plzen.eu (Plzeň)
Kultura  |  26.04.2022 12:00:00

Bibliobus patří k Plzni. Loučí se s ním jeho dlouholetá knihovnice

Bibliobus patří k Plzni. Loučí se s ním jeho dlouholetá knihovnice

Jitka Hlavničková vyrážela za svými čtenáři téměř čtvrt století. Od května bude mít autobus plný knih novou posádku

Čtyřiadvacet let nastupovala Jitka Hlavničková do autobusu plného knih a vyrážela za čtenáři do okrajových čtvrtí Plzně. V dubnu se s nimi loučí – odchází do důchodu. Ke stejnému životnímu kroku se rozhodl i řidič Zdeněk Peller, a tak od května bude mít bibliobus Knihovny města Plzně novou posádku.

Bibliobus patří k Plzni. Loučí se s ním jeho dlouholetá knihovnice

Knihovnice Jitka Hlavničková (fotografie: H. Josefová)

Knihovna města Plzně patří mezi jediné dvě české knihovny, které provozují bibliobus – ten druhý jezdí v Praze. Historie toho plzeňského sahá do 50. let minulého století, tehdy zajišťoval půjčování knih nejen v Plzni, ale také v pohraničí. Pak byla tato služba přerušena a obnovena až v červnu roku 1996, kdy bibliobus nahradil zrušené malé pobočky. „Já s ním začala jezdit jen o něco později. Mám sice vystudovanou střední zemědělskou školu, ale dělat v knihovně byl vždycky můj sen. Žiji v Třemošné, a tak jsem začínala v tamní knihovně, později jsem pracovala v pobočkách Knihovny města Plzně a zároveň jsem vystudovala knihovnickou nástavbu,“ zavzpomínala Jitka Hlavničková. Jezdit za čtenáři v bibliobusu ji moc těšilo. „Kdyby mě to nebavilo, nezůstala bych u toho, vždyť čtyřikrát týdně se dostanu domů až v půl sedmé večer. Máme ale spoustu věrných čtenářů, kteří se na nás těší, rádi si popovídají. Vím, co si rádi čtou, a tak jim kolikrát sama něco vyberu. Mnoho z nich znám od samého začátku, kdy jsem s bibliobusem začala jezdit. Je to určitě něco jiného než dělat ve velké knihovně, kde je anonymita. Rozhodně s panem řidičem nesedíme v prázdném autobusu. Během jedné zastávky za námi přijdou i dvě desítky čtenářů,“ prozradila Jitka Hlavničková.

„Bibliobus typu Irisbus Crossway, který byl v roce 2007 vyroben na zakázku Knihovny města Plzně, obsluhuje od pondělí do čtvrtka celkem devět zastávek v okrajových částech města. Týdně ujede více než 100 kilometrů. Ke čtenářům veze zhruba tři a půl tisíce knih a také časopisy. Nabídka je pravidelně obměňována, protože ve stálém fundu má celkem více než dvanáct tisíc titulů – sklad a zázemí má pojízdná knihovna v Táborské ulici na Slovanech,“ představila tuto službu Knihovny města Plzně její ředitelka Helena Šlesingerová. Mezi čtenáři převažují senioři, pro něž už je obtížné dostat se do centra města do ústřední knihovny nebo do některé z poboček. „Chodí však také maminky na mateřské s malými dětmi. Avšak právě dětští čtenáři nám v době pandemie koronaviru ubyli. Dříve chodily třeba celé třídy mateřských škol, dokonce jsem pro ně dělala i venku před autobusem soutěže. Snad se zase vrátí,“ popřála bibliobusu Jitka Hlavničková.

Bibliobus patří k Plzni. Loučí se s ním jeho dlouholetá knihovnice

Řidič bibliobusu Zdeněk Peller a Jitka Hlavničková

Čtyři a půl roku řídí plzeňský bibliobus Zdeněk Peller. „Bydlím na Zátiší a chodil jsem si do bibliobusu půjčovat knihy. Řidiče dělám už půl století, a když mně paní Hlavničková nabídla, zda ho nechci řídit, přijal jsem to. Teď už ale také půjdu do důchodu. Bibliobus ale úplně neopustím, opět si do něj budu chodit pro knížky,“ prozradil Zdeněk Peller. Věnovat se četbě plánuje v důchodu i Jitka Hlavničková, v plánu však má především užít si své pětileté vnučky. Helena Šlesingerová uvedla, že během dubna bude dokončeno výběrové řízení na novou posádku bibliobusu. Služba nebude přerušena.

Zastávky bibliobusu

  • Pondělí: Bručná, Pěnkavova ulice – 14:00 – 16:00; Hradiště, ulice Na Rychtě – 16:30 – 17:30
  • Úterý: Bukovec, ulice Mezi Podjezdy – 14:00 – 15:00; Lochotín, alej Svobody – 15:30 – 17:00
  • Středa: Bory, Tomanova ulice – 11:00 – 14:30; Valcha, U Hájovny – 15:00 – 17:00
  • Čtvrtek: Zátiší, Lánská ulice – 11:00 – 12:30; Nová Hospoda, penzion – 13:00 – 16:00; Roudná, Karlovarská ulice – Rondel – 16:30 – 17:30

Více informací o Knihovně města Plzně je na www.knihovna.plzen.eu.

Text: Hana Josefová


 

Zveřejněno: 26. 4. 2022, Eva Kriegerová

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688