulosti požádaly o zřízení datové schránky dobrovolně. To se ale od příštího roku změní. Datovou schránku budou mít automaticky zřízenou všechny fyzické podnikající osoby a také všechny fyzické osoby, které poprvé využijí elektronickou identitu jako je například připojení se pomocí eObčanky, bankovní identity nebo NIA ID ke službám eGovernmentu,“ vysvětluje Jana Melicharová, daňová poradkyně KODAP.

Online finanční úřad

Další z možností je elektronické podání přes Online finanční úřad. Ten je dostupný na webu www.mojedane.cz, kde je také přístup do daňové informační schránky uživatele, označované jako DIS+. „Do této schránky se lze přihlásit přes Identitu občana, která umožňuje přihlášení například pomocí bankovní identity, eObčanky, mobilního klíče eGovermentu či NIA ID. Přístup je možný rovněž pomocí přihlašovacích údajů do Datové schránky nebo na základě vyžádaných přístupových údajů vydávaných Finanční správou,“ popisuje Jana Melicharová, daňová poradkyně společnosti KODAP.

Tento online finanční úřad může využít každý, kdo má nějakou daňovou povinnost, tedy zaměstnanci, živnostníci, další OSVČ, majitelé nemovitostí i firmy. Vyřídit přes něj je totiž možné všechny daňové povinnosti. Tedy nejen daň z příjmu fyzických osob, ale také třeba silniční daň či daň z nemovitých věcí.

Elektronická podatelna

Další možností je využít pro sestavení přiznání aplikaci EPO, tedy elektronickou podatelnu orgánů Finanční správy ČR. Zde je k dispozici interaktivní formulář, v němž jsou zabudované různé kontroly. Například tak poplatníkovi neumožní uplatnit si vyšší slevu, než je uvedena v zákoně.

Pomocí EPO lze přiznání i elektronicky odeslat přes Moje daně, a to buď s využitím elektronického podpisu, nebo přístupu do Datové schránky. Pokud takovou možnost nemáte, můžete i tak vyplněný formulář odeslat elektronicky. „V takovém případě je však nutné doručit do 5 dnů od odeslání podání na místně příslušný FÚ podepsaný E-tiskopis,“ zdůrazňuje Jana Melicharová, daňová poradkyně KODAP. Za den podání ale bude platit den, kdy bylo přiznání elektronicky odesláno prostřednictvím aplikace EPO (ne až den dodatečného potvrzení).



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688