Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.04.2022 11:37:36

Rotace směrem k dividendám a hodnotě a neprávem opomíjené japonské akcie

Fed bude sice zvedat sazby, ale v době, kdy je ekonomika silná. To samé platí o trhu práce. Tai Hui, který působí jako investiční stratég v JPMorgan, proto na Bloombergu tvrdil, že akciové trhy by si v několikaměsíčním horizontu měly vést stále dobře. K tomu by jim měl pomoci i americký spotřebitel. Ten sice čelí vyšší inflaci, ale v prostředí, kdy mzdy rostou a nezaměstnanost se drží na nízkých hodnotách.

Podle stratéga je prostor pro zisky na trzích korporátních dluhopisů omezený a i to zvyšuje atraktivitu akcií. U nich se investoři nyní mohou vydat směrem k hodnotovým titulům, nebo směrem k akciím dividendovým. Obě skupiny by si totiž měly vést relativně lépe v prostředí rostoucích sazeb.

Bloomberg v souvislosti s výkony akciových a dluhopisových trhů ukázal následující graf, podle kterého je velmi výjimečné, aby šly dolů jak akcie, tak trhy vládních dluhopisů, jak se to doposud dělo letos. Podobná byla v tomto smyslu situace v letech 2015 a 2018:
04
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Z mezinárodního hlediska jsou podle stratéga dlouhodoběji podceňovány japonské akcie a je tomu tak i nyní. Přitom se na tomto trhu dá čekat slušný růst ziskovosti obchodovaných firem a valuace „nejsou nijak napjaté“. Investoři se ale ve vztahu k Japonsku mohou obávat odlivu kapitálu danému rozdílem v sazbách v této zemi a v USA a také zhoršení obchodní bilance vyvolanému vyššími cenami energií, které Japonsko nakupuje v zahraničí. Stabilizace jenu by tak zvýšila atraktivitu japonských akcií.

Čínské akcie to podle experta mohou mít během příštích měsíců těžší, ale ve druhé polovině roku by mělo nastat zlepšení. Jednak díky lepší pandemické situaci a také by se měla projevit vládní stimulace, která je zaměřená na zvýšení ekonomické aktivity. Relevantním tématem je v případě Číny i regulace kapitálových trhů a v tuto chvíli zejména snaha o dohodu s americkými regulátory na podmínkách, za kterých se mohou čínské společnosti obchodovat na amerických trzích.

V Asii je podle stratéga patrná poptávka po aktivech, které generují nějaký investiční příjem. Zájem o ně živí nízké sazby a projevuje se například poptávkou po dividendových titulech. Znatelný je rovněž zájem o reality. Asijské centrální banky přitom podle experta budou zvedat sazby obecně pomaleji než americký Fed.

Zdroj: Bloomberg, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688