mdcr.cz (MD ČR)
Doprava  |  26.04.2022 11:10:13

Nastávající řidiči budou lépe připraveni. Nově i díky videím v závěrečných testech

Nastávající řidiči budou lépe připraveni. Nově i díky videím v závěrečných testech
26.4.2022Média a tiskové zprávy

Již brzy se zájemci o získání řidičského oprávnění budou v testech i při přípravě na ně setkávat s dalšími novými otázkami. Ty se zaměří ještě více i na předvídání a bezpečnou jízdu v provozu s jeho nejzranitelnějšími účastníky: motorkáři, cyklisty a chodci. Poprvé budou zařazena i edukativní videa, která spolu s již zavedenými animacemi ještě lépe vtáhnou budoucí řidiče do řešení každodenních situací v reálném provozu. Nové zkušební otázky dnes představili zástupci Ministerstva dopravy a Asociace autoškol.

Nastávající řidiči budou lépe připraveni. Nově i díky videím v závěrečných testech
Již zanedlouho, pátého a šestého června, přidáme do testových otázek pro závěrečné zkoušky v autoškolách dalších třicet dva z nich. Textovou i audiovizuální formou ještě lépe představí budoucím řidičům běžný provoz, ve kterém se mohou již zakrátko po složení zkoušky pohybovat. Nově nebudou chybět ani plnohodnotná videa například s pohybujícími se chodci, takže celý systém posouváme dál,“ říká Stanislav Dvořák, ředitel Odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.
Zájemci se s novinkami mohu seznámit a vyzkoušet si je na webu noveotazky.cz.

V testových otázkách se nyní zaměřujeme na aktuální témata související se zlepšujícím se počasím na jaře a v létě, kdy se na silnicích řidiči více setkávají s motorkáři, cyklisty či chodci. Pamatujeme tak například na situace, kdy je potřeba se před otevřením dveří zaparkovaného auta dobře podívat do zpětného zrcátka, abychom neohrozili projíždějícího cyklistu či připomínáme zákonitosti záchranářské uličky,“ charakterizuje novou sadu předseda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Teoretické zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění probíhají na počítačích v 206 obcích s rozšířenou působností po celé republice. Testy skládají žadatelé on-line v systému Ministerstva dopravy. Každý je musí úspěšně absolvovat, aby mohl pokračovat v praktické části zkoušky, tedy v jízdách.

Videa přibližují reálné situace

Začlenění již třetí sady testovacích otázek do systému zkoušek v autoškolách zajistil státní podnik CENDIS, který příslušnou aplikaci eTesty (Testy (mdcr.cz) provozuje a technicky zajišťuje její bezproblémový chod.

Dynamické videosekvence, které velmi realisticky zobrazují situace, s nimiž se řidič v provozu může setkat, jsou v eTestech novým typem otázek. Systém jsme tak museli rozšířit o několik možností jejich zobrazení. V rámci cvičného testu se lze k videu vrátit zpátky, ale vždy ho musíte vidět celé, aby bylo možné zadat či změnit odpověď. Chtěli jsme se tak co nejvíce přiblížit reálné dopravní situaci, kdy řidič v provozu nemá možnost zastavit čas, vrátit se a rozhodnout se jinak, správně, přibližuje ředitel státního podniku Cendis Jan Paroubek.

Otázky jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění (noveotazky.cz). Jde o sto nových textových a dvacet animovaných dopravních otázek pro zkoušky v autoškolách, které postupně nasazujeme do ostrých testů. Jejich novou generaci si na webu noveotazky.cz může vyzkoušet každý. Kompletní sady, včetně původních, jsou dostupné na veřejné části aplikace webu Ministerstva dopravy Testy (mdcr.cz).

S testovými otázkami ke zkouškám v autoškole se ročně setká až 120 tisíc zájemců o řidičské oprávnění, kterým se snažíme zařazením těchto nových otázek představit aktuální trendy v každodenním provozu.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688