B3 Technology (B3 Technology)
Reality  |  26.04.2022 09:10:54

Přes 55 % lidí si na nové bydlení musí půjčit. I tak počet poskytnutých hypoték klesne

Dubnové zpřísnění poskytování hypoték bude mít za následek snížený zájem o hypoteční úvěry. Respektive zájem bude stejný, ale počet schválených hypoték bude nižší. Navíc kvůli rostoucím cenám energiím a takřka veškerého stavebního materiálu, budou nadále zdražovat i nemovitosti.

Vzhledem k tomu, že průměrné ceny nových nemovitostí dosahují cca 15násobku roční průměrné mzdy, což z České republiky činí téměř premianta v nedostupnosti bydlení, očekáváme, že nová pravidla ČNB, platící od dubna 2022, zasáhnou podstatnou část zájemců o nemovitosti. Tedy těch, kteří budou pořizovat nemovitost na hypotéku,“ vysvětluje Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Pro některé lidi je i hypotéka luxus. Jedni musí zůstat v nájmu, než se nemovitostní bouře přežene, jiní financují byty a domy v hotovosti. To se týká jak investorů, tak i některých movitějších lidí.

Z našich dat vyplývá, že 56 % zájemců o nemovitosti jsou lidé, kteří na pořízení potřebují čerpat hypoteční úvěr. Zbytek jsou zájemci s hotovostí, ve valné většině investoři. Můžeme tedy hovořit o dalším poklesu čerpání hypotečních úvěrů v řádu 25-30 % od začátku dubna. Během dubna a května ještě budou dojíždět hypoteční úvěry, které byly procesovány před tímto datem. Opravdový pokles můžeme čekat v prázdninových měsících,“ predikuje Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

Nekupovat, ale postavit?

Nabízí se varianta, si vysněný dům postavit, a to nejlépe svépomocí. Jenže zde vyvstává problém se stavebním materiálem. I když je cena vysoká, mnozí si mohou dovolit ji zaplatit, horší je, když materiál vůbec není. Cihelny hlásí vyprodáno a prodejny stavebních materiálů pozastavují nové objednávky do té doby, než odbaví již objednané zboží.

Je tedy jasné, že s cenou a nedostatkem stavebního materiálu porostou i náklady na výstavbu, i když bude svépomocí.  „Do protisměru bude působit klesající kupní síla zájemců o nemovitosti, kteří budou financovat hypotékou. V druhém pololetí tohoto roku se můžeme dočkat toho, že nabídkové ceny nových nemovitostí budou růst v řádu vyšších jednotek procent, a to především ve větších městech,“ predikuje Jakub Veverka a dodává, že se může stát, že developeři zaznamenají nižší zájem o nově postavené byty, protože desítky procent zájemců nedosáhnou na nabídkové ceny a investoři nevykoupí 100 procent nabízených bytů.  Na konci druhého pololetí můžeme očekávat vrchol v cenách nemovitostí

 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688