Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.04.2022 06:04:26

Management banky MONETA si opět přišel na výraznější odměny než kolegové v KB

V sídle společnosti se dnes od 10 hod. sejdou na valné hromadě akcionáři MONETA Money Bank (dále jen MONETA), aby vlastně ze zákona projednali tradiční každoroční záležitosti. Na pořadu je celkem 9 bodů. Akcionáře jistě bude zajímat především zpráva představenstva o byznysu banky, potažmo již delší dobu také vlastně vzhlíží ke schválení loňského hospodaření, se kterým souvisí i rozhodnutí o rozdělení zisku. Tedy avizované a regulátorem posvěcené rozdělení téměř 3,58 mld. , resp. 7 dividendy na každou akcii MONETA.

V případě schválení se tak akcionáři mohou těšit od 25. května na fyzický přítok zmiňovaného požitku, tedy v případě fyzických osob po automatickém 15% zdanění na 5,95 čistého na akcii. Výplatu vlastně již tradičně zajistí konkurenční Komerční banka. Právo na dividendu budou mít ti investoři, kteří akcie budou vlastnit v centrální evidenci (CDCP) k rozhodnému dni 2. května. Na pražské burze tak půjde akcie MONETA s nárokem příp. koupit naposledy ještě ve čtvrtek 28. dubna. V případě burzy RM-Systém, kde vypořádání probíhá on-line, tedy i ve zmiňovaný rozhodný den. V případě schválení dividendy tak tradičně půjde sledovat na obou trzích v klíčové dny rozdílné ceny, primárně (ne)zohledňující „vyplacenou“ dividendu.

Vzhledem k ceně akcií MONETA vidina vlastně výrazné dividendy jim dopomáhá poslední týdny k severnímu směrování. Před dnešní valnou hromadou akcie MONETA uzavřely na pražské burze vůbec nejvýše od 11. února na 93,70 , tedy jakoby se jich válka na Ukrajině negativně nedotkla. Jsou vlastně i na dohled od svých historických maxim z konce listopadu, kdy zakončily na 96 . Situace zkrátka může těšit také management, jelikož ovlivňuje také nárok na tzv. Phantom Shares, tedy „stínové akcie“.

MONETA Money Bank, a.s. - Graf ceny akcie cz

Odměny pro představenstvo meziročně mírně klesly

Akcionáři budou dnes právě také schvalovat zprávu o loňském odměňování managementu. Na základě v minulosti schválených pravidel jsou členové představenstva odměňováni pevnou složkou a roční pohyblivou odměnou či benefity, jako je například osobní vůz či příspěvek na životní či penzijní pojištění až do výše 250 tis. . Pohyblivá složka může dosáhnout až 100 % základního platu. Celková částka odměn nesmí přesáhnout 5,5 % konsolidovaných nákladů skupiny. Management však může také získat až 7,5 % z případných úspor skupiny. Každopádně pohyblivá složka, která se vyplácí po schválení v měsíci následujícím po valné hromadě, má neoddálenou část a oddálenou. Jinými slovy některé přiznané odměny mají odkládací podmínku a jejich budoucí vyplacení souvisí i s hospodařením, resp. splnění nastavených cílů až v dalších letech.

Část plánované letos vyplácené pohyblivé složky za rok 2021 má tak „základy“ v předchozích letech. Celková odměna pro představenstvo banky MONETA za loňský rok dosahuje téměř 79,3 mil. . Meziročně však zhruba o půl milionu klesla. Odměny jsou každopádně letos opět výrazně vyšší, než například v konkurenční KB, jak jsme podrobněji rozebírali v článku „Valná hromada KB bude také schvalovat odměny pro vedení“.

Vlastně výrazně nižší odměnu meziročně získal šéf banky Tomáš Spurný. Zatímco si loni celkově přišel na téměř 34,4 mil. , letos jen na 29,1 mil. . Místopředseda představenstva naopak může počítat s meziročně téměř totožným příjmem téměř 13,3 mil. . Z představenstva si zkrátka polepšil primárně Jan Friček. Zatímco v roce 2020 získal 6,58 mil. , za loňský rok může počítat téměř s 8,7 mil. . Vlastně značnou odměnu získal provozní šéf Albert van Veen. Přestože funkci zastával jen do začátku května, přišel si na téměř 11 mil. . Loni přitom za celý rok získal přes 13,3 mil. . Odměnu získal v rámci dohody o ukončení, vlastně za období až do letošního počátku února.

Přehled odměn členů představenstva banky MONETA


Zdroj: MONETA

Doplnit lze, že například u předsedy představenstva Tomáše Spurného tvořila pevná složka odměny většinu, resp. zhruba 22 mil. . Obsahovala na 1,7 mil. benefitů v podobě například firemního vozu, penzijního připojištění či školného. Z hlediska profitu ze zmiňovaných stínových akcií, kdy se vyplácí rozdíl v návaznosti na růst kurzu akcií v MONETA v určeném čase, žádnou odměnu nezískal. Nicméně v rámci oddálené výplaty přiznané v roce 2021 (za rok 2020) pro následující rok může získat téměř 1,2 mil. . Stejně tak i pro roky 2023 a 2024. Již loni však dostal vyplacené oddálené stínové akcielet 2016-2020 v hotovostním objemu 5,3 mil. .

Závěrem možno doplnit, že akcionáři z valné většiny s odměňováním managementu souhlasí. Tedy alespoň dle výsledku hlasování na loňské valné hromadě, kde pro schválení hlasovalo přes 95 % zúčastněných akcionářů.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688